Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Sainz breekt de ban van Red Bull met winst in GP Singapore, Verstappen eindigt als vijfde

sainz ferrari singapore race1

Met een ijzersterk gereden GP van Singapore heeft Carlos Sainz zijn bijnaam meer dan waargemaakt: de ‘Smooth Operator’ controleerde de hele wedstrijd vanaf de kop door à la ‘Le Professeur’ Alain Prost geen moment sneller te rijden dan nodig was. Eerst voorkwam hij daarmee dat zijn tegenstanders konden profiteren van een ‘undercut’, aan het slot liet Sainz de McLaren van Lando Norris in zijn DRS-zone komen. Zo hielp hij zijn oud-teamgenoot in de verdediging tegen twee aanstormende Mercedessen, aangevoerd door George Russell, die dacht te profiteren van de mediums die hij eerder in het weekend had gespaard. In plaats daarvan eindigde Russell in de laatste ronde in de muur, zodat Team ‘Carlando’ een 1-2 uit het vuur wist te slepen. Zo werd Ferrari de constructeur die een streep zette door de schier eindeloze zegereeks van Red Bull. Zowel Verstappen als Pérez was de hele wedstrijd kansloos in de strijd om de podiumplaatsen: de Red Bulls finishten als vijfde en achtste, ruim achter de kop.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Scuderia Ferrari, McLaren Racing, Mercedes AMG F1, Red Bull Racing


De race ging van start met 19 auto’s, omdat Lance Stroll niet fit genoeg werd bevonden na zijn stevige kwalificatiecrash in zijn Aston Martin. Terwijl Guanyu Zhou zijn Alfa vanuit de pits startte, vertrok Sainz uitstekend van pole en hij kreeg Leclerc – op softs – er meteen achteraan. Hamilton was ook goed gestart, maar de Mercedes ging rechtdoor in de eerste bocht nadat die geen ruimte kreeg van teamgenoot Russell. Door de bocht af te snijden, kwam Hamilton als derde uit de tweede bocht, maar hij werd in de ronden erna geïnstrueerd om zowel Russell als Norris door te laten. Op harde banden had Verstappen een veelbelovende openingsfase door drie auto’s te passeren: Ocon (Alpine), Hülkenberg (Haas) en Magnussen (Haas). Yuki Tsunoda lag intussen al uit de wedstrijd nadat zijn AlphaTauri een ram kreeg van Sergio Pérez in de Red Bull.

Lando Norris, McLaren MCL60

Na zo’n 10 à 15 ronden had het veld zich gezet, met de eerste tien auto’s elk zo’n anderhalve seconde uit elkaar, met alleen een gat van drie seconden tussen Hamilton op de vijfde plaats en Alonso in de enig overgebleven Aston Martin op de zesde plaats. Hamilton zette op zijn beurt Norris onder druk. Verder achterin wist Pérez op de 13e plaats geen indruk te maken op Liam Lawsons AlphaTauri. Een undercut voor de koplopers zat er tot nu toe nog niet in, omdat het veld zo dicht op elkaar bleef: nu wisselen zou terugkeren in een file betekenen. Het was wachten totdat het middenveld zou wisselen om vervolgens in de ruimte áchter de twee Alfa’s op de laatste plaatsen uit te komen. Verstappen kreeg intussen op zijn achtste plek te horen dat het geen nut had om Ocon op te jagen en het geduld te bewaren op een set harde banden waarop hij héél lang moest doorgaan.

In de 19e ronde werd het opeens interessant toen Logan Sargeant zijn Williams in de muur zette. Vervolgens verspreidde hij talloze stukken koolstofvezel van zijn beschadigde voorvleugel over de baan, waardoor de safety car naar buiten moest komen. Ferrari en Mercedes moesten ‘double-stacken’, wat Leclerc – die dacht het team juist wat ademruimte te geven – twee plekken kostte ten opzichte van Russell en Norris, omdat hij moest wachten op de arriverende Hamilton. Alonso was evenmin blij, want in zijn haast vloog hij over de witte lijn van de ingang van de pitstraat, wat hem een gegarandeerde tijdstraf zou opleveren. Verstappen en Pérez bleven (uiteraard) buiten, zodat zij opeens tweede en vierde lagen. Sainz lag nog steeds aan kop, Russell was derde, achter Pérez volgden Norris, Leclerc, Hamilton, Alonso, Ocon en de doorrijdende Bottas.

SI202309160279 hires jpeg 24bit rgb

Na de herstart stonden de Red Bulls uiteraard meteen onder druk – dit was niet bepaald het wensscenario voor het team uit Milton Keynes. Russell had een ronde nodig om Verstappen te passeren, terwijl Pérez Norris afhield, waardoor Leclerc hard moest remmen en Hamilton diens plek afpikte. Daarna ging Norris alsnog de Mexicaan voorbij, om vervolgens ook de andere Red Bull te verschalken. Hamilton had intussen Pérez ingehaald, maar volledig buiten de baan, maar de plek teruggeven kon niet meer, want Leclerc was ook al aan de Red Bull voorbijgegaan. Daarna moest ook Verstappen de resterende plaatsen opgeven aan Hamilton en Leclerc, zodat de RB19’s na 28 ronden zesde en zevende lagen, met Alonso, Ocon, Magnussen, Gasly (Alpine) en Piastri (McLaren), Lawson, Hülkenberg, Albon (Williams), Zhou en Bottas in een lange trein achter hen aan.

Vooraan bevielen Russell de frisse harde banden in eerste instantie erg goed: de Brit zat de Spanjaard aan kop aanvankelijk vol op de hielen, maar Sainz – die zichzelf streng aan een keurig ritme hield – had de zaak onder controle en liet Russell zijn banden opeten. Halverwege de race moest de Mercedes de Ferrari iets laten gaan, maar Norris en Hamilton zetten Russell nu juist verder onder druk. Daarna vielen er gaatjes naar Leclerc, Verstappen en Pérez. Sainz bleef zijn tempo onder controle houden – hij meldde dat hij nog een seconde over had – maar het signaal om ervandoor te gaan kreeg hij nog niet. Zo verliepen de volgende tien rondjes redelijk onenerverend, behalve bij het trio Pérez, Alonso, Ocon, waarbij de Mexicaan zó zwaar verdedigde dat Ocon na vele bochten naast elkaar langs de Aston Martin kon glippen.

Formel 1 - Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, Großer Preis von Singapur 2023. George Russell Formula One - Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, 2023 Singapore GP. George Russell

Twee ronden later glipte de Alpine ook aan Pérez voorbij – voor Red Bull was er maar één hoop: nóg een safety car. Maar het team wachtte dat niet langer af: Pérez kwam in de 40e ronde binnen voor mediums en zakte weg naar de 18e en laatste plaats. Verstappen volgde een ronde later en viel terug naar de 15e plaats. En wat gebeurde er twee rondjes later? Ocons Alpine viel stil in de tweede bocht, bij de uitgang van de pitstraat… Een VSC was het oordeel van de wedstrijdleiding over de situatie, maar de top-vijf was nét de pits gepasseerd! De volgende ronde liep de keuze uiteen: Ferrari en McLaren kozen voor doorrijden, maar Mercedes kwam met beide auto’s binnen – met een vérse set mediums voor Russell – die daarna in de vrije ruimte terugkwamen… Alonso had intussen dubbel pech: eerst vertraging in de pits, daarna een remfout op de nieuwe softs. Opeens lag de Spanjaard laatste, waardoor hij na afloop van de race zijn derde plaats in de tussenstand zou kwijtraken aan Hamilton.

Door de gok van Mercedes werd het een uitermate spannend slot. Er waren nog 15 ronden te gaan, maar Russells tempo was zo hoog dat hij het kopgroepje van drie binnen zes, zeven ronden zou bijhalen. Zou zijn snelheid onder DRS vervolgens ook groot genoeg zijn om de drie te passeren? In de 53e van 62 ronden was Russell bij Leclerc – en nog in dezelfde ronde was hij langs de Ferrari, een ronde later gevolgd door Hamilton. Voor Verstappen, die inmiddels de top-tien was binnengedrongen en daarna Albon, Lawson en Piastri had gepasseerd, was een zesde plaats nu het hoogst haalbare: alleen Gasly kon hij nog bijhalen, de top-vijf reed 20 seconden verderop.

SI202309170321

Met nog vier rondjes te gaan liet Sainz Norris in zijn DRS-zone komen om hem te helpen tegen de twee Mercedessen, waarvan Hamilton nu ook op de staart van Russell zat. Die moest zodoende twee kanten op kijken. In de voorlaatste ronde bleek ‘El Plan’ van die andere Spanjaard nog steeds te werken, zou het nog één extra rondje lukken? Jazeker. Sterker nog, Russell ging vol rechtdoor halverwege die laatste ronde om zichzelf uit te schakelen: het bleek dat hij zó gefixeerd was op Norris dat hij in de uitremzone zijn rechterachterwiel tegen de muur aanreed. Zo wist Carlos Sainz een briljant gereden GP van Singapore op zijn naam te schrijven, vóór Norris en Hamilton (met de snelste ronde van de wedstrijd). Het was de tweede GP-zege van Sainz, maar voor Fred Vasseur was het zijn eerste overwinning als F1-teambaas. Achter de top-drie hield Leclerc nog maar net Verstappen van zich af. In het spoor van Gasly, Piastri en Pérez scoorde Lawson na een uitmuntend weekend zijn eerste WK-punten met een negende plaats. Magnussen maakte de top-tien compleet.

F1, GP Singapore, Marina Bay, 17 september 2023


1. Carlos Sainz (Ferrari) - 62 ronden, 1.46'37"418
2. Lando Norris (McLaren-Mercedes) - 0"812
3. Lewis Hamilton (Mercedes) - 1"269
4. Charles Leclerc (Ferrari) - 21"177
5. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 21"441
6. Pierre Gasly (Alpine-Renault) - 38"441
7. Oscar Piastri (McLaren-Mercedes) - 41"479
8. Sergio Pérez (Red Bull-Honda) - 54"534
9. Liam Lawson (AlphaTauri-Honda) - 1'05"918
10. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 1'12"116
11. Alexander Albon (Williams-Mercedes) - 1'13"417
12. Guanyu Zhou (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'23"649
13. Nico Hulkenberg (Haas-Ferrari) - 1'26"201
14. Logan Sargeant (Williams-Mercedes) - 1'26"889
15. Fernando Alonso (Aston Martin-Mercedes) - 1'27"603

Uitgevallen
George Russell
Valtteri Bottas
Esteban Ocon
Yuki Tsunoda

Stand coureurs
1.Verstappen 374; 2.Perez 223; 3.Hamilton 180; 4.Alonso 170; 5.Sainz 142; 6.Leclerc 123; 7.Russell 109; 8.Norris 97; 9.Stroll 47; 10.Gasly 45; 11.Piastri 42; 12.Ocon 36; 13.Albon 21; 14.Hulkenberg 9; 15.Bottas 6; 16.Zhou 4; 17.Tsunoda, Magnussen 3; 19.Lawson 2.

Stand constructeurs
1.Red Bull-Honda 597; 2.Mercedes 289; 3.Ferrari 265; 4.Aston Martin-Mercedes 217; 5.McLaren-Mercedes 139; 6.Alpine-Renault 81; 7.Williams-Mercedes 21; 8.Haas-Ferrari 12; 9.Alfa Romeo-Ferrari 10; 10.AlphaTauri-Honda 5.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet