Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Benelux Racing League

BRL: Zware crash eerste race Zolder

De weergoden zijn de BRL-coureurs goed gezind, want op racedag blijft het droog. Geen zomerse temperaturen, maar de omstandigheden zijn perfect voor twee sprintraces over 25 minuten, waarvan de eerste start om 10u35. Omdat de vrije training en de kwalificaties op een natte baan verreden werden, beslist de wedstrijdleiding om het veld twee opwarmrondes af te laten werken. Het mag echter niet baten, want amper 100 meter nadat het BRL-veld wordt vrijgegeven, gaat het fout in de remzone van de Eerste Linkse.

Tekst en foto's: PR

Jos Menten probeert zijn derde startplaats vast te houden, maar de beter gestarte Sandor van Es gaat de coureur uit Haelen voorbij op de rechte lijn. Bij het aanremmen van de Eerste Linkse komt ook Henry Zumbrink opzetten. Jos Menten wijkt niet van zijn lijn, terwjil Zumbrink een opening probeert de forceren. De Weytech-rijder remt op de stoffige zijde van de omloop en gaat dwars. Daarbij tikt hij Menten aan, die op zijn beurt rondgaat. De rode bolide met startnummer 17 raakt geïmmobiliseerd en enkele rijders uit de buik van het peloton kunnen Menten niet ontwijken. Wat volgt zijn enkele zware klappers, gelukkig zonder lichamelijk leed voor de betrokken rijders.

480_brl_crash_zolder

480_brl_crash2

“Mijn start was niet optimaal en Sandor van Es wist daarvan te profiteren. Ik moest even liften om een contact met Sandor te vermijden en hield gewoon mijn rijlijn aan. Henry probeerde me aan de binnenkant voorbij te gaan, maar daar was absoluut geen plaats, zeker niet als je nog wilt insturen voor de bocht. Hij remde op het stoffige asfalt en begon te slippen. Daarbij raakte hij mij vol op mijn linkerachterwiel, waarna ik rond ging. Ik stond stil op de baan en nam mijn handen van het stuur. Het was gewoon wachten op de impact, ik wist wat er te komen stond. Enkele wagens reden op me in. Vooral de laatste was een serieuze klapper. Maar gelukkig is het bij hoofd- en spierpijn gebleven”, zucht Jos Menten.

(later meer)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet