Formule 2: Colapinto en Hadjar naar de overwinningen op Imola, puntjes voor Verschoor
Red Bull-junior Isack Hadjar (Campos) liet de pech van zaterdag achter zich om op zondag naar een sterke overwinning te rijden in de F2-hoofdrace op Imola. De Fransman loopt daarmee stevig in op lijstaanvoerder Zane Maloney (Rodin), die een weinig bijzonder weekend meemaakte, en toprookie Paul Aron (Hitech), die op zaterdag de winst nét misliep. Die ging naar mede-debutant Franco Colapinto, die maximaal scoorde voor MP Motorsport dankzij een verbluffende passeeractie in de laatste ronde. Net zo verbluffend was het optreden van de Paraguyaan Joshua Dürksen (PHM), die op zondag voor zijn land Paraguay naar een uniek podium reed. Richard Verschoor (Trident) werkte intussen hard voor een totaal van drie punten.
Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Dutch Photo Agency
Net zoals in de Formule 3 stond de kwalificatie in het teken van straffen die later weer werden ingetrokken. Dat had geen effect voor de pole van Gabriel Bortoleto, maar Prema-coureurs Oliver Bearman en Kimi Antonelli bleken net als zes anderen toch niet de track limits te hebben overschreden. Zo kregen zij zo’n zes uur nadat de uitslag was opgesteld alsnog hun respectievelijke tweede en vierde plaats terug. Isack Hadjar en de zeer verrassende Josh Dürksen werden daarmee weer derde en vijfde. Voor Richard Verschoor hadden de teruggedraaide straffen een stevig effect: eerst stond hij negende (met dus een startplek op de eerste rij van de sprintrace), maar dat werd toch weer een 15e plaats.
Franco Colapinto hoorde ook bij de acht die aanvankelijk waren bestraft, maar de Argentijn was door een sterk op één na beste rondje maar één plaats teruggevallen: van de negende naar de tiende plek. Die had hem de pole opgeleverd voor de sprintrace, met Verschoor dus naast hem, maar in plaats daarvan kreeg Amaury Cordeel (Hitech) die in handen, met Colapinto naast hem. Voor het uiteindelijke resultaat maakte het niets uit, want de MP-coureur liep aan het slot met beslissende stappen in op Cordeels teamgenoot Paul Aron, die bij de start brutaal de kop had gepakt. Colapinto stak eerst Cordeel voorbij en wist vervolgens in de laatste ronde Aron te passeren via een gewaagde manoeuvre in de Tamburello.
Zo wist de Argentijnse debutant al vroeg in het seizoen zijn eerste F2-overwinning te boeken, ten koste van de rookie die tot nu toe de meeste indruk maakt: Paul Aron. De debutant van wie verreweg het meest wordt verwacht, verspeelde intussen zijn kansen op punten. Kimi Antonelli zakte door een mislukte start (overigens veroorzaakt door een elektronische storing in zijn stuurtje) naar de 12e plaats en kon daar maar één plaatsje van terugwinnen. Toch is het te vroeg om hard te oordelen over de trage start van het supertalent: ook in het FRECA vorig jaar gebruikte Antonelli de eerste seizoenshelft om de auto te leren kennen, om daarna hard toe te slaan in de tweede helft – precies de aanpak die Oscar Piastri ook hanteerde in diens winnende F2-seizoen van 2021.
Achter Colapinto en Aron wist klassementsleider Zane Maloney (Rodin) op het laatst de derde stek van Cordeel af te snoepen, terwijl Bearman eindelijk eens scoorde met een vijfde plaats. Verschoor reed een sterke race naar de achtste plaats en het laatste punt – wat twee punten werd toen Taylor Barnard (PHM) werd gediskwalificeerd, opnieuw pas zes uur na afloop van de race.
Verschoor profiteerde daarnaast van een enorme startcrash die maar liefst vijf auto’s uitschakelde: Hadjar, Dürksen, Roman Stanek (Trident) en twee coureurs van de Nederlandse teams MP en VAR: Dennis Hauger en Enzo Fittipaldi. MP kon alsnog juichen door de topprestatie van Colapinto, maar voor VAR kwam Rafael Villagómez niet verder dan de 12e plek, wel vóór Victor Martins (ART), die als een van de gedoodverfde titelfavorieten nog maar zes punten op zijn conto heeft staan. Dit F2-seizoen loopt vooralsnog niet zoals de meeste experts (inclusief uw verslaggever) hadden verwacht.
Evenals in de Formule 3 ging het er in de hoofdrace op zondag rustiger aan toe. In een grotendeels statische race werd het aan het slot nog spannend, toen Isack Hadjar alles uit de kast moest halen om Gabriel Bortoleto weg te houden van zijn tweede hoofdrace-overwinning op rij. Het was een fraaie finale, waarin Hadjar zijn eerdere pech achter zich liet om flink in te lopen op Maloney. Die zat de hele wedstrijd klem achter Stanek en viel uiteindelijk buiten de punten.
Hadjar en Bortoleto waren na hun pitstop virtueel bij de concurrentie weggereden en kregen de reële kop in handen toen de koplopers op de alternatieve strategie – Cordeel en Hadjars teamgenoot Pepe Martí – met vijf ronden te gaan naar binnen kwamen. Die twee leken nog kans te maken voor een hoge klassering, maar bij beiden mislukte de pitstop smartelijk, allebei doordat een wiel niet goed was vastgedraaid. Cordeel en Martí waren niet de eersten: Ollie Bearman kwam bij zijn pitstop maar niet weg, na een start waarin hijzelf, Hadjar en Dürksen de poleman Bortoleto te snel af waren. Samen met Martins maakt Bearman tot nu een dramatisch F2-seizoen door.
De derde plaats ging naar de verbazingwekkende Dürksen, die zich de hele race eenvoudig in de top handhaafde, terwijl hij net als Antonelli de Formule 3 heeft overgeslagen en rechtstreeks vanuit het FRECA komt. Daarmee werd Dürksen de eerste Paraguyaan die op dit niveau naar een podium rijdt. In diens spoor werd Antonelli vierde. De Italiaanse Mercedes-belofte hield de hele race Colapinto en Aron van zich af, waarna Jak Crawford (DAMS) kon aansluiten toen die zowel Maloney als Stanek was gepasseerd. Juan Manuel Correa (DAMS) en Victor Martins (ART) zetten hun alternatieve strategie om in puntenfinishes, terwijl Verschoor het laatste punt naar zich toetrok, ten koste van Maloney en Hauger.
FIA F2, Imola, 18-19 mei 2024
Race 1
1. Franco Colapinto – MP Motorsport – 25 ronden
2. Paul Aron – Hitech – 1”706
3. Zane Maloney – Rodin – 6”618
4. Amaury Cordeel – Hitech – 8”173
5. Oliver Bearman – Prema – 11”125
6. Gabriel Bortoleto – Virtuosi – 11”589
7. Richard Verschoor – Trident –14”254
8. Kush Maini – Virtuosi – 16”330
9. Zak O’Sullivan – ART – 17”427
10. Andrea Kimi Antonelli – Prema – 18”286
11. Rafael Villagómez – VAR – 18”960
12. Victor Martins – ART – 19”396
13. Ritomo Miyata – Rodin – 19”788
14. Jak Crawford – DAMS – 20”089
15. Juan Manuel Correa – DAMS – 20”587
16. Pepe Martí – Campos – 55”602
Gediskwalificeerd
7. Taylor Barnard – PHM – 11”920
Uitgevallen
Dennis Hauger – MP Motorsport
Roman Stanek – Trident
Isack Hadjar – Campos
Joshua Dürksen – PHM
Enzo Fittipaldi – VAR
Race 2
1. Isack Hadjar – Campos – 35 ronden
2. Gabriel Bortoleto – Virtuosi – 0”5
3. Joshua Dürksen – PHM – 13”7
4. Andrea Kimi Antonelli – Prema – 18”0
5. Franco Colapinto – MP Motorsport – 18”4
6. Paul Aron – Hitech – 18”8
7. Jak Crawford – DAMS – 20”7
8. Juan Manuel Correa – DAMS – 21”2
9. Victor Martins – ART – 28”3
10. Richard Verschoor – Trident – 33”5
11. Zane Maloney – Rodin – 34”1
12. Dennis Hauger – MP Motorsport – 34”3
13. Zak O’Sullivan – ART – 37”6
14. Kush Maini – Virtuosi – 37”9
15. Ritomo Miyata – Rodin – 38”4
16. Rafael Villagómez – VAR – 42”3
17. Enzo Fittipaldi – VAR – 43”0
18. Roman Stanek – Trident – 43”5
19. Oliver Bearman – Prema – 44”0
20. Taylor Barnard – PHM – 44”7
Uitgevallen
Amaury Cordeel – Hitech
Pepe Martí – Campos
Stand kampioenschap
1.Maloney 68; 2.Aron 63; 3.Hadjar 59; 4.Hauger 41; 5.Bortoleto 38; 6.Antonelli 36; 7.Colapinto, Maini 34; 9.Fittipaldi, Crawford 32; 11.Martí 26; 12.Miyata 16; 13.Dürksen, Cordeel, O’Sullivan, Verschoor 15; 17. Stanek 10; 18.Martins 9; 19.Villagómez 8; 20.Bearman 6; 21.Correa 4.