Dragracing: Weergoden zitten Tierp Internationals dwars

Rikard Gustafsson
FIM Europe European Drag Bike Championship
Net als bij de auto’s werden ook bij de motoren de tijden die op Santa Pod op de klokken verschenen niet gehaald. Maar ook hier was de strijd het aanzien meer dan waard en de onderlinge verschillen vaak klein. In de Top Fuel Motorcycle klasse waren het opnieuw Neil Midgley en Rikard Gustafsson die de dienst uitmaakten, waarbij de Zweed op dag twee met 5,94 seconden de eerste kwalificatieplaats overnam van de Engelsman die na dag één met 5,96 seconden de lijst nog had aangevoerd.

Mike Olie
Mikko Rajaniemi eiste met 6,22 seconden plek drie voor zich en daarmee bleef de Fin Rene van den Berg (6,23 seconden) nipt voor. Mike Olie klokte in een nieuw persoonlijk record van 6,82 seconden met zijn nieuwe motor een achtste tijd.

Neil Midgley
De eerste en enige eliminatieronde leverde wel twee verrassingen op. Dat was zeker niet het geval bij Gustafsson en Midgley die zich ten koste van Olie en Eric Richard voor de halve finales plaatsten.

Rene van den Berg
Van den Berg had echter meteen bij de start tractieproblemen en werd geklopt door Jan Sturla Hegre, terwijl Rajaniemi Sverre Dahl aan zich voorbij zag vliegen.

Per Bengtsson
Strijd om top acht
De Super Twin Motorcycle klasse telde veertien deelnemers die in de kwalificatie moesten strijden om een plek bij de eerste acht om door te kunnen naar de eliminaties. Per Bengtsson verraste door met 6,37 seconden de eerste kwalificatiepositie voor zich op te eisen en daarmee regerend kampioen Marcus Christiansen (6,38 seconden) af te troeven.

Marcus Christiansen
Daarachter in 6,59 seconden Vesa Lipponen, Samu Kemppainen (6,66 seconden), Roman Sixta (6,80 seconden), Marko Lantto (6,81 seconden), de Nederlander Martijn de Haas (6,88 seconden) en Greger Johansson (6,96 seconden). De overige zes deelnemer bleven boven de zeven seconden steken en konden op zaterdagavond al gaan inpakken.

Martijn de Haas
De eerste eliminatieronde leverde hier geen verrassingen op want de top vier uit de kwalificatie maakte geen fouten en plaatste zich voor de halve finales. Helaas betekende de 7,13 seconden ook het einde van de race voor De Haas, die het moest afleggen tegen een zich verbeterende Christiansen, die 6,31 seconden op de klokken liet verschijnen.

Alan Morrison
Alan Morrison regeert in Super Street Bike
Na zijn zege bij de eerste ronde van het kampioenschap op Santa Pod, besloot Alan Morrison om samen met zijn broer Ross toch maar in te schrijven voor het volledige kampioenschap en de tocht naar Zweden te maken. En niet voor niets want met een tijd van 6,81 seconden eiste Alan Morrison de eerste kwalificatiepositie voor zich op waarbij de Brit ook nog opviel door bijna iedere run in de 6,8 te duiken.

Mathias Bohlin
De Zweed Mathias Bohlin bleef met 6,87 seconden nog goed in de buurt, terwijl regerend kampioen Dániel Donát Lencsés met 6,98 seconden al een gaatje moest toestaan. Op vier was Mogens Lund al de eerste rijder boven de zeven seconden, gevolgd door Ross Morrison.

Margot Schmidt
Voor Margot Schmidt viel het doek in de kwalificaties. De enige Nederlandse deelnemer in het veld had met technische problemen te kampen waardoor ze aan rijden nauwelijks toekwam. Toen het euvel was gevonden en opgelost, resteerde er nog maar één kwalificatiepoging. Bij de start kreeg Schmidt wielspin en daarmee was meteen duidelijk dat een tijd voor een positie bij de eerste acht er niet meer inzat.

Dániel Donát Lencsés
In de Super Street Bike klasse, net als bij de Super Twins, geen verrassende ontwikkelingen in de eerste ronde, of het moet al zijn dat Lund zich uitsluitend op basis van een betere reactietijd ten koste van Ross Morrison voor de halve finales wist te plaatsen. Alan Morrison en Bohlin klokten allebei een 6,89 seconden om door te gaan naar de halve eindstrijd, terwijl Lencsés aan een 7,05 seconden genoeg had om zijn tegenstander, land- en teamgenoot Krisztián Jász te verslaan.

Bertrand Maurice
Pro Stock Motorcycle
Van de zes ingeschreven Pro Stock deelnemers bleken er uiteindelijk slechts drie ook op Tierp aanwezig te zijn, en dat was voor de competitie natuurlijk erg jammer. Zoals verwacht ging de snelste tijd naar de Fransman Bertrand Maurice (7,36 seconden), voor Joerg Lymant en de Nederlander Aswin Le Noble. Maurice plaatste zich via een bye run voor de finale, terwijl Lymant dat deed door Le Noble het nakijken te geven.

Aswin Le Noble
Het FIA en FIM Europees Kampioenschap hebben nu een ruime zomerstop om vervolgens half augustus terug te keren naar Tierp Arena voor ronde drie van de titelstrijd. Hopelijk zijn de weersomstandigheden dan beter zodat er wel snelle tijden gereden kunnen worden en de strijd tot het eind kan worden uitgevochten.