Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

TCR World Tour: Michelisz (Hyundai) kampioen, Vervisch (Audi) laatste racewinnaar seizoen 2023 in Macau

231119 Macau Sun TCR Vervisch
De Belg Fred Vervisch behaalde de laatste overwinning van het seizoen in de TCR World Tour

Norbert Michelisz is de eerste kampioen in de dit jaar nieuwe Kumho TCR World Tour. In de slotrace op het stratencircuit van Macau had de Hongaar in de Hyundai van het Italiaanse team BRC aan de achtste plaats meer dan genoeg voor het binnenhalen van de titel, nadat hij gisteren met een afgetekende overwinning al een solide basis had gelegd. Voor zijn naaste concurrent Rob Huff gingen alle kansen in rook op toen de motorkap van zijn Comtoyou-Audi tijdens de race openklapte. Zijn Belgische teamgenoot Frédéric Vervisch behaalde met de andere Audi RS 3 LMS van het Audi Sport Team Comtoyou voor de tweede maal na 2018 een toerwagen-overwinning in Macau. Audi komt daarmee op acht zeges in de Guia-toerwagenraces.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, X: @renedeboer)
Foto’s: Macau Grand Prix Committee, Rebocar/R. de Boer

231119 Macau Sun TCR start
Start van de laatste TCR World Tour-race van het seizoen

Urrutia profiteert van zijn pole-position en neemt de leiding, voor Lynk & Co-merkgenoot Björk en Filippi als beste Audi-rijder, gevolgd door Vervisch. In de Reservoir-bend passeert de sensationeel gestarte Vervisch al Filippi en Björk en komt als tweede de bocht uit. Achterin het veld ging het bij de start mis: de Hyundai van Lo bleef staan, Poon klapte er met zijn Audi bovenop. Verderop raakt Bargwanna bij het uitkomen van Mandarin hard in de vangrails. Vanwege de gestrande auto’s zet de wedstrijdleiding de safety-car in. Urrutia leidt voor Vervisch, Björk, Huff, Filippi, Ehrlacher, Ma, Girolami, Michelisz en Azcona. De afstand van de race wordt verlengd naar elf ronden.

In de vierde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Vervisch probeert het even bij Urrutia in de aanloop van Lisboa, maar zit te veraf voor een serieuze aanval. Ook Huff kan geen vuist maken tegen Björk. In het stadsgedeelte bergop lijken de Audi’s iets sneller, maar de Lynk & Co-rijders verdedigen met succes hun posities.

In de achtste ronde lukt het: Vervisch blijft war langer op het gas door Mandarin en passeert Urrutia voor de leiding. Ehrlacher haalt Filippi in en is daarmee vijfde. Verderop in de ronde raakt de motorkap van Huffs Audi open bij Police, hij gaat aan de kant en kan niets meer doen. Daarmee zijn zijn titelkansen definitief verkeken. Aan het einde van de ronde rijdt de Brit de pits in. Filippi valt terug naar de zevende plaats. Voor de rest gebeurt er relatief weinig. Vervisch gaat met een riante voorsprong van ruim vier seconden op Urrutia als leider de laatste ronde in en wint vervolgens afgetekend. Daarachter volgt de Lynk & Co-brigade van Urrutia, Ehrlacher, Björk en Ma, Girolami in de Honda en Filippi in de Audi. Norbert Michelisz eindigt als achtste, ruim voldoende voor het binnenhalen van de titel voor de Hyundai-rijder. Zijn teamgenoot Azcona wordt negende, Marco Butti completeert de top tien.

231119 Macau Sun TCR Celebration Michelisz
Norbert Michelisz viert het winnen van de titel, zijn tweede mondiale TCR-titel na de WTCR-winst in 2019

Tijdens de persconferentie droeg Fred Vervisch zijn overwinning op aan de recent overleden Filip Remmerie, een gepassioneerd autosportliefhebber en vriend van zijn familie, die jarenlang tot de vaste bezoekers in Macau behoorde. "Ik heb zijn familie beloofd dat ik zou proberen om voor hem een race te winnen, dat is gelukt", aldus Vervisch.

231119 Macau Sun TCR Pressconf
Persconferentie met de top drie en de nieuwe kampioen, vlnr Urritia, Vervisch, Ehrlacher en Michelisz
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet