Retro: Groeten van het Silverstone Festival 2024

Terwijl half Nederland op Zandvoort was voor de GP van Nederland of daar thuis voor de buis naar keek, stond er in Engeland nog een ander bescheiden evenement op het programma: het Silverstone Festival, voorheen bekend als de Silverstone Classic, het grootste reguliere historische autosportevenement van het jaar, met 13 grids en meer dan 600 auto’s. AUTOSPORT.NL trotseerde zon, wind en regen om verslag te doen van achter de schermen.
Tekst en foto’s: Mattijs Diepraam
Aanvullende foto’s: Carlo Senten

Hoe enorm ze ook zijn, de garages van The Wing – het pitgebouw aan de nieuwe pitstraat – puilden uit van de auto’s, die op een historisch evenement aanzienlijk minder ruimte nodig hebben dan een hedendaags F1-team. Er waren dit jaar zó veel auto’s – zo’n vijf à zes grids hadden zelfs te veel inschrijvingen – dat auto’s nog tot ver op het veld achter de paddock onder tentjes moesten worden geprepareerd.

Behalve in één garage, die volledig was bekleed met Mercedes-interieur. De demo-afdeling van het F1-team was aanwezig voor een paar dagelijkse rondjes met de W11 waarmee Lewis Hamilton in 2019 wereldkampioen werd. Esteban Gutiérrez is de coureur die voor dit soort gelegenheden de honneurs waarneemt. En uiteraard stond de auto afgelint, want een modern F1-team neemt wel zijn eigen gewoonten mee naar een historisch festival, ook al is de toeschouwer daar gewend om van dichtbij naar een versnellingsbak of wielophanging te gluren.

Er waren nog meer relatief recente F1-auto’s voor dat demoblokje, maar in het noodweer van zaterdag behoorde deze Tyrrell tot de weinige auto’s met een eigenaar die naar buiten durfde…

Zo gaat het eraan toe met historische F1’s: naast elkaar achter dezelfde garagedeur. Nou zijn ze natuurlijk ook een stukje kleiner…

Hoewel… bij sommige teams, zoals hier bij Scott Sport, ziet het er achter de garage al behoorlijk uit zoals bij een privéteam op Le Mans: een complete bandendependance onder een tent die ver de paddock op komt en daarmee de toegankelijkheid van de garages enigszins reduceert. Het is een logisch gevolg van de komst van modernere historische klassen.

Al was in de meeste garages te zien hoe oud en relatief nieuw prima samen onder één dak kunnen.

En alsof het daar nog niet krap genoeg was: sommige teams hadden alvast auto’s mee voor volgende week bij Peter Auto op Paul Ricard, zoals hier een Saleen S7R van Steve Brooks, een GT1-auto die overduidelijk ooit in Portugese handen was.

De Britten zijn trots op hun land, maar lang niet iedereen in de autosport is blij met Brexit – en da’s gerust een understatement. De Noordzee is sindsdien een stuk breder geworden.

Het Duitse Britec-team had voor het eerst sinds Brexit toch maar eens de oversteek gewaagd, want je moet je Britse coureur Nick Padmore toch eens een thuiswedstrijd gunnen. Voor hem hadden ze de unieke Lotus 88B met het dubbele chassis mee.

Ook voor deze auto droeg Britec verantwoordelijkheid. Een oude bekende, want ooit won deze auto menige race in het toenmalige FIA Masters Historic Sports Car Championship: de Lola T70 Mk3B die toen nog van Leo Voyazides en zijn preparateur Simon Hadfield was.