Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

TCR Europe Series: Twee tweede plaatsen en volop punten voor Tom Coronel op de Hungaroring

Top view TCR Europe Hungaroring

In beide races van de TCR Europe Series op de Hungaroring eindigde Tom Coronel als tweede van de reguliere deelnemers aan de Europese competitie. Daarmee scoorde hij weer heel wat punten, zodat de coureur met de Audi RS 3 LMS in de kleuren van Tricorp, ingezet door het Belgische Comtoyou Racing, halverwege het seizoen zijn leidende positie in het rijdersklassement verstevigt. “Een serieus goed weekeinde”, verklaarde Coronel dan ook.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Met 40 kilogram extra gewicht aan boord na zijn uitstekende prestaties tijdens het vorige raceweekeinde wist Tom Coronel al dat het evenement op de Hungaroring voor hem niet gemakkelijk zou worden. “Bovendien is de Hungaroring een circuit dat de Audi niet zo erg ligt: wij moeten het met onze auto vooral hebben van de snelle doordraaiers, heel anders dan de karakteristiek van de Hungaroring.” Dat hij met de Audi ditmaal geen partij zou kunnen bieden aan de rijders uit de TCR World Tour, die voor de derde keer dit seizoen het veld van de TCR Europe Series aanvulden, was daarmee duidelijk. Niettemin maakte Coronel er ook in Hongarije het beste van, wat uitmondde in een prima resultaat.

Race TCR Europe Hungaroring


Coronel begon het weekeinde met de 17e en de elfde plaats in de vrije trainingen in de regen, waarmee hij zesde en tweede van de reguliere TCR Europe Series-rijders was. “Ik had niet verwacht dat ik hier goed zou scoren, dus dat viel uiteindelijk zelfs nog wel mee. De kwalificatie ging daarna best wel goed, al waren de verschillen wel erg groot. Ik was 13e algemeen en derde van de Europese rijders. Ik denk dat we wel het maximale eruit gehaald hebben. Ik haalde net niet Q2 (voorbehouden aan de twaalf snelste rijders, red.), maar dat betekende wel weer dat ik nog een set banden overhield, die ik kon gebruiken voor de races.”

Race 2 TCR Europe Hungaroring


In de eerste wedstrijd startte Coronel op nieuwe banden en had naar eigen zeggen een “megagoede” start, waarna hij als tiende de eerste ronde door kwam. Hij wist zijn positie goed te verdedigen tot in de slotfase, toen zijn teamgenoot Kobe Pauwels er nog voorbij kwam. Zo eindigde Coronel als elfde algemeen en als tweede in de rangschikking van de deelnemers aan de Europese serie. “Het was wel zwaar voor de banden, je merkte duidelijk dat onze auto zwaarder was, waardoor ik meer aandacht moest besteden aan het netjes en zuiver rijden”, zo stelde hij vast.

Podium TCR Europe Hungaroring


Op zondag had Coronel, in de zomerse hitte, opnieuw een goede start, maar hij moest uitwijken toen een auto voor hem stilstond. “Daardoor had ik wat wheelspin. Vervolgens kwam ik in de eerste bocht aan, waar het één grote chaos was: rijders voor me vlogen alle kanten op! Ik moest aan de linker kant door het gras op volle snelheid er voorbij. Vervolgens kwam de safety-car de baan op, toen was ik vierde van de Europese rijders. Dat vond ik natuurlijk niks! Ik heb de aanval gezocht, kon eerst Ceccon passeren en was toen in gevecht met Andersson, maar ik hoorde van het team al dat die vijf seconden straf had, dus daarbij heb ik geen risico genomen. Datzelfde gold voor Ma, die in de slotronde erg aandrong. Die rijdt toch voor de World Tour en is daarmee voor mij geen bedreiging, dus die heb ik voorbij gelaten. Zo ben ik negende algemeen geworden en tweede voor de Europese serie.”

Tom Coronel TCR Europe Hungary


Met deze goede score kijkt Coronel tevreden terug op het raceweekeinde: “Twee bekers mee naar huis, twee keer tweede en daarmee heel wat punten gescoord. Gewoon top! Ik heb inmiddels 44 punten voorsprong op Filippi, die tweede staat in het kampioenschap, dat waren er 18, dus ik heb goede zaken gedaan!” Het volgende raceweekeinde van de TCR Europe Series wordt van 21 tot en met 23 juli verreden op Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet. “Daar heb ik vorig jaar gewonnen in de Europese serie en ook de race bij de FIA Motorsport Games, dus ik ga daar met een goed gevoel naartoe!”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet