Formule 1: Verstappen wint Grand Prix Groot-Brittannië, thuisheld Norris pakt P2

Voor de ogen van duizenden enthousiaste Britse fans heeft Max Verstappen zijn dominante reeks van Grand Prix-overwinningen ook op Silverstone kunnen doorzetten. De Nederlander verloor zijn eerste plaats bij de start aan P2-man Lando Norris, maar kon even later alsnog zijn oorspronkelijke positie terugclaimen. Lewis Hamilton kon vanuit een P7-startplaats richting het laatste podiumstapje klimmen.
Tekst: Redactie Autosport.nl
Foto's: Red Bull, Ferrari, McLaren
Al bij de start van de Britse Grand Prix konden de toeschouwers een van hun landgenoten toejuichen. P2-coureur Lando Norris had een betere start dan Max Verstappen, waardoor de Britse jongeling al bij bocht 1 de leiding van de race kon pakken. Teamgenoot Oscar Piastri kon ook even bij Verstappen om de hoek kijken, maar moest toch met zijn oorspronkelijke P3-positie genoegen nemen.
Het nieuwe upgradepakket van de McLaren-bolide leek haar potentie op Silverstone goed te kunnen ontgrendelen. De MCL60-auto van Norris kon Verstappen een aantal ronden lang achter zich houden. Terwijl Verstappen op zoek leek naar een poging om zijn positie terug te pakken, kon F1-rookie Piastri goed met de Red Bull meekomen. Bij ronde vijf was het moment van positieverwisseling echter zover: zoals verwacht was de dominante Verstappen te sterk voor Norris, waardoor de Nederlander weer terug aan de leiding kon komen.
Terwijl een langzaam naar voren komende Sergio Pérez vanaf een P15-startpositie onder andere Logan Sargeant en Nico Hulkenberg kon inhalen, wist teamgenoot Verstappen een krappe, maar comfortabele marge naar Norris te creëren. Elders in de top vijf was er meer dan genoeg actie op de baan te zien. Legendarische F1-coureurs Fernando Alonso en Lewis Hamilton hadden een kortstondig, maar pittig duelletje met elkaar, waarbij Hamilton uiteindelijk P7 van Alonso kon afpakken.
Het was al snel duidelijk dat het team van McLaren dit weekend kon gaan schitteren, maar voor Alpine bleek de racerij op Silverstone minder fortuinlijk af te gaan lopen. De eerste DNF was namelijk voor de Franse Esteban Ocon, die via de boordradio verteld werd om meteen de pitstraat naar binnen te komen rijden, om vervolgens de auto uit de race te halen. Het wegvallen van Ocon betekende dat onder andere Pérez een positie cadeau kregen.

In tegenstelling tot recentelijke Britse Grands Prix, kon het rubber van Pirelli dit jaar goed met het asfalt van Silverstone overweg komen. Zowel de medium als de zachte banden bleven lang in hun sterke performancewindow hangen, waardoor onder andere Norris liet weten dat hij nog wel even met zijn mediums kon door blijven rijden. Het signaal dat de zachte en medium banden sterk bleken, werd echter niet door het team van Ferrari opgemerkt. Charles Leclerc werd in ronde 19 naar binnen gestuurd om harde banden eronder te schroeven, een beslissing die even later bleek niet de beste te zijn voor het team uit Maranello.
De pitstop van Leclerc betekende dat Mercedes-coureur Russell langer door kon rijden, en na zijn eventuele pitstop misschien wel voor de Monegask weer op de baan terecht kon komen, die op zijn beurt na de pitstop in verkeer terechtkwam, en zich weer terug naar voren moest proberen te wurmen. Een aantal ronden later werd ook Leclercs teamgenoot Carlos Sainz voor harde banden naar binnen gestuurd, waardoor Sainz op zijn beurt indirect in gevecht kwam met Lewis Hamilton. In navolging van beide Ferrari-coureurs, kreeg ook Oscar Piastri vanuit een P3-positie verse harde banden eronder geschroefd.
De mineur voor het team van Haas zette zich ook in Engeland voort. Het was ditmaal de beurt aan coureur Kevin Magnussen om technische problemen te ondervinden, waardoor hij in ronde 33 zijn VF23-auto op het circuit moest stilzetten. Terwijl de vlammen uit de achterkant van de auto sloegen, was de Deense coureur genoodzaakt om snel uit zijn openwielbolide te stappen. In eerste instantie werd een virtual safety car opgeroepen, dat even later alsnog een safety car betekende. De grote pech voor Haas en Magnussen creëerde een uitstekende kans voor vele coureurs om verse banden te halen, zoals bijvoorbeeld Verstappen en Norris. Waarbij de regerend wereldkampioen op zachte banden weer het circuit opkwam, kreeg Norris net als teamgenoot Piastri harde banden. Een beslissing waar de Britse jongeling niet geheel tevreden mee was, zo viel via de boordradio op te merken.
De fortuinlijke timing en goede strategische beslissing van Mercedes, betekende dat Hamilton zodoende naar P3 kon klimmen. Norris en Piastri zouden de race op de harde band moeten herstarten, waardoor Norris op het gehijg van een op soft staande Hamilton kon gaan rekenen. Nadat de rode Mercedes safety car weer de pitstraat binnen scheurde, kon Verstappen zijn achtervolgers verrassen door al snel de race weer te vervolgen. Hamilton leek van de betere grip van de softs te kunnen profiteren, waardoor de zevenvoudig wereldkampioen, zoals verwacht, al snel vlak achter Norris terechtkwam.

In de veertigste ronde was het onderlinge hoogtepunt tussen Norris en Hamilton bereikt. Hamilton wist in de middensector bij Norris langszij te komen, maar moest echter nog nét zijn voorganger volgen. Dat moment bleek de grootste kans voor de Mercedes-coureur te zijn om P2 af te kunnen pakken, want vanaf dat moment wist Norris langzaam maar zeker bij zijn landgenoot weg te rijden.
Vanaf het moment dat de DRS weer ingeschakeld was, namelijk ronde 41, kon het gevecht tussen Pérez, Albon, Sainz, Leclerc en Gasly beginnen. Sainz, die op dat moment in de race op de langzamere harde band rondreed, kon in ronde 44 op een flink positieverlies rekenen. Zijn achtervolgers stonden immers op de zachte bandcompound, waardoor de Spanjaard in vijf bochten drie posities verloor. Pérez, Albon en Leclerc konden profiteren, en Gasly en Stroll leken ook op de loer van een inhaalpoging te liggen.
Maar het moment dat de terugvallende Sainz ook door Gasly en Stroll werd ingehaald, kwam echter niet. De twee coureurs waren te druk om met elkaar in gevecht te gaan, waardoor in de 46e ronde de twee tot een samenkomen kwamen. Terwijl Gasly een gedurfde inhaalpoging aan de buitenkant probeerde, leek Stroll teveel onderstuur te hebben, waardoor zijn Aston Martin tegen de wielen van de Alpine botste. De Alpine van Gasly leek daardoor schade aan de voorwielophanging opgelopen te hebben, wat betekende dat het raceweekend voor Alpine met een dubbele DNF van kwaad naar erger ging.
Vanuit de herstart richting de finishvlag bleef de top drie onveranderd. Max Verstappen kon opnieuw een Grand Prix-overwinning op naam noteren, waardoor de Nederlander namens Red Bull de elfde opeenvolgende F1-overwinning binnensleepte. Hierdoor weet de Oostenrijkse renstal op gelijke hoogte met McLaren te komen op het gebied van meeste overwinningen op rij voor een constructeur. Lando Norris reed een uitstekende race, en finishte als tweede. De uitstekende performance op Silverstone lijkt een sterk signaal voor de Britse renstal te zijn dat het nieuwe upgradepakket goed lijkt te werken. De Britse fans hadden nog meer om voor te juichen, want naast de Britse Norris, wist landgenoot Lewis Hamilton het podium compleet te maken.
Grand Prix van Groot-Brittannië, Silverstone, 9 juli 2023
1. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 52 ronden
2. Lando Norris (McLaren-Mercedes) - 3"798
3. Lewis Hamilton (Mercedes) - 6"783
4. Oscar Piastri (McLaren-Mercedes) - 7"776
5. George Russell (Mercedes) - 11"206
6. Sergio Perez (Red Bull-Honda) - 12"882
7. Fernando Alonso (Aston Martin-Mercedes) - 17"193
8. Alexander Albon (Williams-Mercedes) - 17"878
9. Charles Leclerc (Ferrari) - 18"689
10. Carlos Sainz (Ferrari) - 19"448
11. Logan Sargeant (Williams-Mercedes) - 23"632
12. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) - 25"830
13. Nico Hulkenberg (Haas-Ferrari) - 26"663
14. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) - 27"483
15. Zhou Guanyu (Alfa Romeo-Ferrari) - 29"820
16. Yuki Tsunoda (AlphaTauri-Honda) - 31"225
17. Nyck De Vries (AlphaTauri-Honda) - 33"128
Uitgevallen
Esteban Ocon
Kevin Magnussen
Pierre Gasly
Stand rijderskampioenschap
1. Verstappen 255
2. Perez 156
3. Alonso 137
4. Hamilton 121
5. Sainz 83
6. Russell 82
7. Leclerc 74
8. Stroll 44
9. Norris 42
10. Ocon 31
11. Piastri 17
12. Gasly 16
13. Albon 11
14. Hulkenberg 9
15. Bottas 5
16. Zhou 4
17. Tsunoda, Magnussen 2
19. De Vries, Sargeant 0
Stand constructeurskampioenschap
1. Red Bull-Honda 411
2. Mercedes 203
3. Aston Martin-Mercedes 181
4. Ferrari 15
5. McLaren-Mercedes 59
6. Alpine-Renault 47
7. Haas-Ferrari, Williams-Mercedes 11
9. Alfa Romeo-Ferrari 9
10. AlphaTauri-Honda 2