Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Voorspelde zege voor de Peugeot 908 van Lamy-Sarrazin tijdens 1000 km de Spa


480_44_peugeot_n8

Vanaf dan besliste Peugeot om het ritme van de overblijvende diesel aan te passen en de vierde zege veilig te stellen. De Frans-Portugese crew entte zich op het ritme van de concurrentie en kon zo de zege en dus ook de voorsprong in het kampioenschap veilig stellen. Pedro Lamy en Stéphane Sarrazin zegevierden effectief na 1000 Km, met twee ronden voorsprong op de Pescarolo-Judd van Collard-Boullion, opnieuw de eerste in de ‘klasse’ van de benzine-prototypes. Het werd overigens een echt slachtveld in LMP1 tijdens de 1000 Km van Spa.

Problemen bij de start
Het liep al goed fout tijdens de start van de 1000 Km. Alsof het om een race ging van 10 ronden zaaide een te onstuimige Jonathan Cochet veel schade voor de eerste bocht bij La Source, met als voornaamste slachtoffer de Charouz Lola van Mücke, de snelste benzine LMP1 tijdens de kwalificaties; meteen twee outsiders voor het podium minder. Gounon-Petrov op de overblijvende Courage (koppeling), Shimoda (aanrijding, derde na een schitterende relais van Johansson) en vervolgens de Zytek van Campbell-Walter (twee lekke banden en een aanrijding van Ortiz) vervoegden zich bij de lijst van de uitvallers. De Pescarolo van Barbosa-Hall verloor zeven ronden met een kapotte startmotor en de andere officiële Pescarolo van Tinseau-Primat (slechte bandenkeuze in de regen en een olielek) waren de andere slachtoffers in LMP1.

480_57_lola_n25

Zodoende ging de derde podiumplaats verrassend, maar niet minder verdiend, naar de MG-Lola van Erdos-Newton. In LMP2 ging de tweede plek naar de Portugese ASM-Lola B05/40, terwijl Theys en van de Poele, samen met Fredy Lienhard, een hard bevochten derde plaats behaalden; een derde plaats die hen ook in de strijd voor het kampioenschap houdt. Van de Poele geloofde er echter op een half uur (toen vierde) van het einde niet meer in. “Op pure snelheid zit er niet meer dan deze vierde plek in. Bovendien hebben we enkele fouten gemaakt, tijdens de eerste SC, maar vooral toen Didier Theys meteen intermediates ging halen tijdens de eerste regenbui.”
“Maar een race is pas gestreden na de finishvlag”, vervolgde hij, alsof hij voelde dat Michael Vergers in de Barazi Zytek nog van de baan zou gaan (na een aanrijding met de Lola van Binnie). Zo pakten de Belgen toch nog een podium op enkele minuten van het einde van de race.

GT1 was een kolfje naar de hand van de Oreca Saleen S7-R van Ortelli en Ayari, die van start tot finish aan de leiding reed, gevolgd door de Larbre Aston van ondermeer Christophe Bouchut en de Alphand Corvette C6.R van Luc Alphand, Patrice Goueslard en Jérôme Policand. Oreca pakte daarmee ook de leiding in het kampioenschap op Alphand.
Bouchut reed overigens weer een beresterke race, maar zag zich bestraft met een drive through nadat hij op de Raidillon vol over de witte lijn ging.

GT2 tot slot was een echte nagelbijter. Pompidou en Lieb (Porsche) en Simonsen en Bell (Ferrari) vochten een prachtige strijd uit, met als hoogtepunt een rechtstreeks duel in de regen op slicks, dat in het voordeel van Pompidou uitdraaide. Uiteindelijk was de zege, net zoals tijdens de 24 uur van Spa, voor het Duitse merk. Lieb en Pompidou wonnen, voor de Britse Ferrari van Simonsen en Bell en de eerste GPC Ferrari van Bonetti, de Simone en Hernandez.

Stéphane Lémeret reed een prachtige relais in de Ice Pol Ferrari, klom van acht naar vijf, maar moest in de slotmeters, na een duel op de scherp van de snede met Alex Caffi, de vijfde plaats afstaan. Lefort, Lambert en Lémeret scoren zo voor de derde opeenvolgende maal punten in GT2. De Prospeed Porsche strandde op een zucht van een eerste LMS-punt en achtste plaats na een verstandige wedstrijd.

480_56_lamy_sarrazin

De uitslag:
1. Lamy-Sarrazin (Por-Fra/Peugeot 908 HDi FAP) 143 ronden (1000 Km);
2. Collard-Boullion (Fra/Pescarolo-Judd) op 2r ;
3. Erdos-Newton (Bra-GB/MG Lola) op 3r (1ste LMP2) ;
4. Tinseau-Primat (Fra/Pescarolo-Judd) op 5r ;
5. Burgueno-Amaral-De Castro (Por-Spa Lola-AER) op 6t ;
6. Ayari-Ortelli (Fra/Saleen S7-R) op 6t (1ste GT1) ;
7. Theys-Van de Poele-Lienhard (Bel-Bel-Zwi/Lola-Judd) op 7r ;
8. Gollin-Bouchut-Gardel (Ita-Fra-Zwi/Aston Martin DBR9) op 7r;
9. Alphand-Goueslard-Policand (Fra/Corvette C6.R) op 9r ;
10. Fittipaldi-Garcia (Bra-Spa/Aston Martin DBR9) op 9r ;
17. Lieb-Pompidou (Dui-Fra/Porsche 997 GT3 RSR) op 13r (1ste GT2) ;

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet