Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Racing for Holland in 2008 niet naar Le Mans

Jan Lammers heeft besloten om met Racing for Holland in 2008 niet aan de start te verschijnen van de 24 uur van Le Mans. Racing for Holland was de afgelopen zeven jaar vaak het best presterende privéteam op Le Mans. Lammers vindt de financiële risico’s echter te groot en concentreert zich als teambaas van Racing for Holland op de deelname van zijn team aan de A1GP World Cup of Motorsport. Ook als coureur is Lammers komend seizoen actief: hij heeft ondermeer een contract getekend met het Horag Racing team waarvoor hij in een Porsche RS Spyder prototype zal starten in de 12 uur van Sebring en de Le Mans Series.

Tekst: PR

Jan Lammers: “Ik wilde niet weer aan Le Mans meedoen, terwijl de kans groot was dat we daarom als bedrijf verlies zouden draaien. Le Mans wordt half juni verreden en dan moet je er staan, sportief en financieel. Dat gaat ons niet lukken voor 2008, dus we slaan Le Mans deze keer over.” Per abuis meldde het Engelse vakblad ‘Autosport’ vorige week dat Racing for Holland haar deuren ging sluiten. Lammers: “Het betreft dus enkel deze keuze aangaande onze Le Mans-activiteiten. Ook als raceteam gaat het er in de eerste plaats om dat je meer inkomsten dan kosten moet genereren en winst maakt. Ten tweede moet je die inkomsten binnen zien te krijgen voordat je het geld nodig hebt. Als je pas in februari geld binnenkrijgt, maar in januari al moet betalen, dan ren je steeds achter de feiten aan. Je bent vanaf dat moment vooral bezig mensen uit te leggen waarom je ze niet kan betalen. Dat wil ik anderen en mezelf niet meer aandoen. Wat betreft het Le Mans-project lagen constant onze kosten op kop en raceten onze inkomsten er achteraan.”

Racing for Holland baarde sinds 2001 veel opzien op Le Mans, waar het als klein privé team jarenlang de grote fabrieksteams het vuur aan de schenen wist te leggen. Ook won Racing for Holland de meeste FIA Sportscar Championship-races en greep het zo in 2002 en 2003 de wereldtitel.

Lammers is trots op de sportieve prestaties maar accepteert de financiële risico’s niet langer: “Deelname aan Le Mans vergt een committent van circa 1,5 miljoen euro. Het moment waarop je het eerste sponsorbedrag ontvangt is tevens het moment waarop je niet meer terug kan. Je hebt dan namelijk de plicht richting je sponsors om naar Le Mans te gaan. Je kunt vervolgens alleen maar keihard werken en bidden dat je genoeg geld binnenhaalt. Ik wil nu eerst aan alle verplichtingen van de afgelopen jaren voldoen. Mezelf achter een BV verschuilen, daar hou ik niet van. Ik accepteer de volle verantwoordelijkheid. Als we winnen staan we op het podium, dus als het fout gaat moet je jezelf niet verstoppen. Ik zie dit soort problemen liever als een gelegenheid om dichterbij mensen te komen in plaats van de relatie te verbreken. Problemen hebben we allemaal, alleen hoe je ermee omgaat bepaalt het verschil. Door de jaren heen zijn wij op belangrijke momenten door de meest fantastische mensen geholpen, deze hulp heeft enorm veel geld, wijsheid en motivatie geïnjecteerd; ik zie het als mijn plicht om hun enthousiasme en vertrouwen optimaal te belonen.”

Racing for Holland concentreert zich op haar andere activiteiten, zoals A1GP Team Nederland, het runnen van een BMW toerwagens in Nederland en een aantal nieuwe projecten.

“A1GP gaat heel goed, het sponsorbudget is rond en voor volgend jaar zijn we ook alweer goed onderweg”, aldus Lammers. “We zullen het druk genoeg krijgen dus het zal moeilijker worden om te bepalen wat we niet gaan doen. Het is echter niet ondenkbaar dat Racing for Holland in de toekomst weer terugkeert op Le Mans, maar dan uitsluitend op basis van de juiste win-win voorwaarden.”

Als coureur zal Jan Lammers in 2008 deelnemen aan de 12 uur van Sebring en de Le Mans Series (een kampioenschap van vijf 1000 KM races) met de Porsche RS Spyder van het Horag team. Ook racet hij in de Duitse ADAC Cup met een Lamborghini Gallardo en start hij in de Nederlandse BMW 130i Cup. Lammers heeft ook diverse aanbiedingen voor de 24 uur van Le Mans. Hierover neemt hij binnenkort een beslissing.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet