Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Nederlands podiumsucces in Boekarest

willebrands_actie.jpg
Michiel Willebrands op weg naar de derde plaats op de Bucharest-Ring

Op uitnodiging van de Nederlandse perschef van de Bucharest City Challenge neemt de Amsterdamse Autoweek-journalist Michiel Willebrands als gastrijder deel aan de beide races van de Dacia Logan Challenge op het stratencircuit rondom het enorme parlementsgebouw in de Roemeense hoofdstad. Temidden van 27 Roemeense rijders en één Brit, die al zeven jaar in Boekarest woont, doet Willebrands het opmerkelijk goed: hij kwalificeerde zich voor beide races als tweede en reed in de eerste wedstrijd als derde keurig op het podium. De tweede race wordt vanmiddag verreden.

Tekst: René de Boer
Foto's: Raymond de Haan/Bucharest-Ring

dacia_start.jpg

De Roemeense autosportcultuur bestaat voornamelijk uit bergklims en rally's, een permanent circuit is er niet. Dit jaar werd de Dacia Logan Cup als merkenklasse in het leven geroepen, maar de deelnemers met de 90 pk sterke Logans hebben dus maar weinig ervaring met het rijden op circuits. Ook de auto's zijn veelal zo uit de rallysport afkomstig, met nummerplaat, grotere wagenhoogte, korte versnellingsbakverhoudingen en al.
 
willebrands_auto.jpg

De preparatie van een aantal auto's wordt verzorgd door een Roemeen met de naam "Racing Nick", tevens de organisator van het kampioenschap. Hoe hij echt heet, weet niemand. Al moet dat begrip "preparatie" niet te letterlijk worden genomen. Gastrijder Michiel Willebrands: "Tijdens de eerste training dacht ik: "wat schuift er achterin toch heen en weer?". Bleken er twee wielen achterin te liggen..."

willebrands_podium.jpg

In de eerste race eindigde Willebrands als derde achter de beide Roemenen Gabriel Tiura en Andrei Tentean. "Het was allemaal een beetje chaotisch. De startprocedure duurde heel lang, omdat er nog auto's heen en weer geschoven moesten worden die niet goed stonden en de man op pole ging op een gegeven moment gewoon maar weg omdat er iemand met een groene vlag zwaaide, zonder dat er een startlicht aan was", zei Willebrands. "Voor de rest heb ik wel lekker geknokt en leuk gereden!"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet