Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

In Memoriam tweevoudig Indycar kampioen Gil de Ferran

Vrij onverwacht is gisteren oud Indy 500-winnaar en tweevoudig Indycarkampioen Gil de Ferran in Florida op 56-jarige leeftijd overleden. Op de Concours Club in Florida was De Ferran tijdens een trackday tegen zijn zoon Luke aan het racen maar voelde zich plotseling niet goed. Reanimatie mocht niet meer baten. De in Parijs geboren Braziliaan was begin millenniumjaren de maatstaf in Indycar en wist zowel in 2000 als in 2001 de CART World Series Titel voor Team Penske op zijn naam te schrijven.


2023 Snelste man ter wereld
De snelste coureur ter wereld is niet meer.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Willem J. Staat/ Indycar


In Memoriam tweevoudig Indycar kampioen Gil de Ferran
Marlboro Masters 1992. Het was de tweede editie van het standalone event dat het jaar daarvoor magertjes begonnen was. Een blauwe PSR-Dallara 392 Mugen was zeker favoriet voor de eindoverwinning maar de Portugezen Pedro Lamy en Diogo Castro Santos waren te sterk. Wel won De Ferran dat jaar de Britse Formule 3 titel voor het team van Paul Stewart Racing. Maar wat bij mij nog meer opviel was de enorme focus van De Ferran(zie foto) in tegenstelling tot die van enkele van zijn concurrenten. De ouders van de op 11 november 1967 geboren De Ferran verhuisden negen maanden later naar Brazilië waar zij een boerenbedrijf begonnen. De jonge Gil hield zich in zijn jonge jaren niet echt met de autosport bezig maar eerder met het melken van koeien maar de karting volgde al snel. Daarna was er geen houden meer. Formule Ford in Brazilië, vervolgens door naar het Britse mekka richting Formula Vauxhall en uiteraard Brits F3 waarin hij in 1992 kampioen werd. Vervolgens kwam de stap naar de toenmalige F3000 terwijl Gil ook door Footwork voor een F1 test werd uitgenodigd. In totaal behaalde Gil in 1993 en 1994 drie overwinningen en eindigde als vierde en derde in het kampioenschap. Aan het eind van zijn laatste F3000 seizoen werd de Franco Braziliaan voor een test in Indycar uitgenodigd.

De Ferran F3 2
Zandvoort 1992. Marlboro Masters. Op de één of andere manier wist De Ferran zich van de andere deelnemers te onderscheiden. Hij won de Britse F3 titel dat jaar.


Vervolgens volgde de overstap naar Indycar met een tweede plek in Vancouver, een pole in Cleveland en een overwinning op Laguna Seca in 1995. De F1 was passé maar er volgden toch wel magere jaren bij het team van Derrick Walker Racing. In 2000 kwam de doorbraak van het team van Roger Penske. Gil won zijn eerste Indycar titel ofwel de toenmalige CART Indycar World Series. Dat jaar bezorgde De Ferran Team Penske in Nazareth haar 100e Indycar-overwinning. En ook in 2001 wist De Ferran zijn titel met de Reynard Honda te verdedigen. Met zijn landgenoot Helio Castroneves als teamgenoot bloeide de carriere van Gil de Ferran helemaal op. Beide Brazilianen legden elkaar bij Team Penske vele malen het vuur aan de schenen en zorgden voor historische duels zoals in de Indy 500 van 2003 toen De Ferran in een fel gevecht om de leiding zijn teamgenoot Castroneves met 0.2990 secs. versloeg. Teambaas Roger Penske kreeg weleens het verwijt waarom hij geen Amerikanen in zijn auto’s inzette. Het antwoord was duidelijk. The Captain wilde alleen maar de besten hebben. En dat waren beiden in deze tijd. Ze staken zowel in CART als de IRL ver boven de rest van het veld uit.


De Ferran F3 1
Op weg naar een derde plek in de Marlboro Masters 1992

Aan het eind van 2003 maakte De Ferran zijn afscheid uit de autosport bekend. Tussen 2005 en 2007 was De Ferran sportief directeur bij het BAR Honda F1 team en keerde in 2008 weer als teameigenaar coureur terug in de American Le Mans Series met een Acura Honda LMP2 Team. Daarna volgde in 2009 de overstap naar de LMP1 klasse met de Acura. In de ALMS behaalde het team zeven poles, vijf overwinningen en een tweede plek in de eindstand van het kampioenschap.

Daarna was Gil betrokken bij ICONIC-project. Deze commissie vormde de basis voor het huidige model Indycar. Tussen 2018 en 2021 vervulde hij de rol van sportief directeur bij het McLaren F1 team. Afgelopen jaar werd De Ferran opnieuw bij McLaren als consultant en adviseur aangenomen.

De Ferran Lausitz 1
Lausitz 2001. Op weg naar een tweede titel voor Team Penske.


Commentaren
Roger Penske: “Wij zijn vreselijk bedroefd door het onverwachte overlijden van Gil de Ferran vandaag. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Angela, Anna en Luke en de familie De Ferran. Als coureur en als mens was hij een gentlemen. Als Indycar-kampioen en Indy 500 winnaar heeft Gil zowel op als buiten de baan zoveel weten te bereiken.”

2003 Helio Gil
Geen Spyderman maar Spydermen in 2003. Gil de Ferran en Helio Castroneves behaalden een dubbeloverwinning voor Team Penske
.

Mark Miles: President CEO Penske Entertainment Group: “Het is hartverscheurend om het verlies van Gil de Ferran te vernemen. Zijn prestaties op de baan waren aanzienlijk maar ik had samen net zoals zovelen het geluk te weten wat voor geweldig mens dit was. Gil was een echte ambassadeur voor Indycar wiens charme en humor ongeëvenaard waren. Onze Condoleances gaan uit naar de Familie De Ferran.”

J. Douglas Boles: " President Indianpolis Motor Speedway: “ Gil was een Indy 500 winnaar die de Indianapolis Motor Speedway en “The Greatest Spectacle” in racing altijd met klasse heeft vertegenwoordigd. Gil’s geweldige overwinning in 2003 betekende een uitroepteken in zijn carriere. Het was altijd een hoogtepunt wanneer hij weer naar de Speedway terugkeerde. Afgelopen jaar hadden wij het geluk om de 20e verjaardag van zijn overwinning te vieren. Onze harten en medeleven gaan uit naar Angela, kinderen en familie”

Voor altijd de allersnelste coureur ter wereld. Tijdens de kwalificatie in 2000 op de toenmalige California Speedway vestigde De Ferran een record van 241.428 mph. Een record dat waarschijnlijk nooit meer verbroken gaat worden. Een gesigneerde litho uit vervlogen Champcar tijden siert toevallig mijn slaapkamer. Alles op de ovals overleefd. Om kort voor de jaarwisseling heel stil van te worden. Gil de Ferran werd slechts 56 jaar.

2023 TK De Ferran 1
Emotioneel weerzien tussen de Tony Kanaan en Gil de Ferran op de IMS. Eén van de laatste publieke optredens van De Ferran eerder dit jaar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet