Dragracing: Tierp Arena treft het opnieuw niet

De Summit Racing Equipment Internationals op Tierp Arena, ronde drie van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, is helaas niet het succes geworden waarop vooraf gehoopt en gerekend was. Storm Hans en de uitlopers daarvan vonden het nodig om het evenement in alle opzichten danig dwars te zitten. Op zondag lukte het de organisatie toch nog om met een geïmproviseerd tijdschema de FIA en FIM klassen in drie uur tijd tot en met de halve finales het programma af te laten werken, waardoor er toch nog behoorlijk wat punten voor het kampioenschap konden worden verdeeld. Dat dit allemaal lukte, is voor alle betrokkenen alleen al een compliment waard.
Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings
De combinatie FIA Europees Kampioenschap en Tierp Arena is dit seizoen bepaald geen gelukkig leven beschoren. Nadat in juni de eliminaties van de Tierp Internationals voortijdig door regen moesten worden afgebroken, was het bij de Summit Racing Equipment Internationals van afgelopen weekend nog een paar graadjes erger. De donderdag verregende compleet waardoor de rijders in de Sportman klassen een volledige kwalificatiedag verloren zagen gaan. Ook de vrijdag en zaterdag werden geplaagd door regen en motregen waardoor het programma voortdurend moest worden onderbroken, uitliep tot negen uur in de avond en het aantal kwalificatiesessies drastisch moest worden ingeperkt. Op vrijdag kwamen de FIA en FIM klassen, op de Top Fuelers na, nog wel aan de geplande twee sessies, maar op zaterdag bleef de actie beperkt tot één in plaats van de geplande drie ronden.

Op zondagochtend regende het pas echt hard en toen dit vervolgens overging in motregen en iedereen de hoop op het nog kunnen rijden van eliminaties al had opgegeven, werd het uiteindelijk toch droog. Op het moment dat de baan in raceconditie was gebracht, sloeg de klok al vijf uur ’s middags en met een deadline van acht uur, restte er nog drie uur om zoveel mogelijk eliminatieronden te laten verrijden. Inmiddels waren alle eliminaties van de Sportman klassen al geschrapt en met een noodtijdschema en ingekorte tijd tussen de eliminatieronden lukte het door de medewerking van rijders, teams en alle officials om de FIA en FIM klassen tot en met hun halve finales de eliminaties te laten verrijden. Alleen Pro Modified, dat met een veld van zestien aan de eliminaties was begonnen, bleef steken bij de kwartfinales. Maar dat alles was al veel meer dan waarop iedereen gerekend had. Dat de omstandigheden de baanpreparatie moeilijk maakten, behoeft nauwelijks uitleg en dat daardoor de tijden tegenvielen mag duidelijk zijn.

Ida Zetterström
Top Fuel
Tegen het tijdstip dat de Top Fuelers op vrijdagavond aan de beurt waren voor hun tweede kwalificatiesessie, was de baantemperatuur al zodanig gezakt, dat het geen zin meer had om in actie te komen. Daarmee had de snelste klasse op zowel vrijdag als zaterdag slechts één run om de kwalificatievolgorde te bepalen. In haar eerste run snelde Ida Zetterström naar een gezien de omstandigheden alleszins redelijke 4,06 seconden. De leider in de tussenstand van het kampioenschap pakte daarmee de eerste positie, gevolgd door Timo Lehtimäki met 4,16 seconden.

Susanne Callin
Susanne Callin klom met haar zaterdag gereden 4,53 seconden op naar plek drie, gevolgd door de nu nog regerend kampioen Antti Horto met 5,34 seconden. Stig Neergaard, die het vermogen niet op de baan kreeg, sloot de rij.

Ida Zetterström
In de eerste eliminatieronde had Zetterström een bye run, maar klokte desondanks een gezien de omstandigheden nette 4,00 seconden. De Zweedse zag vervolgens haar directe concurrent in de titelstrijd, Callin, een rood licht trekken tegen een ontketende Horto die met 3,86 seconden de tot dan toe met afstand snelste tijd van het weekend op de klokken bracht.

Halve finale
De halve finale leverde daarmee de confrontatie op tussen regerend kampioen Horto en de wellicht aanstaande kampioen Zetterström. De Zweedse verloor echter al snel grip en moest corrigeren, terwijl Horto zich verbeterde tot 3,85 seconden, daarmee de winst greep en zich verzekerde van een plaats in de finale.

Antti Horto
Daarin had de Fin het moeten opnemen tegen zijn landgenoot Lethimäki, die het aan de andere kant van de eliminatieladder een stuk makkelijker had. Zijn tegenstander in de eerste eliminatieronde, Neergaard, had er blijkbaar geen vertrouwen in dat er nog gereden zou gaan worden en was op zondagochtend al naar huis vertrokken.

Timo Lehtimäki
Lehtimäki had daarmee een bye run, gevolgd door een bye run in de halve finale en stond zo automatisch in de finale. Zoals gezegd was het niet meer mogelijk om binnen de gestelde tijd ook nog de finale te laten verrijden en dus bleef de Finse tweestrijd onbeslist.

Tina Høst Nedregård
Top Methanol
De Top Methanol klasse schopte het met twee kwalificatieruns op vrijdag en één op zaterdag wel tot drie pogingen.

Tina Høst Nedregård
Daarin verraste Tina Høst Nedregård met constant snelle runs waarbij de Noorse met haar snelste tijd van 5,26 seconden bij haar debuut meteen de eerste kwalificatiepositie voor zich opeiste. De Noorse voltooide pas vorige week in Gardermoen haar licentieruns waardoor ze in Tierp aan de wedstrijd mocht deelnemen.

Tony Bryntesson
Ook op de tweede kwalificatiepositie een verrassing aangezien die met 5,39 seconden ging naar een tot nu toe met problemen worstelende Tony Bryntesson. Op drie de leider in de tussenstand van het kampioenschap, Linn Fløysvik, gevolgd door Silvio Strauch en Sandro Bellio, die opnieuw te kampen had met problemen. Johnny Oksa was op zaterdag al vertrokken omdat bij controle zijn blower niet van de juiste SFI-veiligheidskeuringen bleek te zijn voorzien.

Sandro Bellio
De eerste eliminatieronde leverde meteen een paar verrassingen op. Bellio werd uitgeschakeld door Bryntesson, waardoor een nieuwe titel voor de regerend kampioen wel een hele opgave gaat worden.

Linn Fløysvik
Maar ook Fløysvik kwam in de problemen. De Noorse trok een rood licht en zag daarmee Strauch doorgaan naar de volgende ronde. In deze halve finale zat het de Duitster opnieuw mee.

Halve finale
Høst Nedregård, die in de eerste ronde in een bye run nog naar een uitstekende 5,30 seconden was gesneld, trok een rood licht waardoor een met problemen kampende Strauch, ondanks zijn tijd van 17 seconden, de winst in de schoot geworpen kreeg. In de andere halve finale moest Bryntesson in een bye run zijn auto na de burn out met een motorisch probleem stilzetten en omdat de Zweed daarmee geen run kon maken, zou Strauch in de finale een bye run hebben gehad. Het zou de eerste FIA EK-overwinning voor de Duitser zijn geweest.

Silvio Strauch
Door de voortijdige uitschakeling van Fløysvik is Strauch nu de nieuwe leider in het kampioenschap.