Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Mattias Ekström op pole in Zandvoort

480_ekstrom"

Met de forse voorsprong van 0,219 seconden en een fantastische rondetijd van 1.31,012 minuten behaalde Mattias Ekström de pole-position voor de zesde race van het seizoen in de DTM, morgen op Circuit Park Zandvoort. Het enige probleem voor Ekström was dat hij niet normaal uit zijn auto kon stappen, omdat de linker deur klemde. Voor de rest verliep de kwalificatie voor de Zweed perfect: snelste in alledrie de sessies en uiteindelijk een fabuleuze rondetijd. Timo Scheider en Tom Kristensen completeren voor Audi de top drie, Jamie Green is best geklasseerde Mercedes-Benz-rijder op de vierde plaats. Christijan Albers haalde voor de derde maal dit seizoen de tweede kwalificatieheat en vertrekt morgen als 14e.

Tekst: René de Boer
Foto's: DTM.com

Het duurde lang voordat hij naar buiten ging om een tijd te zetten, maar toen was het ook meteen raak: zijn eerste snelle ronde completeerde Ekström in een tijd van 1.31,822 minuten en daarmee was hij niet minder dan 0,412 seconden sneller dan merkgenoot Tom Kristensen, terwijl Timo Scheider als derde het Audi-trio aan de kop van het veld completeerde. Best geklasseerde Mercedes-Benz-rijder was Paul di Resta als vierde.

480_albers

Christijan Albers zorgde voor een verrassing door met 1.33,231 de achtste tijd te laten aantekenen, maar nadat hij zijn tijd had neergezet, kon nog een aantal rijders zich verbeteren, waardoor hij nog een aantal plaatsen terugviel. Het werd nog even spannend, omdat slechts de eerste 14 rijders doorgaan naar de volgende heat, maar daar bleef Albers als 14e uiteindelijk nog net binnen. Daarmee deed hij het beter dan Lauda, Legge, Engel, Stoddart en Schumacher, die na de eerste heat klaar waren voor vandaag. De tijd van Ekström bleef de snelste voor Kristensen, Scheider, Di Resta, Jarvis als beste “Jahreswagen-Fahrer”. Rockenfeller, Spengler, Green, Prémat, Tomczyk, Winkelhock, Schneider, Paffett en Albers.

Ekström ook in de tweede sessie de snelste
Ook in de tweede sessie zet Ekström de snelste tijd neer met 1.31,789 minuten, gevolgd door zijn Audi-merkgenoten Timo Scheider, Oliver Jarvis, Martin Tomczyk en Tom Kristensen, terwijl de beste Mercedes-rijder pas zesde is in de persoon van Bruno Spengler. Jamie Green en Paul di Resta completeren de top acht die door mag naar de laatste sessie. Niet meer gekwalificeerd voor het derde en laatste gedeelte van de shoot-out zijn Winkelhock, Rockenfeller, Prémat, Schneider, Paffett en Albers. De Nederlander besloot in overleg met zijn team om in de tweede sessie niet meer de baan op te gaan, om voor morgen een extra set ongebruikte banden tot zijn beschikking te hebben. “Dat kan hier op Zandvoort per ronde zo’n twee tot tweeënhalve seconde uitmaken, dus het leek ons beter om in de box te blijven en banden te sparen”, aldus Albers.

Drie beste sectortijden in de derde heat
En ook in de derde sessie reed Mattias Ekström de beste tijd: 1.31.012 met drie beste sectortijden. Een perfecte ronde die de Zweed de pole-position opleverde, voor zijn Audi-merkgenoten Timo Scheider en Tom Kristensen.

480_green

Jamie Green is best geklasseerde Mercedes-rijder op de vierde plaats voor Bruno Spengler, Martin Tomczyk, Paul di Resta en Oliver Jarvis.

Uitslag:
1. Mattias Ekström (Zwe), Audi A4 DTM, 1.31.012
2. Timo Scheider (Dei), Audi A4 DTM, 1.31.231
3. Tom Kristensen (Den), Audi A4 DTM, 1.31.563
4. Jamie Green (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1.31,600
5. Bruno Spengler (Can), AMG Mercedes C-Klasse, 1.31,709
6. Martin Tomczyk (Dui), Audi A4 DTM, 1.31,731
7. Paul di Resta (GBr), AMG Mercedes C-Klasse, 1.31,815
8. Oliver Jarvis (GBr), Audi A4 DTM, 1.32,037
14. Christijan Albers (Ned), Audi A4 DTM, 1.33,231.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet