Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

ADS: NASCAR: Groeten uit Daytona 3

daytona_34

Tegenwoordig is vooral Charlotte in North-Carolina de thuisbasis van alle NASCAR-teams, maar de historie van de organisatie ligt met name in Daytona. In het Streamline-hotel in Daytona Beach organiseerde Bill France, destijds zelf coureur en race-promotor, op 14 december 1947 een bijeenkomst van rijders en promotors, waar de officiële oprichting van de National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) plaatsvond. Het hotel, aan de Atlantische kust, is er nog steeds en vermeldt trots op de lichtreclame dat het de "Birthplace of NASCAR" is.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


daytona_36


Iets verder naar het zuiden lag op het strand het oorspronkelijke Ponce Inlet-circuit waarop in Daytona van 1948 tot 1958 onder NASCAR-vlag geracet werd, voordat de huidige Speedway werd gebouwd. Borden bij de "South Turn" en de "North Turn"herinneren aan de historie.


daytona_37

De beginjaren van NASCAR, stockcars in de "North Turn". (Foto: Archief)

daytona_38

Je mag, tegen betaling van vijf dollar, nog steeds op het strand rijden, het zand is keihard. En nee, we hebben ons niet helemaal aan de maximumsnelheid van tien mijl per uur gehouden...

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet