Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Takuma Sato tekent voor de ovals bij Ganassi

Tweevoudig Indy 500 winner Takuma Sato heeft voor de ovals bij het team van Chip Ganassi een contract getekend en zal de No 11 bemannen die op de roadcourses en stratencircuits door de Nieuw Zeelander Marcus Armstrong gereden zal worden.


2023 Sato
Takuma Sato blijft voorlopig voor de ovals bij het team van Ganassi in Indycar actief.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Takuma Sato tekent voor de ovals bij Ganassi
Sato brengt maar liefst twee decennia ervaring van racen op het hoogste niveau met zich mee en won tweemaal de Indy 500. Takuma Sato: "Allereerst wil ik Chip bedanken voor het samenstellen van dit alles. Ik ben erg enthousiast om in 2023 voor het team van Chip Ganassi te mogen uitkomen. De organisatie is enorm competitief en staat al tientallen jaren aan de top. Focussen op de oval races is een nieuw hoofdstuk voor mij maar ik ben erg verheugd dat ik de mogelijkheid heb om te racen met teamleden en teamgenoten die in het verleden kampioenschappen en de Indy 500 hebben gewonnen. Dit is natuurlijk een enorm voordeel en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan."

Ganassi's Managing Director Mike Hull: "Wat een geweldige kans om Takuma in 2023 met onze Nr.11 Dallara Honda Indycar op de ovals te laten rijden. Het is een tweevoudig kampioen die met zijn ervaring weet hoe het is om te winnen en ook hoe het is met zijn vieren als één te racen. Chip Ganassi kijkt uit naar de 107e editie van de Indianapolis 500."

Takuma Sato racete de afgelopen dertien seizoenen in de Indycar Series waarin hij veertien podiumplekken, zes overwinningen en tien poles wist te behalen. In totaal maakte Sato in de Indycar Series 215 starts en behoort tot de zesde meest actieve coureurs. Op de eeuwigdurende ranglijst bezet hij als meest actieve coureur de 22e plek.

In 2017 en 2020 wist Sato de Indy 500 op zijn naam te schrijven. Sato's eerste overwinning "In the Greatest Spectacle in Racing" kwam toen hij zes ronden voor het einde van de wedstrijd definitief de kop veroverde. Daarmee was hij de allereerste Japanse coureur ooit die deze wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. In 2020 won hij voor de tweede maal nadat hij vanaf P3 aan de wedstrijd begonnen was.

Tussen 2002 en 2008 was Sato zeven seizoenen lang in de F1 actief. In 90 starts behaalde hij één podiumresultaat en behaalde in totaal 44 punten. In 2004 eindigde hij in de eindstand van het kampioenschap in de Top 10 en behaalde op Indianapolis zijn podiumresultaat. In 2001 won Sato het Britse F3 kampioenschap alsmede de Marlboro Masters en de F3 wedstrijd in Macau.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet