Drivestyle: Michelin presenteert Nederlandse restaurantselectie 2023

Voor de laatste keer in het DeLaMar-theater in Amsterdam. In het midden op de foto Cees Helder, de eerste Nederlandse chef die ooit met drie sterren bekroond werd.
Zowel in de autosport als in de wereld van de “haute gastronomie” vormen het werken met hoogwaardige producten, aandacht voor detail en streven naar perfectie de basis voor succes. Geen wonder dat veel culinaire topchefs ook een passie hebben voor snelle auto’s en dat velen vanuit de autosport ook goede gastronomie weten te waarderen. Deze week werd in Amsterdam de selectie van restaurants in de Nederlandse Guide Michelin voor 2023 voorgesteld. AUTOSPORT.NL was erbij, want zoiets past perfect in onze rubriek “Drivestyle”.
Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Rebocar/R. de Boer
Bibendum heette de bezoekers welkom
In de autosport is Michelin natuurlijk vooral bekend van hoogwaardige banden, ondermeer in de sportwagenracerij van FIA WEC en IMSA plus uiteraard de Michelin Le Mans Cup, de merkencups van Porsche en de NLS-serie op de Nürburgring. Aan inferieur doet het Franse merk niet. Onlangs nog verklaarde CEO Florent Menegaux dat Michelin geen interesse heeft in de Formule 1, omdat het geen banden wil maken die bovenmatig snel slijten, zoals de FIA wil. Heerlijk als je je dat kunt veroorloven! Naast banden kent Michelin ook al bijna 125 jaar een traditie op het gebied van kaarten en gidsen, bijvoorbeeld de beroemde rode restaurantgids. Aanvankelijk, met de eerste uitgave ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Parijs in het jaar 1900, alleen in Frankrijk, maar al snel ook in andere landen, waaronder België, dat in 1904 als eerste land buiten Frankrijk een gids kreeg, een jaar later gecombineerd met Nederland tot een Benelux-uitgave.
De rode gidsen en de bijbehorende sterren (hier een deel van de collectie van uw redacteur) zijn al meer dan een eeuw een begrip
Sinds 1926 kent Michelin sterren toe aan restaurants die zich op bijzondere wijze onderscheiden. Eerst één ster, sinds 1931 ook twee en drie sterren. Na decennialang te zijn opgenomen in de Benelux-uitgave kent Nederland sinds 2013 een eigen “Guide”, die sinds 2021 echter alleen nog in digitale vorm bestaat. Datzelfde geldt voor de Belgische gids, terwijl landen als Frankrijk, Duitsland en Italië nog wel gedrukte gidsen kennen. Hoewel er natuurlijk in de loop der jaren tal van andere restaurantgidsen verschenen, blijft Michelin op dit gebied toch toonaangevend, wat bijvoorbeeld ook bleek uit de enorme media-aandacht voor de presentatie deze week in het DeLaMar-theater in Amsterdam. Overigens voor het laatst, want het bestaande contract met Amsterdam is afgelopen. Naar verluidt zijn Maastricht en Rotterdam de voornaamste kandidaten om de Michelin-presentatie vanaf volgend jaar te organiseren.
Simone van Trier presenteerde professioneel en charmant als altijd de bekendmaking van de selectie
Maar liefst 17 restaurants in Nederland mogen zich dit jaar voor het eerst met één ster tooien. Onder de nieuwkomers ook twee bekende namen die na een aantal jaren afwezigheid hun rentree maken, namelijk Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants, beide in Maastricht. Utrecht, dat het jarenlang zonder sterrenrestaurants moest stellen, komt gelijk met twee restaurants op de lijst, te weten Karel 5 en Maeve. Nieuwkomers zijn ook Lizz in Gouda, Brass Boer Thuis in Zwolle (gelieerd aan het gerenommeerde De Librije), Basiliek in Harderwijk. Verder noordelijk zijn Smink in Wolvega en De Woage in Gramsbergen onderscheiden. In Amsterdam zijn Vanderveen, Coulisse en de Bistro de la Mer de nieuwe sterrenrestaurants, in Rotterdam werd het Japanse Yama onderscheiden. Central Park in Voorburg, Codium in Zierikzee, Studio in Maastricht en Flavours in Weert ronden de lijst met nieuwe één-sterren-zaken af. In totaal telt Nederland 103 restaurants met één ster.
De nieuw geselecteerde chefs op het podium
Jurgen van der Zalm, die na het vertrek van Dennis Kuipers de positie van chefkok bij restaurant Vinkeles in Amsterdam overnam, werd samen met zijn team beloond met de promotie van één naar twee sterren, waarmee het totale aantal tweesterrenrestaurants in Nederland op 20 bleef, want Pure C in Cadzand verloor na het vertrek van chef Syrco Bakker zijn beide sterren.
Drie sterren is natuurlijk de absolute top op culinair gebied en tot medio juli telt Nederland nog twee restaurants op dit niveau, te weten Inter Scaldes in Kruiningen en De Librije in Zwolle. Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet gaat echter op 15 juli in andere handen over, zodat De Librije dan als enige drie-sterrenrestaurant overblijft.
Sinds enkele jaren kent Michelin ook de groene sterren toe, voor restaurants die op bijzonder duurzame wijze werken. Het Zeeuwse Koudekerke kende in deze categorie maar liefst twee nieuwe toevoegingen, namelijk Hof van Zee en Morille. Ook Rotonde in Rotterdam en De Dyck in Woubrugge werden onderscheiden met een groene ster en behoren daarmee tot het gezelschap van 15 restaurants in dit segment.
Acht restaurants werden toegevoegd aan de lijst met Bib Gourmand-restaurants, gelegenheden met een bijzondere prijs-kwaliteitsverhouding. Hier waren de nieuwkomers Lazuur en Wils Bakery Café in Amsterdam, De Voorburcht in Hattem, HAVN in Hoorn, Bistrot Regent in Nijmegen, Rotonde in Rotterdam (dat ook een groene ster kreeg), Poortman in Veeningen en Senang in Zwolle. In totaal zijn er 98 Nederlandse restaurants met Bib Gourmand.
Bij de presentatie van de Michelin-selectie voor 2023 werden ook twee speciale prijzen uitgereikt. Yornie van Dijk van Basiliek in Harderwijk, die ook zijn eerste ster kreeg, werd uitgeroepen tot Jonge Chef van het jaar 2023. Met name zijn interpretatie van de nordic cuisine wist de inspecteurs te overtuigen. Voor Nadine Mögling van restaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel was er de Sommelier Award 2023. Overigens werd enkele weken geleden in België de prijs voor de jonge chef van het jaar uitgereikt aan Mathieu Vande Velde van het restaurant “Le Roannay” in Francorchamps, op een steenworp afstand van het circuit, dat we op AUTOSPORT.NL in september al uitgebreid voorstelden.
Speciale edities van onder andere Mercedes-AMG, Porsche en Alpina
Overigens zijn Michelingidsen niet alleen perfect voor wie zoekt naar een goed restaurant, ze worden ook verzameld. Ook door uw redacteur, die een aardige collectie Franse gidsen heeft (waarvan de oudste dateert uit 1909) en daarnaast als deelverzameling Guides uit alle landen met reclame van autofabrikanten. Guides met autosportlink zijn er nauwelijks, maar er zijn bijvoorbeeld wel speciale edities van Mercedes-AMG en Alpina. Het laatstgenoemde bedrijf liet in 2015 ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de onderneming een gelimiteerde jubileumeditie van 2015 stuks maken, allemaal individueel genummerd en uitgevoerd in cassette. Mercedes-AMG kent al een aantal jaren een eigen editie van de Duitse gids en combineerde die twee jaar lang met een boekwerk in kleur met interessante reisroutes. Ook van Porsche bestaan er enkele promotionele edities, die uw redacteur ook in de collectie heeft, met als klapstuk een exemplaar van een Franse gids uit 2016 met een afbeelding van de Porsche 919 Hybrid op de cover, een versie waarvan er maar 50 gedrukt werden. Uit verzamelaarsoogpunt is het jammer dat de Nederlandse Guide niet meer op papier gedrukt wordt, maar er blijft nog genoeg om naar te zoeken voor de collectie.
Zien en gezien worden en het onderhouden van contacten was een belangrijk aspect tijdens de bijeenkomst