Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Hectisch verlopen derde race Formule Ford Euro Challenge

crash FF v.d

De onder droge weersomstandigheden gestarte Formule Ford Euro Challenge race werd na drie en een halve ronde door middel van een code rood stil gelegd. De neerdalende regen, die de organisatie al meerdere keren parten speelde, bleek ook ditmaal spelbreker. Her en der vlogen op de gladde baan deelnemers van de piste. Immers, zij waren op slicks gestart en die konden de imposante hoeveelheid water niet aan.

FF Euro

Onder de onfortuinlijken zat ook Ricardo van der Ende. Neerlands hoop in bange dagen en uitkomend met een bolide van het Van Diemen fabrieksteam. Hij kwam al bij het aanremmen voor de allereerste bocht in de problemen en viel uit met een zwaar beschadigde wielophanging.


Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra

schade


Onduidelijkheid was troef na het stilleggen van de race. Aanvankelijk ging het verhaal dat er een volledig nieuwe race gestart zou worden waaraan iedereen mee zou kunnen doen. Mits de opgelopen schade binnen de gestelde tijdcriteria herstel zou zijn. Voor Van der Ende lukte dat niet, in tegenstelling tot vele anderen.

startopstelling

Er werd op de startgrid ‚in de stromende regen  flink gesleuteld. Later werd echter bekend dat er sprake zou zijn van een tweetal races. De eerste, over de eerste twee ronden, en de tweede over nog eens 9 ronden. Een vreemde en niet door iedereen begrepen gang van zaken.

fford 2e start

Overmacht
Desondanks trok Marcos Ambrose zijn eigen plan en pakte zonder noemenswaardige problemen de overwinning. Daarin had hij een voorsprong van James Courtney, eveneens uitkomend met een Van Diemen. Als derde eindigde Nicolas Kiesa met een Mygale. Daarmee werd de overmacht van de in het Engelse kampioenschap uitkomende rijders nog eens overduidelijk.

1Ambrose2Courtney3Kiesa

De enige die nog enig tussengas kon geven was Philip Cloostermans. Hij streed met name in het tweede gedeelte van de race over 9 ronden op een waardige wijze zijn gevecht uit met Courtney. Probleem achteraf vormde echter de bijtelling van die eerste twee ronden, waardoor de Belgische GEVA coureur zijn podiumplaats moest prijsgeven aan de Deen Kiesa.
Ross Zwolsman deed van zich spreken met een achtste plaats algemeen, terwijl Marijn van Kalmthout met zijn 12e plaats algemeen beslag legde op de tweede plek in de First Division van deze Eurorace. Patrick Koel eindigde net achter hem als 13e.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet