Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Gurney/Fogarty GrandAm kampioen. Marc Goossens wint in Salt Lake City

Marc Goossens behaalde samen met teameigenaar Jim Matthews en Ryan Hunter Reay tijdens de Sunchase 1000KM in Salt Lake City op Miller Motorsports Park zijn eerste GrandAm-overwinning met een auto die niet echt optimaal was. Voor de tweede maal binnen een week zag het team van Chip Ganassi een prestigieuze titel aan haar neus voorbij gaan. Alex Gurney/Jon Fogarty wonnen op Miller Motorsports Park de GrandAm titel, in een wedstrijd waarin het tussen de leiders in het kampioenschap aan spanning en drama’s niet ontbrak.

Tekst Willem J. Staat

salt_lake_race
Wederom prachtige inhaalrace van Marc Goossens. Samen met teameigenaar Jim Matthews
en Ryan Hunter Reay wint Marc de laatste wedstrijd van het GrandAm kampioenschap in
Salt Lake City. Let op het enorm competitieve startveld. Foto: GrandAm

Gurney Fogarty GrandAm kampioenen 2007
Na een moeilijke eenzittercarriere is het Alex Gurney toch gelukt om in de voetsporen van zijn legendarische vader te treden. De “tweede-generatie”-coureur won samen met zijn landgenoot Jon Fogarty de GrandAm titel door als achtste te eindigen. Omstreeks de 110e ronde ging de beslissende fase van het kampioenschap in, toen Scott Pruett het stuur van de Ganassi Lexus Riley overnam. De Lexus Riley liep snel in op de leidende Pontiac Riley van Max Angelelli, die naar de pits moest omdat één van de achterwielen tegen de spatborden aanliep. Angelleli viel met zijn Suntrust Pontiac Riley naar de zevende plek terug. Op dat moment gingen beide titelkandidaten frontaal in de aanval. Het resulteerde in een lekke band voor beiden. Zowel Fogarty als Pruett moesten naar de pits voor vers rubber. Gurney nam de Gainsco Pontiac Riley van Fogarty over, terwijl Pruett aan het stuur bleef. Beiden vielen naar de 8e en 10e plek terug. De titelstrijd werd eigenlijk in de 132e ronde na een safetycar-fase beslist toen Scott Pruett de Gainsco Pontiac Riley andermaal toucheerde. De sportcommissarissen beloonde de acties van de Ganassi-coureur met een “drive-through”. Pruett kwam na afloop nog met het zwakke verweer dat Gurney bij het dubbelen van Oswaldo Negri even van zijn lijn afkwam, en dat het excuus voor zijn touché was.

Alex Gurney zag het echter anders. Alex Gurney: “Wij hebben dit seizoen alle records gebroken en we hadden werkelijk een zeer goede auto. Aan het eind van de wedstrijd hadden we last van vibraties en nadat Pruett zijn “drive-through” had gekregen hoefde ik alleen nog maar aan te komen.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet