Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

TCR Italy: Debuutseizoen nieuwe Honda Civic Type R van Niels Langeveld kent vliegende start met een podiumplek

niels 1

De kop is eraf: het eerste raceweekend van Touring Car Racing Italy zit erop! Zo vers als het seizoen is, zo nieuw is de auto van Niels Langeveld. De Honda Civic Type R TCR beleefde afgelopen dagen zijn debuut in de raceklasse en pakte gelijk een podium op de eerste racedag.  Dit podium is hoopgevend voor de rest van het seizoen, maar ook de derde plaats tijdens de kwalificatiesessie op Imola zegt iets over de potentie van Langeveld zijn nieuwste wapen. Hoewel hij in de tweede wedstrijd noodgedwongen moest opgeven, maakt het hele team een opgetogen indruk. “Ik merk aan alle kanten dat MM Motorsport ongelooflijk gedreven is om gelijk vooraan mee te doen in een veld dat competitiever is dan ooit.”

Tekst: aangeleverd bericht
Foto’s: PR

Ter voorbereiding op het seizoen 2023, beleeft Niels Langeveld zijn Honda vorige week dinsdag de officiële shakedown. “Er is maar één manier om de auto te leren kennen, en dat is door zoveel mogelijk kilometers te maken.” Het zoeken naar de juiste afstelling voor een specifiek circuit is echter weer een heel ander verhaal: “We hebben geen bestaande data van deze bolide van vorige jaren op een baan als Imola. Twee vrije trainingen voorafgaande aan een kwalificatie is dan natuurlijk erg weinig. Desondanks hebben we de snelheid met de beperkte tijd die we hadden weten te maximaliseren. Met een strakke derde plaats als resultaat.”  

niels 3


Tijdens de start van de eerste race wordt het nog heel even spannend aangezien een nieuwe auto ook nieuwe techniek en dus nieuwe procedures betekent. “De Launch Control van deze Honda is totaal anders dan ik gewend ben. De lijn tussen een perfecte en een waardeloze start is flinterdun. Het is een combinatie van de juiste handelingen in de juiste volgorde doen en gevoel krijgen met de techniek, en dan met name de koppeling. Zoiets kost nu eenmaal tijd om het volledig onder de knie te krijgen.” Het lukte Niels om een degelijke start te hebben vanaf de derde startpositie. “Heel even lagen we zelfs op koers voor de tweede plaats, maar ik moest afhaken na contact met een andere rijder. Een forse tik aan de achterzijde zorgde ervoor dat ik de auto ternauwernood op het asfalt kon houden. Ik raakt in een drift en kon mijn race gelukkig consolideren, echter mijn voorganger was wel buiten bereik.”

niels 4


In de tweede wedstrijd liep alles anders. In eerste instantie beter, maar zo eindigde het niet voor Niels. “We kenden een vliegende start vanaf de zesde startplaats. De reversed grid opstelling was voor ons natuurlijk nadelig. Toch wisten we in één bocht al twee posities te pakken. Met de snelheid die we hadden kon ik makkelijk voor de tweede plaats gaan. Helaas: een klein technisch euvel gooide roet in het eten. We hebben nog geprobeerd het één en ander te resetten, maar dit mocht niet baten. Ik heb de race niet kunnen uitrijden.”

niels 5


Hoe teleurstellend ook, het team is wel realistisch: “Als je met een gloednieuwe raceauto het circuit opstuurt, is het risico op kinderziektes nu eenmaal groter. We moeten de positieve punten eruit halen en vertrouwen op de potentie voor de lange termijn”, aldus Niels. “De kampioenschapspunten hadden we graag mee naar huis genomen, maar het is niet anders. Ook dit hoort bij de autosport. Gelukkig is de volgende race snel aanstaande: over twee weken gaan we richting Misano. En ik heb goede hoop dat we dan wat meer kunnen laten zien.”


Kalender TCR Italy 2023

1° Rd – 22 & 23 april – IMOLA
2° Rd – 6 & 7 mei – MISANO
3° Rd – 8 & 9 juli – MUGELLO
4° Rd – 16 & 17 september – MONZA
5° Rd – 14 & 15 oktober – VALLELUNGA
6° Rd – 28 & 29 oktober – IMOLA

Stand Kampioenschap
1. Marco Butti 90 Punten (ITA)
2. Franco Girolami 87 punten (ARG)
3. Felice Jelmini 65 punten (ITA)
4. Levente Losonczy 48 punten (HUN)
5. Gil Ruben Fernandez 44 punten (SPA)
6. Niels Langeveld 43 punten (NED)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet