Indycar: Drive-through berooft VeeKay van goede klassering. Lundqvist crash zorgt voor shootout. Tweede Indycar-zege Kyle Kirkwood
Rinus VeeKay leek op stratencircuit van Nashville op weg te zijn naar een goede klassering. Helaas kreeg de Nederlander voor een incident met Alexander Rossi in de 59e ronde wegens vermijdbaar contact een ´´drive-through´´ opgelegd. Eigenlijk was het niet meer dan een race-incident. Insiders vroegen zich wel af wat het verschil was tussen met een incident waarbij Pat O´Ward eerder in de wedstrijd betrokken was. Voor debutant Linus Lundqvist eindigde zijn eerste Indycar wedstrijd voor het team van Meyer Shank Racing in de muur. Na Long Beach eerder dit jaar behaalde Andretti Autosport-coureur Kyle Kirkwood zijn tweede Indycar-overwinning.
Kyle Kirkwood op weg naar zijn tweede Indycar-overwinning dit seizoen.
Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar
Drive-through berooft VeeKay van goede klassering. Lundqvist crash zorgt voor shootout. Tweede Indycar-zege Kyle Kirkwood
Andretti Autosport-coureur Kyle Kirkwood behaalde op het stratencircuit van Nashville zijn tweede Indycar-overwinning terwijl Alex Palou met een derde plek in de tussenstand van het kampioenschap uitstekende zaken deed. Rinus VeeKay beschikte in de wedstrijd eindelijk over een competitieve auto maar werd voor contact met Alexander Rossi met een ´´drive-through´´ bestraft. Een Top 10 klassering was zeker mogelijk geweest.
Bandenkeuze:
Soft compound
McLaughlin, O´Ward, Herta, Malukas, Palou, Lundgaard, Rossi, Lundqvist, Rosenqvist, Robb, Harvey, Canapino, Pedersen
Harde compound
Grosjean, Kirkwood, Power, Dixon, Amstrong, De Francesco, VeeKay, Ericsson, Castroneves, Rahal, Illott,Ferrucci, Hunter Reay, Newgarden, Dixon
Race
Voordat de wedstrijd begon moest er op het allerlaatste moment bij Will Power nog het stuurwiel vervangen worden. Nadat de auto´s eindelijk goed waren opgelijnd nam Scott McLaughlin direct de leiding. Omstreeks de 10e ronde ging een aantal deelnemers voor de harde compound naar binnen terwijl Grosjean duidelijk voordeel van zijn keuze met de harde compound had ten opzichte van de concurrentie. Dit kwam al snel in de beginfase tot uiting. David Malukas zorgde in de 12e ronde voor de allereerste neutralisatie doordat achtervleugel over de brug het spontaan begaf. Het was niet direct duidelijk wat de oorzaak was. Malukas verklaarde korte tijd later dat de versnellingsbak mogelijk de aanleiding was. Die hield er op de brug plotseling mee op. Malukas sloot later ook niet uit dat zelfs de luchtinlaat het begeven had. Een wedstrijd met duidelijk minder incidenten dan vorig jaar maar toch konden ze in de slotfase niet uitblijven. Er waren zelfs twee shoot outs maar slechts weinig rijders wisten daar voordeel uit te behalen.
Scott Dixon behaalde een mijlpaal. De Nieuw Zeelander, evenals Kimi Raikkonen destijds ook wel ``The Iceman´´ genoemd reed zijn 318e achtereenvolgende wedstrijd. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Tony Kanaan.
Stand Top 10 15e ronde: McLaughlin, O´Ward, Grosjean, Power, Kirkwood, Herta, VeeKay, Newgarden, Dixon, Ericsson.
Na de eerste herstart deed VeeKay uitstekende zaken door op de brug maar liefst twee man te passeren. Herta moest kort direct daarna weer naar binnen met het commentaar dat hij bij de herstart zowel door iedereen geraakt werd. Bij die herstart maakte Palou overigens ook contact met Ferrucci. Pech voor A.J. Foyt Racing-coureur Benjamin Andersen. Juist op het moment dat hij naar binnen ging werd de pitlane gesloten. Andersen werd daarvoor met een drive-through bestraft. Op O´Ward en McLaughlin na bevond vrijwel iedereen zich in de 23e ronde op de harde compound zodat men een reëel beeld van de wedstrijd had. McLaughlin ging in de 24e ronde als laatste voor zijn eerste stop naar binnen en kwam op P6 weer terug in de wedstrijd. McLaughlin kwam op P19 weer terug in de wedstrijd. Grosjean ging in de 28e ronde voor zijn eerste stop naar binnen evenals Will Power. Kirkwood en VeeKay alsmede de rest van het veld volgden in de 29e ronde.
Stand Top 10 30e ronde: Ericsson, Rossi, Castroneves, Palou, Lundqvist, Kirkwood, Grosjean, McLaughlin, Canapino, Harvey.
In deze fase had VeeKay even een momentje met Scott Dixon die zich op de zachte compound bevond. Tevens leek het er in deze wedstrijd ook op dat VeeKay zich voor de eerste keer dit jaar als een kanshebber voor een goed resultaat begon te ontwikkelen. Zeker door het toepassen van dezelfde tactiek als de concurrentie. VeeKay liet even zowel Rossi als O´Ward staan.
VeeKay(2e auto) vocht voor wat hij waard was. Een beetje onterechte beslissing van de stewards.
Top 10 40e ronde: Palou, Kirkwood, Grosjean, McLaughlin, Lundqvist, Harvey, Newgarden, Dixon, Ericsson, VeeKay.
Twee ronden later ging debutant Lundqvist voor zijn tweede stop naar binnen. Gezien het verloop van de wedstrijd in voorgaande jaren hadden de strategen van diverse teams in deze wedstrijdfase waarschijnlijk een andere strategie in gedachten gehad. Ook leek de wedstrijd zich opnieuw in een duel tussen Grosjean en McLaughlin te gaan ontwikkelen zoals we dit jaar al eerder gezien hadden. In de 49e ronde profiteerde McLaughlin van een foutje van Grosjean door gebrek aan grip terwijl Dixon één ronde later als eerste voor zijn laatste stop naar binnen ging.
Stand Top 10 50e ronde: Kirkwood, McLaughlin, Grosjean, Ericsson, Power Rossi, Castroneves, Newgarden, Ilott, Palou.
Juist in deze fase toucheerden Rossi en VeeKay elkaar en beiden moesten naar binnen. VeeKay wist zijn weg te vervolgen maar de Arrow McLaren SP-rijder kwam na een lang pitoponthoud met twee ronden terug op de baan terwijl VeeKay door de wedstrijdleiding als de veroorzaker van het incident werd gezien en een ´´drive-through´´ kreeg opgelegd. Het betekende dat kansen op een hoge klassering voor de Nederlander eigenlijk definitief om zeep waren. Objectief gezien was het niet meer dan een ´´race-incident´´Zeker omdat soortgelijke incident eerder dit seizoen onbestraft bleven.
McLaughlin wist zijn pole niet in een overwinning te verzilveren.
Stand Top 10 60e ronde: Kirkwood, McLaughlin, Palou, Newgarden, Dixon, Dixon, Ericsson, Grosjean, Lundgaard, O´Ward, Power. VeeKay P20 op 1 ronde.
Weer waardevolle punten voor Palou in de slotfase.
Stand Top 10 70e ronde: Kirkwood, McLaughlin, Palou, Newgarden, Dixon, Ericsson, Grosjean, Lundgaard, O´Ward, Power. Exact in deze ronde zorgde debutant Linus Lundqvist voor een tweede neutralisatie door de muur te raken. Het speelde Palou volledig in de kaart want de Spanjaard had duidelijk moeite met zijn brandstofverbruik. De herstart volgde in de 74e ronde waarbij Canapino, Rossi en Pedersen de muur ingingen en de wedstrijd met een Code Rood onderbroken moest worden. Overigens had VeeKay veel terrein goed gemaakt en bevond zich in 15e positie.
Na de onderbreking nam Kirkwood opnieuw de leiding. Canapino schoot één de nooduitgangen in maar de wedstrijdleiding besloot geen verdere actie te ondernemen. Kyle Kirkwood drukte in de slotfase duidelijk zijn stempel op de wedstrijd. Met een vijfde plek evenaarde Scott Dixon Tony Kanaan op de eeuwige Indycar-ranglijst. De Nieuw Zeelander reed evenals Tony 318 achtereenvolgende Indycar-wedstrijden.
Prachtige en humorvolle actie van Ryan Hunter Reay, Gewoon tijdens de Rode Vlag situatie in de schaduw van een boom parkeren.
Uitslag Big Machine Music City Grand Prix Nashville
1. Kyle Kirkwood Dallara Honda 80 ronden
2. Scott McLaughlin Dallara Chevrolet + 0.7633 secs
3. Alex Palou Dallara Honda + 1.7221 secs
4. Josef Newgarden Dallara Chevrolet + 3.1416 secs.
5. Scott Dixon Dallara Honda + 4.1655 secs.
6. Romain Grosjean Dallara Honda + 5.9518 secs.
7. Marcus Ericsson Dallara Honda + 6.4148 secs.
8. Pato O´Ward Dallara Chevrolet + 6.6966 secs.
9. Christian Lundgaard Dallara Honda + 8.0168 secs.
10. Will Power Dallara Chevrolet + 9.0456 secs.