Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: MP Motorsport opent deuren na kampioensjaar

opendag-mp-32

MP Motorsport uit Westmaas schreef in 2022 Nederlandse autosportgeschiedenis door in de Formule 2 zowel het rijders- als het teamkampioenschap op zijn naam te schrijven. Het team opende gisteren zijn deuren voor een speciale gelegenheid: Henk de Jong, sinds 2005 eigenaar van MP, wilde het personeel van zijn bedrijf De Jong Verpakking graag eens laten zien hoe het er bij zijn andere kindje aan toegaat – juist nu De Jong zijn verpakkingsbedrijf heeft verkocht. Ook de media waren uitgenodigd, dus AUTOSPORT.NL stapte in de auto naar de Hoeksche Waard.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

opendag-mp-2

De open dag maakte de cirkel feitelijk rond, want in het huidige hoofdkwartier van MP begon het ooit voor De Jong Verpakking.

opendag-mp-3

Zoals MP Motorsport in 27 jaar tijd uitgroeide van een bescheiden Formule Ford-team uit Oudenbosch naar een dubbel F2-kampioen, zo maakte ook De Jong Verpakking een spectaculaire groei door.

opendag-mp-13

Daar is the man himself, om zijn eigen fotomoment te creëren in een van de Lola B05/52's – beter bekend als de eerste generatie A1GP- en later AutoGP- en Acceleration-auto's – die nog in zijn bezit zijn. "Het was helemaal niet de bedoeling om de zaak te verkopen", vertelt hij. "Maar ze bleven maar vragen: wil je verkopen, wil je verkopen? Toen ben ik toch gaan nadenken Ik ben 67, ik heb 2000 man in dienst en die gun je toch een veilige toekomst. Dus misschien was het toch beter om een stap terug te doen. Ik ben trouwens nog niet helemaal weg hoor, ik blijf nog twee jaar als adviseur aan om de overdracht in goede banen te leiden."

opendag-mp-12

"Ja, het was me het jaar wel. Het was natuurlijk toeval dat ik De Jong Verpakking heb verkocht het hetzelfde jaar dat we kampioen werden. Maar ik had wel vanaf het begin een goed gevoel over onze kansen. We hadden in 2020 al zó goed gedraaid met Felipe. En we hadden echt een stap gezet met onze Italiaanse engineers, die van Prema zijn overgekomen. Dus toen Drugovich hier kwam om te tekenen, zei ik hem meteen al: we gaan kampioen worden! Hij dacht dat ik een grapje maakte, maar ik meende 't echt. En hetzelfde kan zomaar gebeuren in '23. Dennis Hauger kan ook wat Drugovich kan, dus we gaan zeker weer voor het kampioenschap!"

opendag-mp-24

Sander Dorsman, ook alweer teammanager sinds 2005, geeft een relativerend antwoord op de vraag of De Jong na de verkoop vaker in de werkplaats te zien zal zijn. "Zo'n verschil zullen we in het begin niet zien. Doordeweeks kwam hij al vaak genoeg langs! En voorlopig heeft hij zijn handen nog vol aan de overdracht. Maar Henk is niet iemand van het stilzitten. Hij heeft altijd nieuwe ideeën en zit nog vol ambitie, dus daar gaan we zeker iets van merken." Morgen laten we Dorsman uitgebreid aan het woord over het succesjaar 2022 en zijn vooruitzichten voor het komend seizoen.

opendag-mp-14

Voor de bezoekers hingen er bordjes om uit te leggen in welke formuleklassen MP tegenwoordig allemaal actief is.

opendag-mp-20

De F4-vleugels lagen netjes op een rij.

opendag-mp-21

Net als de aandrijflijnen.

opendag-mp-22

De bulkheads van de monocoques wachten nog op hun motoren.

opendag-mp-15

Ook in de F3-hoek lagen de Mécachrome-blokken nog los op de grond.

opendag-mp-17

Het F2-chassis van Hauger bevond zich in het eerste stadium van 'ver-Red-Bull-isering': de donkerblauwe onderlaag zit erop, de rest volgt gauw.

opendag-mp-18

En anders waren er nog jonge bezoekers die wellicht wat suggesties voor creatieve kleurenschema's konden aandragen.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet