Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

ETCR: Promotor trekt de stekker uit mondiale elektrische toerwagenserie

230325 ETCR
Adrien Tambay gaat de boeken in als de voorlopig laatste ETCR-kampioen


Nadat vorig jaar al de stekker uit de WTCR – World Touring Car Cup getrokken werd, stopt Discovery Sports Events, voorheen bekend als Eurosport Events, nu ook als promotor van de ETCR, de eTouring Car World Cup. Daarmee komt er al na twee seizoenen een einde aan de serie voor volledig elektrisch aangedreven toerwagens. Mattias Ekström en Adrien Tambay gaan als de enige kampioenen de geschiedenisboeken in.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR


In de zomer van 2021 werd begonnen met vijf evenementen, maar het aantal deelnemers hield met tien rijders die het volledige seizoen reden en nog vier coureurs die sporadisch in actie kwamen, bepaald niet over. Hyundai en Cupra ondersteunden het initiatief, Alfa Romeo was via privéteam Romeo Ferraris vertegenwoordigd. Nieuwe merken kwamen er ook voor 2022 niet bij, het aantal deelnemers steeg naar elf voor het hele seizoen, en één Hyundai die die in de eerste twee evenementen door Kevin Ceccon en in de laatste vier weekenden door Nicky Catsburg bestuurd werd.


Het wedstrijdformaat deed met kwartfinales, halve finales en een superfinale meer denken aan rallycross, in de media kreeg de serie weinig aandacht. Voor het seizoen 2023 bleef nieuws over de kalender en over mogelijke deelnemers al opvallend lang uit, wat in het licht van de nu aangekondigde beslissing begrijpelijk is.


Promotor Discovery Sports Events spreekt over “uitvoerige discussies omtrent de volgende fase van de serie, inclusief het sportieve gedeelte en het reglement als prioriteit. Vooral het erkennen van het belang van het verder integreren van het traditionele toerwagen-DNA in de serie om het beste platform voor elektrisch autoracen te bieden, met een vol veld dat maximaal aantrekkelijk is voor fans, fabrikanten en rijders. Ondanks de inzet van alle partijen konden de benodigde omstandigheden niet op een tevredenstellende manierworden gecreëerd in de aanloop naar een volledig seizoen.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet