Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Verstappen rijdt snelste tijd bij kwalificatie Grand Prix België, maar Leclerc erft P1-startpositie

F2IqUU4XQAAwGyu

Bij een opdrogende kwalificatiesessie op circuit Spa-Francorchamps was het regerend wereldkampioen Max Verstappen die met uitstek de snelste man was. De Nederlander worstelde in Q1 en Q2 met het natte asfalt, maar kon wanneer het moest een razendsnelle rondetijd neerzetten. Vanaf de eerste startplek start Verstappen echter niet, want een gridstraf vanwege een nieuwe versnellingsbak betekent dat P2-man Charles Leclerc zodoende de P1-startplaats erft. Verstappen's teamgenoot Sergio Pérez wist naar de derde snelste tijd te rijden.

Tekst: Redactie Autosport.nl
Foto's: Red Bull, Ferrari

Onder een dik pak wolken was Circuit Spa-Francorchamps gereed om de jaarlijkse kwalificatie voor de Grote Prijs van België af te werken. Tijdens de voorbereidingen op het raceweekend bleef de regen uit de lucht vallen, en vlak voor de oorspronkelijke start van de kwalificatie waren de weersomstandigheden niet anders. Zodoende zag de raceleiding zich genoodzaakt om de start van het gebeuren met tien minuten uit te stellen, om zo het asfalt de kans te geven om wat op te drogen.

Met de daadwerkelijke start van de kwalificatie waren de omstandigheden inderdaad iets verbeterd, al was de keuze voor intermediates nog overduidelijk de juiste. Terwijl de twintig snelste coureurs ter wereld één voor één het circuit op druppelden en de baan verkenden, kwam er geen regen meer uit de lucht vallen. Het leek daardoor een kwestie van tijd voordat de eerste keuze op droogweerbanden gemaakt zou worden.

Het op temperatuur brengen van de banden leek tijdens Q1 ook weer een belangrijk punt van aandacht. Het zonnetje brak hier en daar de wolken door, en leek het asfalt op bepaalde punten mooi op te drogen. Maar vooral sector twee - en voornamelijk bij bocht negen - was het asfalt nog flink nat. Zo was het Lando Norris die aan het einde van sector twee op hoge snelheid van de baan af vloog. De Britse jongeling kreeg precies op het verkeerde moment last van overstuur, waardoor zijn MCL60-bolide op hoge snelheid de grindbak in schoot. Norris kon zijn openwielbolide weliswaar buiten de barriere houden, maar zou naar alle waarschijnlijkheid last van vloerschade opgelopen hebben.

Richting de slotfase van Q1 droogde het circuit steeds meer op, en konden de coureurs tegelijkertijd hun inters beter op temperatuur brengen. Het was niet verrassend dat alle coureurs daarom haasje over met elkaar konden spelen, en dat de rondetijden steeds sneller werden. Vlak voordat de finishvlag gezwaaid werd, waren onder andere Max Verstappen, Lewis Hamilton en Oscar Piastri degenen die om de snelste rondetijd vochten. De coureur die in Q1 echter de allersnelste was, was Charles Leclerc.

De twee pechvogels van Q1 waren Daniel Ricciardo en Nico Hulkenberg. Even leek het erop dat Ricciardo opnieuw teamgenoot Yuki Tsunoda in de kwalificatie wist te verslaan, maar de Australier zag zijn rondetijd verwijderd zien worden en daardoor bij degenen geplaatst werd die niet door naar Q2 mocht gaan. De Haas-auto van Hulkenberg kreeg alwéér technische problemen te verduren, waardoor de Duitse F1-veteraan zijn VF23-bolide in de pitboxen moest parkeren en als twintigste eindigde.

Q1 afvallers: Albon, Zhou, Sargeant, Ricciardo, Hulkenberg

In de kleine pauze tussen Q1 en Q2 wist het zonnetje opnieuw mooi door te breken, en daardoor verbeterden de baanomstandigheden ook. Iedereen reed het circuit nog steeds met intermediate-banden op, maar de vraag begon te rijzen wanneer er droogweerbanden gebruikt zouden worden. Met een eerste run was het in ieder geval Verstappen die voor even P1 kon opeisen, terwijl teamgenoot Pérez een P2-tijd neerzette.

Van de inters werd deze kwalificatie tot dusver dankbaar gebruik van maakt, maar met de pitstop van Valtteri Bottas was het moment daar. De Fin nam de primeur van de sessie voor rekening door als eerste naar de softs te wisselen. Al snel volgden alle anderen de pitstraat in, en leek het vanaf dat moment een kwestie om de banden zo snel (en goed) mogelijk op temperatuur te krijgen.

En de banden om temperatuur krijgen, duurde even. De eerste resultaten waren niet veel soeps, en terwijl alle coureurs het op de banden met de rode wang bleven proberen, was het Esteban Ocon die de fijne grens overschreed. De Fransman kwam in de verraderlijke bocht negen in de muur terecht, en ondanks dat de Alpine-coureur weer richting de pitstraat wist te kruipen, deed hij dit met een zwaar beschadigde voorvleugel. Aangezien het asfalt op bepaalde plekken nog te nat was om de zachte banden met één ronde op de juiste temperatuur te krijgen, reed Ocon de pitstraat naar binnen, en bleef hij binnen.

De slotfase van Q2 bleek een heuse stoelendans te zijn. Vele coureurs wisten elkaar met een halve seconde sneller af te zijn, en zou het een kwestie van afwachten zijn voordat het duidelijk was wie Q2 zou overleven. Verstappen was de man die uiteindelijk op de schop zou zitten, want de Nederlander had een lastig moment in de middensector, waardoor hij niet verder dan een tiende snelste tijd kon komen. Maar Q2 overleven, dat deed hij. Tsunoda, Pierre Gasly, Kevin Magnussen en Bottas konden de Red Bull-coureur niet verslaan, wat betekende dat Verstappen opgelucht adem kon halen, en eerdergenoemde mannen in Q2 achterbleven.

Q2 afvallers: Tsunoda, Gasly, Magnussen, Bottas, Ocon


De finale van de Belgische kwalificatiesessie was zover. In tegenstelling tot Q1 en Q2, werd Q3 van grote gebeurtenissen bespaard. Nadat de tien snelste mannen een tijd registreerden, was het Leclerc die bovenaan stond. Favoriet Verstappen bleef op een tweede plek haken, terwijl Leclerc's teamgenoot Carlos Sainz vooralsnog op de derde plaats kon aansluiten.

Maar de bovengenoemde volgorde bleek niet de realiteit te zijn op het moment dat de finishvlag viel en iedereen finishte. Leclerc, Pérez en Hamilton leken heel dichtbij een pole position te komen, tótdat Verstappen over de witte streep verscheen. De regerend wereldkampioen liet weer eens zien waarom Spa-francorchamps zijn favoriete circuit is, en kon met behulp van drie paarse sectoren een bloedsnelle tijd op naam schrijven die ruim acht tienden los zat van P2-man Leclerc.

Verstappen was daarmee de oorspronkelijke pole-man voor de Grand Prix op zondag, maar daarmee was de kous nog niet af. De RB19 van de Nederlander kreeg een nieuwe versnellingsbak, waardoor de Red Bull-coureur een gridstraf van vijf plaatsen op z'n bord kreeg. Hierdoor start Verstappen op P6, terwij Leclerc de eerste startpositie erft.

Grand Prix van Belgie, Spa-Francorchamps, 28 juli 2023

Uitslag kwalificatie


1. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 1'46"168 - Q3
2. Charles Leclerc (Ferrari) - 1'46"988 - Q3
3. Sergio Perez (Red Bull-Honda) - 1'47"045 - Q3
4. Lewis Hamilton (Mercedes) - 1'47"087 - Q3
5. Carlos Sainz (Ferrari) - 1'47"152 - Q3
6. Oscar Piastri (McLaren-Mercedes) - 1'47"365 - Q3
7. Lando Norris (McLaren-Mercedes) - 1'47"669 - Q3
8. George Russell (Mercedes) - 1'47"805 - Q3
9. Fernando Alonso (Aston Martin-Mercedes) - 1'47"843 - Q3
10. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) - 1'48"841 - Q3
11. Yuki Tsunoda (AlphTauri-Honda) - 1'53"148 - Q2
12. Pierre Gasly (Alpine-Renault) - 1'53"671 - Q2
13. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 1'54"160 - Q2
14. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'54"694 - Q2
15. Esteban Ocon (Alpine-Renault) - 1'56"372 - Q2
16. Alexander Albon (Williams-Mercedes) - 2'00"314 - Q1
17. Zhou Guanyu (Alfa Romeo-Ferrari) - 2'00"832 - Q1
18. Logan Sargeant (Williams-Mercedes) - 2'01"535 - Q1
19. Daniel Ricciardo (AlphaTauri-Honda) - 2'02"159 - Q1
20. Nico Hulkenberg (Haas-Ferrari) - 2'03"166 - Q1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet