Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

TCR Europe Series: Bijpraten met Tom Coronel: "Sommige jongens durven de competitie niet aan"

230527 Coronel helm

Terwijl sommige series dit weekeinde pas van start gaan, is de TCR Europe Series op het Circuit de Spa-Francorchamps al aan het derde van de zeven evenementen van het seizoen bezig en daarmee al bijna op de helft. Tom Coronel is leider in de tussenstand en heeft in de Ardennen zijn thuisrace. Het veld in de Europese serie stelt dit jaar getalsmatig nogal teleur. Reden om bij te praten met Coronel, die in Francorchamps even de tijd nam voor AUTOSPORT.NL.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Rebocar/R. de Boer, TCR Europe Series


Tom, in Francorchamps, de zon schijnt, een mooi evenement, gratis toegang, mensen moeten hier naartoe dit weekeinde, toch?
Coronel: “Zeker weten! Het is een van de mooiste circuits, het is vanuit Nederland prima te bereiken, gratis toegang inclusief tribunes en de paddock, dus ik hoop echt veel mensen uit Nederland hier te zien!”

230527 Coronel actie

Jij rijdt opnieuw met een Audi van Comtoyou Racing in de TCR Europe Series. Vorig jaar was er een vol veld, nu zijn er, als de World Tour er niet bij is, maar een stuk of tien auto’s. Hoe komt dat?
Coronel: Vorig jaar was het Europees kampioenschap verreweg het mooiste, veel beter dan het wereldkampioenschap. Doordat het nu gemengd is (met de World Tour, red.) zijn een aantal mensen het daar niet mee eens, die voelen zich een soort van veldvulling met de WK-jongens, of durven de competitie niet aan, of weten dat er andere materialen zijn bij de fabrieksteams. Dan is het een oneerlijke strijd en dat is de reden waarom het niet zo druk is als vorig jaar.”

Hoe zie jij dat?
Coronel: “Ik ben het er deels wel mee eens, want de auto’s van de World Tour zijn gewoon net even wat beter, en dan ben je dus veldvulling voor de WK-jongens. Kijk, het idee was goed om het te mengen, om een groot veld te krijgen, maar ik begrijp ook de beslissing van bepaalde rijders om daarom niet mee te doen. Er zijn voors en tegens, zoals het er nu uitziet, is het een beetje gemiddeld, maar daardoor is de Europese serie een beetje naar de knoppen, want die gaan niet veldvulling zijn voor de races waar het WK niet bij is.”

IMG 8119

Is het voor jou een afweging geweest?
Coronel: “Nee, voor mij is dat geen afweging geweest. Voor mij was het heel makkelijk: het Europees kampioenschap vond ik vorig jaar tien keer leuker dan het WK. Politieke redenen, om reis-redenen, de sfeer in de paddock: het Europees kampioenschap is veel soepeler, veel vrijer, gewoon veel leuker. En dat was ook de reden dat ik de afgelopen drie jaar ook altijd het Europees kampioenschap erbij heb gedaan, want daar kreeg ik meer voldoening uit, terwijl in het WK de competitie leuk was, maar er was teveel gezeur achter de schermen. En dan is het in Spa natuurlijk extra interessant om hier met de WK-jongens een beetje te trekken en te duwen!”


230430 TCR Europe Coronel podium

In Portimão won je in de eerste race al in het TCR Europe-klassement en je staat bovenaan in het kampioenschap, dus we mogen hier ook wel iets van je verwachten, toch?
Coronel: “Ik heb mijn focus een beetje verlegd en gezegd: ‘Dit jaar moeten we gewoon voor het Europees kampioenschap gaan. Daarop concentreer ik me, dus als ik in zwaar gevecht ben met de WK-jongens moet ik gewoon tegen mezelf zeggen: ‘Beheers je, Tommie, niet doen, denk aan het eindresultaat’. Soms is het leuk, soms is het minder leuk, maar dit is mijn focus, daar moet ik mee bezig zijn en dat is waarom ik af en toe bepaalde beslissingen neem.”

IMG 8152 4

Je was afgelopen weekeinde niet bij de 24-uursrace op de Nürburgring. Heb je dat gemist?
Coronel: “Ja, zeker wel, want dat is gewoon een ongelooflijk gave race! Mooi dat er ook veel Nederlandse successen waren! Ik had wel een aanbieding, maar dat was iets met een GT4, daar had ik niet zoveel zin in. Als ik het doe, dan moet het wel top zijn allemaal.”

Heb je verder, naast TCR Europe, nog iets op het programma staan?
Coronel: “Ik zou heel graag de zes-uursrace van Creventic in Vila Real rijden! Vila Real is gaaf, een stratencircuit, de sfeer daar is gaaf en ik ben daar natuurlijk nog steeds een held omdat ik toen die brandweerauto geraakt heb! Mensen kennen me daar, ook omdat Coronel een Portugese naam is. Ik heb er ook gewonnen, daar is de podiumsprong ooit ontstaan. Bovendien vind ik die races van Creventic altijd leuk, heel relaxt, dus ik hoop echt dat ik daar mee kan doen!”

IMG 8122 2
Coronel met Dennis Marsman van zijn trouwe partner Eurol, dat sinds dit jaar ook de Eurol Specialty-racinglijn heeft

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet