Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Alonso wint race na bizar slot

Fernando Alonso heeft na een bizar slot op de Nürburgring de overwinning gepakt in de Grand Prix van Europa. Kimi Raikkonen leidde de race tot één ronde voor het einde, maar crashte toen. De wielophanging van de McLaren begaf het door de vibraties in zijn band, veroorzaakt door een blaar die de Fin opliep toen hij zich twee maal verremde. De van pole position gestartte Nick Heidfeld wist voor de tweede achtereenvolgende keer als tweede te finishen. Rubens Barrichello in de Ferrari eiste de laatste podiumplek op. Christijan Albers versloeg op overtuigende wijze zijn teamgenoot en finishte als 17e.

Tekst: Pieter de Boer

Een Formule 1 race die zeker de boeken in zal gaan als bizar. De fouten die op de baan gemaakt werden door de verschillende coureurs wagen op een gegeven moment niet meer bij te houden. Al direct bij de start gaat het fout wanneer de monteurs van Toyota niet op tijd weg zijn bij de wagen van Trulli. Trulli weet dat een mogelijke straf hem boven het hoofd hangt en incasseert later in de race dan ook een drive-trough penalty. Dankzij de latere crash van Räikkönen weet hij echter nog wel één punt mee naar huis te nemen.

Wanneer het hele veld zijn opwarmronde gedaan heeft en zich klaarmaakt voor de start worden er gele vlaggen gezwaaid rondom de wagen van Fisichella. Het betekend dat het gehele veld opnieuw een opwarmronde rijdt en ook de tweede Italiaan uit het veld is bij voorbaat kansloos voor de overwinning. Wanneer de wagen niet door de marshalls van zijn plek gehaald kan worden springen de monteurs zelf bij en drukken hem, net voor het veld zijn tweede opwarmronde heeft gedaan, de pit in. Fisichella rijdt, net als Trulli echter een ijzersterke race en komt als zesde over de finish.

Na twee opwarmrondes mag het gehele veld dan eindelijk van start. Echter de eerste, zeer krappe bocht is direct de plek voor een crash. Webber is grootste slachtoffer wanneer deze in de achterkant van Montoya knalt. Het is einde race voor de Australiër, terwijl Ralf Schumacher na een aanvaring met Alonso naar binnen moet voor een nieuwe voorvleugel. Ook Sato heeft zijn neus beschadigd en komt al in ronde één naar binnen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet