Retro: Toerwagens van Goldene Ära hoogtepunt van 50e Oldtimer Grand Prix
Afgelopen weekend vond voor de 50e keer de Oldtimer Grand Prix op de Nürburgring plaats, waarin de Automobilclub von Deutschland na een wat onverkwikkelijke juridische touwtrekkerij geen rol meer speelt. De jubileumeditie zag er in tegenstelling tot de editie van 2022 wat magertjes uit, omdat Masters Historic Racing eerder dit jaar al tijdens de Hockenheim Historic zijn opwachting had gemaakt. Daardoor was er voor een tweede Duitse optreden geen plek meer. Desondanks bezochten ruim 50.000 toeschouwers de jubileumeditie. Ook de HSCC F2 stelde teleur met slechts 10 auto’s, maar de toerwagens uit het gouden tijdperk van jaren negentig compenseerden dit met twee fantastische optredens.
Tekst: Mattijs Diepraam/Willem J. Staat/René de Boer
Foto’s: Willem J. Staat
De HSCC F2 kon de kar als uithangbord voor de eenzittersport in de jaren zeventig en tachtig niet trekken, doordat vele Britse deelnemers het na Hockenheim voor gezien hielden. Die zijn ruim 3000 euro aan extra kosten kwijt, zo hoorden wij in de paddock. Het is een bekend gegeven, want de afgelopen maanden hebben ook een groot aantal moderne Formule 1-teams met de autoriteiten onderhandeld om hiervoor dispensatie te krijgen. De autoriteiten zeggen begrip voor de situatie te hebben maar er zijn urgentere dingen die opgelost moeten worden. Slachtoffer van de Brexit-maatregelen zijn natuurlijk ook organisaties, deelnemers en toeschouwers. Omdat er in voorgaande wedstrijden ook nog eens behoorlijk wat auto’s stuk waren gegaan, stonden er slechts tien auto’s op de streep waarvan er uiteindelijk afgelopen zondag slechts nog acht reden.
Wat qua inschrijvingen een hoofdmoot had moeten worden werd zodoende een ‘Trauerspiel’. Wolfgang Kaufmann en Matthew Watts boden in beide wedstrijden desondanks een prachtige show. Vooral in de eerste wedstrijd oefende de Brit op Kaufmann veel druk uit. Ondanks het feit dat Kaufmann zich ook nog eens twee keer verschakelde, had Watts weinig kans. De tweede wedstrijd zag hetzelfde beeld, maar de wedstrijd moest na een crash van de Brit Stephen Futter met zijn voormalige Cassani Ralt RT1 onder de safety car beëindigd worden. Hoewel Futter even versuft in de auto bleef zitten, stapte hij ongedeerd uit. De Brit crashte op het rechte stuk na de ADVAN-Bogen op een overigens vrij vreemde plek.
Het wegblijven van de spectaculaire eenzitters werd ruim gecompenseerd door het optreden van de Goldene Ära-toerwagenwedstrijden waarin grote namen als Kris Nissen, Kurt Thiim, Roland Asch, Sebastian Asch en Olaf Manthey het verleden weer opnieuw deden beleven. Vader en zoon Asch reden met de fraaie Bastos Ford Sierra, Olaf Manthey met zijn trouwe BMW 635 terwijl Kris Nissen alweer enkele jaren met een BMW M3 in de serie actief is. Kurt Thiim stond met een Volvo 240 GRA ingeschreven. De voormalige DTM-kampioen: “Ik ben nu ook niet meer een van de jongsten want dit is een auto waarin ik vroeger alleen maar tegen geracet heb maar nooit in gereden. Eigenlijk best wel een zware opgave.”
Thiim werd met de Volvo 240 GRA tweemaal vijfde in zijn klasse, terwijl Kris Nissen nog steeds niet aan snelheid heeft ingeboet. De voormalig VW-sportdirecteur en in Duitsland wonende Deen won dit weekend twee maal zijn klasse. Olaf Manthey deed dit eenmaal maar de Zwitserse invité Michael Kammermann bracht met zijn vuur spugende ‘DRM’ BMW 3.0 CSL het publiek meermaals op de banken. Vanwege de voorbereidingen aan de diverse auto’s had de Zwitserse preparateur eigenlijk nog niet eens tijd om aan de tweede wedstrijd deel te nemen. Hij schreef hem echter op zijn naam… De Brit Paul Mensley won in zijn Ford Sierra beide malen Class 2.
Er werd destijds niet alleen in Engeland met Volvo Estates gereden, ook in Duitsland zag je aan het begin van de jaren negentig jaren de Heico Volvo 850’s verschillende malen aan 24U Nürburgring deelnemen. Nordschleife-specialist Helmut Baumann won afgelopen weekend met een 850 T tweemaal zijn klasse. In de STW-klasse zegevierde Yannick Trautwein tweemaal voor het BMW Schnitzer-team, dat zich na de overname van de boedel uit Freilassing door vader en zoon Trautwein nu helemaal op de historische autosport heeft geconcentreerd. “Een verademing”, aldus een medewerker van het team. Trautwein kwam overigens tijdens enkele demoronden ook nog met een fantastische Maurer MM83 F2 in actie.
In de AvD Historic Race Cup waarin veel Formule 3’s, Formule Ford en enkele Sports 2000’s in actie komen ging de zege twee maal naar de Duitser Alexander Weiss met een Reynard-Alfa Romeo 873. Patrick Andriessen behaalde hier met zijn Ralt-Alfa Romeo RT3/83 in de GO2-klasse twee maal de overwinning terwijl Bert du Toy van Hees met zijn Ralt-Volkswagen RT30 in de tweede wedstrijd als vijfde eindigde, nadat hij in de eerste ondanks de nodige technische problemen op één ronde achterstand nog net als tiende overall wist te eindigen. Het was afgelopen zaterdag overigens eigenlijk de enige wedstrijd die onder regenachtige omstandigheden verreden werd. Een natte baan werd zowel de Italiaan Valerio Leone (Dallara-Alfa Romeo F390) als Volker Böhm (Dallara-Alfa Romeo F386) noodlottig. Leone werd in R1 op het glibberige wegdek van de zege beroofd maar wist zich nog snel te herstellen en wist als tweede te eindigen. Volgens het geruchtencircuit maakt de Italiaan volgend jaar waarschijnlijk een overstap naar de Masters Racing Legends, het F1-kampioenschap van Masters.
De Formule 1-wedstrijden van de Historic Grand Prix Car Association werden op zaterdag gesplitst, maar op zondag gingen in een ‘finale’ zowel de auto’s met de motor voorin als de auto’s met middenmotor van start – als ze maar pre-66 waren. Voor de Brit Mark Shaw maakte het weinig uit, want hij won op zaterdag beide klassen: de ‘front-engined’-klasse in zijn Scarab-Offenhauser, de ‘rear-engined’-klasse (en de algemene overwinning) in zijn Lotus 21. John Spiers werd op zaterdag tweede met de Maserati 250F – en omdat Shaw ook op zondag in zijn Lotus 21 reed, kon Spiers die dag de klassezege voor de auto’s met motor voorin opstrijken. De overwinning van Shaw op zaterdag kwam mede tot stand doordat Will Nuthall met zijn Cooper T53 van achteren moest komen, maar op zondag had Shaw geen antwoord op Nuthall.
Voor Michel Kuiper was het weekend van twee verhalen: op zaterdag nam de Nederlander aanvankelijk de leiding in de race voor auto’s met middenmotor, maar de Brabham BT3 lanceerde zichzelf over de kerbs van de chicane. Even later bleek aan het eind van het rechte stuk waarom: de auto had geen remmen meer. Nadat het euvel was gerepareerd, bekroonde Kuiper op zondag een prachtige opmars met een derde plaats algemeen én een klasseoverwinning. Na zijn eerste algemene overwinning tijdens de Historic Grand Prix op Zandvoort opnieuw een sterk resultaat voor de Nederlandse troefkaart in het kampioenschap.
In de Lurani Trophy ging de algemene overwinning naar de Brit Horatio Fitz-Simon, die net als op Hockenheim domineerde met zijn Lotus 22. Andrew Hibberd (Lotus 22) en Philipp Buhofer (Lotus 27) bleven in de buurt, maar konden uiteindelijk weinig uitrichten tegen de rappe jonge Brit. Floris-Jan Hekker deed intussen met zijn zilverkleurige Rayberg FJ ook van zich spreken: met een sterke 18e plaats algemeen veroverde hij niet alleen de overwinning in de B2-klasse, maar was hij ook de snelste van alle Juniors met de motor voorin.
De voormalige DRM-bolides mochten op beide dagen eindigen en beginnen. De zaterdagavond werd met de eerste wedstrijd afgesloten. De Zakspeed Capri Turbo van Stefan Mücke was in de eerste wedstrijd dusdanig oppermachtig dat er voor de concurrentie weinig te halen viel. De tweede wedstrijd leverde een fraaie overall-overwinning voor Ralf Kelleners in zijn De Tomaso Pantera op. Bovendien was nog een verrassende verschijning in de BMW E21 320 Turbo van de Belg Eric Qvick. Nordschleife-specialist Frank Stippler reed voor de eerste maal met deze auto en behaalde zaterdagavond direct een klasseoverwinning. Teameigenaar Eric Qvick herhaalde dit eveneens. Stippler, een van de vele Audi-coureurs wiens contract aan het eind van dit jaar niet meer wordt verlengd, had van Audi hiervoor speciale dispensatie verkregen.