Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Een legende in de commentaarbox, Ian Titchmarsh

titchmarsh
Ian Titchmarsh verzorgde het Engelstalige commentaar op Zolder

Zoals het voor een goed internationaal evenement hoort, werden de bezoekers van de RTL GP Masters of Formula 3 afgelopen weekeinde op het Circuit Zolder niet alleen in het Nederlands c.q. Vlaams en Frans, maar ook in het Engels op de hoogte gehouden van wat er zich zoal op het asfalt afspeelde. De Engelstalige commentator tijdens de Masters is een legende: Ian Titchmarsh, al jarenlang vaste speaker tijdens talloze evenementen in Groot-Brittannië, van BTCC via Goodwood tot de Britse Grand Prix, en bovendien al vele jaren de vaste commentator in Macau. In een soms duizelingwekkend tempo leest hij tussenstanden en rondetijden op en doet goed zijn best om Nederlandse namen fatsoenlijk uit te spreken, al klonk BRL-rijder Niels Bouwhuis doorgaans als "boehoes"...

Tekst: René de Boer
Foto: Willem J. Staat


Titchmarsh heeft een bijzondere staat van dienst in de autosport. Hij speakert al sinds de jaren zeventig, trad in 1981 voor het eerst als commentator op tijdens de Grand Prix van Macau - een traditie die hij tot op de dag van vandaag voortzet - voorzag ook de Formule 3-races in Korea aan het begin van deze eeuw van commentaar, maakte een aantal jaren deel uit van het team van "Radio Le Mans" tijdens de Franse lange-afstandsklassieker en was jarenlang werkzaam als directeur/bedrijfsleider van de eerbiedwaardige British Racing Drivers' Club. Hij heeft een encyclopedische kennis van de sport, die hij nog constant blijft uitbreiden. "Ik heb net het boek van Rob Wiedenhoff en Ed Heuvink over het Racing Team Holland gelezen, een heel interessant boek", vertelde Titchmarsh op zaterdagavond onderweg naar het hotel.

Genieten van de Toerwagen Diesel Cup
Ondanks zijn ruime ervaring bij top-evenementen als de Britse Formule 1-Grand Prix (dit jaar samen met DTM-coureur Jamie Green) of Macau kan Titchmarsh net zo goed genieten van categorieën als de Toerwagen Diesel Cup of de Formido Swift Cup. "Die Toerwagen Diesel Cup vind ik een heel interessant idee, ik houd wel van zulke races", zegt hij. Alleen over de rijstijl van de coureurs in de Dunlop SportMaxx Clio Cup was hij minder te spreken: "Die jongens maakten het wel heel bont. Maar dat is bij de Clio's in Groot-Brittannië niet anders, misschien hoort dat er ook wel een beetje bij."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet