Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

TCR: Kumho TCR World Tour krijgt vanaf 2024 FIA-status, kalender met zes continenten

231215 TCR
Norbert Michelisz, die dit jaar tijdens de finale in Macau de titel won in de Kumho TCR World Tour

De Kumho TCR World Tour rijdt volgend jaar weer met officieel predicaat van de FIA. Dat maakte de mondiale automobielfederatie zojuist bekend. Tevens werd de kalender voor het seizoen 2024 van wat dus voortaan Kumho FIA TCR World Tour heet gepresenteerd, met negen evenementen op zes continenten. Zoals al vermoed werd, is er nog slechts één Europese ronde, de seizoensstart op Vallelunga, waar de serie samen rijdt met de TCR Europe Series. Daarna zijn er evenementen in Marokko, de Verenigde Staten, Brazilië, Uruguay, China, Australië en Macau.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto: Rebocar/R. de Boer


Er is een driejarige overeenkomst gesloten tussen de FIA en de WSC Group, die de rechten op het TCR-concept inclusief de merknaam heeft. De opzet van de World Tour blijft hetzelfde als dit jaar, wat betekent dat de competitie aanhaakt bij bestaande evenementen uit andere nationale of regionale TCR-series en daar het veld versterkt. Daarmee loopt dus ook de duur van de races en het verloop van de evenementen uiteen, afhankelijk van wat er in de bestaande nationale of regionale series gebruikelijk is.

Van vier continenten dit jaar wordt het verspreidingsgebied van de TCR World Tour volgend jaar dus vergroot naar zes continenten, dankzij de toevoeging van Afrika (Marrakesh in Marokko) en Noord-Amerika (Mid-Ohio Sports Car Course in de VS). In vergelijking met het nu voorbije seizoen vielen de Europese rondes op Portimão, Spa-Francorchamps en de Hungaroring weg, net als het optreden op het Argentijnse Autódromo José Carlos Bassi. Nieuw zijn naast Marrakesh en Mid-Ohio ook een nog nader te benoemen locatie in Brazilië plus een evenement op het Zhuzhou International Circuit in China. Vallelunga, de beide Australische evenementen op Sydney Motorsport Park en Bathurst en de finale in Macau blijven gehandhaafd.

“De aanwezigheid op zes verschillende continenten betekent een uitstekende start nu we ons opmaken voor de terugkeer van FIA-toerwagenracen op wereldwijd niveau”, zegt Marek Nawarecki, FIA Senior Circuit Sport Director. “Het concept waarop de Kumho FIA TCR World Tour volgend jaar is gebaseerd, helpt bruggen te slaan tussen nationale en regionale toerwagenseries en de top van het toerwagenracen, waarmee er een gezond ecosysteem voor deze vorm van autorensport gecreëerd wordt. De FIA zorgt voor het sportief en technisch reglement en de toepassing ervan, wat essentieel is vanwege het feit dat de evenementen van de verschillende lokale series hun eigen verschillen hebben.”

Alan Gow, president van de FIA-toerwagencommissie, stelt: “Bij het toerwagenracen op mondiaal niveau is er in de loop der jaren altijd sprake geweest van een constante evolutie met verschillende technische reglementen en formats en met FIA-titels waarover hetzij in een serie, hetzij in een afzonderlijk evenement beslist werd. Vanwege het feit dat TCR een beproefd technisch reglement en een sterk klantensportplatform heeft, is het voor de FIA zinvol om het concept van de Kumho FIA TCR World Tour te ondersteunen en we verheugen ons op het succes ervan.”

Marcello Lotti, president van de WSC Group, verklaart: “We zijn er enorm trots op dat na pas één raceseizoen het concept van de Kumho TCR World Tour al de erkenning van de autosportwereld ontvangen heeft. Dankzij het vertrouwen en de ondersteuning van de promotoren van tal van nationale en regionale TCR-kampioenschappen, fabrikanten, teams en rijders is 2023 een succes geworden. Dat we nu ook een FIA-titel kunnen toekennen, is de kers op de taart. De Kumho FIA TCR World Tour is de eerste internationale toerwagenserie die op zes continenten in actie komt.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet