Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: Autoworld Brussel Exposeert 70 jaar Corvette met zeven generaties

Afgelopen weekend opende in het Brussels Autoworld de thematentoonstelling 70 jaar Chevrolet Corvette. Van zeven generaties viel er een prachtig exemplaar te bewonderen van een merk dat zowel in de USA als in Europa in de autosport een leidende rol gespeeld heeft. Vrijwel alle geëxposeerde auto’s van het merk speelden een erg belangrijke rol in de homologaties voor de autosport. Tevens vielen er vier prachtige prototypes te bewonderen. Een zeldzaamheid. Wist U dat er naast de Ferrari 250 GT Breadvan ook zelfs een Corvette Breadvan bestond. Ook deze zeldzaamheid valt de komende weken in Brussel te bewonderen.

1983 Corvette C3 Duntov
De laatste Chevrolet Corvette waaraan de in Brussel geboren Zorka Arkus Duntov met Brusselse en Russische roots in 1981 de hand aan legde. Na WW II verkreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. De dubbele achternaam betekent een respect aan zijn biologische- en stiefvader. Beide mannen konden het ondanks de scheiding uitstekend met elkaar vinden.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

2023 Corvette C1 1954
De Corvette C1 waarmee het exact 70 jaar geleden allemaal begon. Al gauw verscheen dit type auto als roadster op de Amerikaanse circuits en beschikt over een geweldige sportgeschiedenis. Maar ook de Strip Comic van Rik Ringers (AP Duchateau) tref je deze auto in de beginjaren vaak aan.

Autoworld Brussel Exposeert 70 jaar Corvette met zeven generaties
Wie de Amerikaanse auto(sport) cultuur een warm hart toedraagt kan t/m 27 augustus a.s. in het Brusselse Autoworld ruimschoots aan zijn trekken komen. De thematentoonstelling staat in het teken van 70 jaar Chevrolet Corvette. Er vallen enkele hele zeldzame Corvettes te bewonderen. De Ferrari Breadvan kennen wij vrijwel allemaal maar een Chevrolet Corvette Breadvan daar zullen maar weinigen van gehoord hebben. Absoluut één van de eyecatchers van deze expositie. Het idee om een Corvette Breadvan te bouwen was in 1976 afkomstig van ene Chuck Miller terwijl Corvette-expert en Le Mans-racer John Greenwood het idee verder uitwerkte. In 1977 kwam de auto op de markt. Er zijn ongeveer twee dozijn auto’s van gebouwd. Of er daadwerkelijk mee geracet werd vertelt de geschiedenis niet maar het lijkt ons niet uitgesloten dat dergelijke auto’s destijds wel in Amerikaanse clubraces zijn opgedoken. Werkelijk prachtig om te zien. We kunnen dus vaststellen dat Ferrari niet de enige was.

2023 Corvette cockpit 1 1954
Het interieur van de C1. Ook de cockpits van de raceauto's zagen er destijds weinig anders uit.


Indianapolis uithangbord voor Corvette
De Chevrolet Corvette heeft in de geschiedenis van de Indy 500 vaak als pacecar gediend. Evenals dit jaar was het jaar 1978 geen uitzondering. Toen werd Chevrolet Corvette C3 ingezet die was gebaseerd op de Mako Shark Concept Car. Volgens de legende wordt deze auto met een haai geassocieerd. Hij heeft inderdaad wel iets haaiigs. Dit klopt. Bij Chevrolet had men geen hoge verwachting van het concept. De schatting was dat er misschien slechts 300 exemplaren verkocht zouden worden. De realiteit viel anders uit. Er werden maar liefst 6000 exemplaren van verkocht.

Zorka Arkus Duntov was de geestelijke vader van de Corvette die zelfs gedurende de Kerst van 1909 in Brussel werd geboren. De familie Duntov keerde echter weer naar Rusland terecht waar zijn ouders kort na de terugkeer scheidden. Na een vrij avontuurlijk leven voor zowel voor als na de Tweede Oorlog kwam Duntov in 1953 bij GM terecht. Ook racete hij zelfs met een Allard en maakte in 1954 en 1955 zelfs deel uit van het Porsche fabrieksteam. Akus Duntov overleed in 1996 en zijn as werd uitgestrooid in het National Corvette Museum in Bowling Green.

2023 Indy Pacecar 1978
Bij GM verwachtte men van de Corvette Mako Shark Concept Car slechts 300 exemplaren te verkopen. Het werden er 6000 en een Cosworth-aangedreven auto won de Indy 500. Commercieel gezien had Chevrolet meer succes.

Ook tref je in Brussel de Chevrolet Corvette C3 Duntov aan. Het was de laatste Corvette C3 waar hij de hand aan legde. Van deze creatie werden slechts 200 exemplaren gebouwd. Het Chevrolet Corvette-avontuur begon in 1953 toen ene Harley Earl zijn prototype van de eerste generatie presenteerde. Maar Zorka Arkus Duntov zou uitgroeien tot man wiens naam synoniem met de Corvette werd.

2023 Gespleten ruiten
De Chevrolet Corvette Stingray werd beroemd om zijn gespleten achtterruit. Velen vonden het niet zo mooi.


Op de laatste pagina van deze bijdrage duiken we nog even terug in de archieven. Deze auto’s stonden helaas niet op de expositie maar hebben toch een belangrijke rol in de geschiedenis van de Benelux autosport gespeeld. Wie herinnert zich niet de prachtige Corvette van Hans Deen in de zeventiger jaren op CM.com Circuit Zandvoort? Maar ook David Hart, Jeroen Bleekemolen en Renger van der Zande behaalden in de Belcar en ADAC GT Masters met de Corvette C5 en C6 Z06 R de nodige successen. En daar wilden we in de geschiedenis van de Corvette zeker niet aan voorbij gaan.

2023 Gebroken Ruit
De beroemde Chevrolet Corvette Sting Ray uit 1963. De gespleten achterruit-versies met de split windows zijn nu miljoenen waard.


2023 Goodyear Banden

Bij Chevrolet liet men het idee met de gespleten achterruiten snel varen. Maar ze werden wel standaard van Goodyear Eagle ST racebanden voorzien.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet