Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Luke Browning wint Macau Grand Prix en FIA F3 World Cup, beide Nederlanders in top tien

231119 Macau Sun F3 Start
Startfase van de race met Browning (11) aan de leiding voor Minì (9) en Hauger (27)

De Formule 3-race in Macau gaat niet de boeken in als de spannendste aller tijden, maar de prestatie van Luke Browning mag er absoluut zijn. De Brit, uitkomend voor Hitech, leidde, afgezien van een aanvalpoging van Hauger, die heel even de neus van zijn auto ervoor prikte, maar toen toch weer terugkrabbelde, van start tot finish en schreef daarmee de prestigieuze race op zijn naam. Dennis Hauger, die een last-minute-overeenkomst voor deelname met MP Motorsport bereikte, eindigde als tweede, voor de Italiaan Gabriele Minì. De beide Nederlanders eindigden in de top tien: Richard Verschoor werd zesde, Laurens van Hoepen sloot de race als tiende af. De wedstrijd werd zo’n 50 minuten lang onderbroken, nadat de Est Paul Aron hard in de vangrails was beland, die vervolgens gerepareerd moesten worden.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, X: @renedeboer)
Foto’s: Macau Grand Prix Committee, Rebocar/R. de Boer


231119 Macau Sun F3 Dunne
Voor Dunne (14) gaat het mis bij het aanremmen van Lisboa

Browning pakt vanaf pole de leiding, er is heel wat beweging in het veld tussen Mandarin en Lisboa. Bij het aanremmen van Lisboa kiest Dunne voor de buitenkant, maar dat blijkt de verkeerde optie: hij mist zijn rempunt, kan geen kant meer uit en schiet rechtdoor de banden in. De virtual safety car wordt uitgeroepen, maar aan het eind van de ronde mag het gas er weer op. Browning heeft een seconde voorsprong op Minì, voor Beganovic, Aron, Hauger, Boya, Martí, Wurz, Hadjar en Van Hoepen. Verschoor rijdt op de 13e plaats.

231119 Macau F3 Beganovic
Een ronde later hangt de auto van Beganovic aan de takel

De volgende ronde gaat het op dezelfde manier mis voor Beganovic: in een poging om zijn teamgenoot Minì te passeren heeft hij te weinig ruimte voor Lisboa, waarop ook hij de banden in gaat. Wederom een virtual safety car. Verschoor heeft inmiddels Flörsch ingehaald en is daarmee twaalfde. Als de kop van het veld bij Melco is, wordt de race alweer vrijgegeven. Browning leidt voor Minì, Aron, Hauger, Boya, Martì, Wutz, Hadjar, Van Hoepen en Maloney, Verschoor is elfde.

In de vijfde ronde passeert Hauger vanuit de slipstream op weg naar Lisboa Aron en is daarmee derde. Een ronde later passeert ook Boya Aron, op precies dezelfde manier als zijn MP-teamgenoot een ronde eerder. Daarmee rijden de MP-auto’s op de derde en vierde plaats, Armstrong is 18e. In de zevende ronde haalt Van Hoepen met een mooie actie aan de binnenkant voor Lisboa Hadjar in en is daarmee al achtste. In ronde acht gaat Armstrong rechtdoor bij Lisboa, terwijl de auto auto van Aron bij Police in de vangrails crasht. De hele achtervleugel is van de auto afgebroken, de motor raakt in brand en de vlammen slaan metershoog. Uiteraard is er een safety-car, de onfortuinlijke rijder kan zelf uit de auto. Marti rijdt met een kapotte voorvleugel rond, wat duidt op mogelijk contact met Aron, terwijl Wurz een onderdeel onder zijn auto heeft. In ronde negen wordt de rode vlag gezwaaid. Browning leidt voor Minì, Hauger, Boya, Martì, Wurz, Hadjar, Van Hoepen, Verschoor en Maloney.

Na een onderbreking van ruim 50 minuten voor het laten repareren van de vangrails wordt de race hervat achter de safety-car. De auto van Wurz staat nog in de pits. Ronde elf is ook nog een safety-car-ronde, dan wordt de race weer vrijgegeven met nog vier ronden te gaan. Browning verdedigt goed, Hauger duikt bij Lisboa aan de buitenkant en pakt de tweede plaats, waarmee hij Minì het nakijken geeft. De Italiaan is derde. Aan het eind van de ronde crasht Tsolov in de laatste bocht. Flörsch opent in de 13e ronde vanuit Mandarin de aanval op Van Hoepen, maar zonder succes, terwijl Verschoor aan de binnenkant naar de zesde plaats opklimt. Ook Maloney passeert Van Hoepen.

231119 Macau F3 MP
Sterk optreden van de beide MP Motorsport-rijders Hauger (27, tweede) en Boya (28, vierde)

Vanwege de gestrande auto van Tsolov is er opnieuw een safety-car. Browning leidt voor Hauger, Minì, Boya, Martì, Verschoor, Hadjar, Maloney, Goethe en Van Hoepen. De safety car blijft ook voor de 16e ronde op de baan, wat betekent dat de race onder geel eindigt, een behoorlijke anti-climax. Browning wint voor Hauger en Minì, Verschoor sluit als zesde af, Van Hoepen wordt tiende.

Browning, lid van de Williams Driver Academy, beschouwt het winnen van de Macau Grand Prix als het grootste succes van zijn carrière tot nu toe, naast het winnen van de Autosport BRDC Young Driver Award vorig jaar. “En dat terwijl mijn deal om Macau te rijden pas heel laat tot stand kwam. Hier te winnen bij mijn debuut is natuurlijk enorm. Bij de herstarts was het spannend, want ze hielden achter me goed de druk erop, maar ik wist dat mijn auto snel genoeg was om mijn plek te kunnen vasthouden”, zei de Brit. Ook voor Dennis Hauger, die als tweede eindigde, was zijn deelname met MP Motorsport een last-minute-project. “Vorige week vrijdag kreeg ik een telefoontje, de volgende dag zat ik om vier uur ’s morgens in het vliegtuig naar Nederland om bij MP een halve dag in de simulator te doen en vervolgens rechtstreeks naar Azië”, vertelde hij. “Hier op het podium te staan is prachtig, een succes waar ik heel blij mee ben. Had ik iets verder naar voren gestaan bij de start, dan had ik misschien kunnen winnen, maar ook met de tweede plaats ben ik absoluut tevreden.”

231119 Macau F3 Verschoor
Richard Verschoor, hier voor de start op weg naar zijn auto, eindigde als zesde

Met Richard Verschoor als zesde en Laurens van Hoepen als tiende eindigden beide Nederlanders in de top tien. Verschoor zei: “Goeie race! De auto voelde goed, het is gewoon balen dat ik twaalfde moest starten. Dat was waardeloos. Ik kon gewoon goed mee. Na de eerste ronde had ik best wel veel schade, dus ik ben blij dat ze dat tijdens de onderbreking hebben kunnen fixen en toen merkte ik gelijk een wereld van verschil. Toen kon ik ook de restarts goed doen, dat ging gewoon lekker. Hadjar kwam nog best snel naar binnen, dus ik ging bijna de muur in, maar het was een kwestie van voet naar beneden houden, en dat ging goed. Ik ben blij dat ik hier teruggekomen ben, maar ik had hem willen winnen en ik had hem kunnen winnen. Misschien volgend jaar!”

231119 Macau F3 Hoepen
Laurens van Hoepen (21), hier achter Red Bull-rijder Isack Hadjar, sloot zijn F3-debuut als tiende af

Laurens van Hoepen verklaarde: “Ik ben op zich blij met een top-tien-klassering bij mijn F3-debuut en top tien bij de eerste keer hier in Macau, maar het had eigenlijk veel beter kunnen zijn. De laatste restart verpestte ik een beetje, dat was stom. Ik ging net op het gas en toen remde Hadjar nog een keer, dus toen moest ik ook nog een keer remmen en daardoor was er een heel groot gat, waarmee ik de aansluiting een beetje miste en iedereen er makkelijk voorbij kon. Dat was jammer. Ik werd ook nog geraakt toen we met z’n drieën naast elkaar zaten, dat was best heftig. Anders had het resultaat nog een stuk beter kunnen zijn, maar nog steeds top tien, dus dat is oké.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet