Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: WRT-BMW wint 24H Dubai, GP Elite beste Nederlandse team, klassezeges Ten Voorde, Van Eijndhoven

230115 24h Dubai podium
Tweemaal WRT, eenmaal Herberth Motorsport: het podium na afloop van de Hankook 24H Dubai

Voor het Belgische Team WRT is het eerste seizoen met BMW perfect begonnen. Na een uiterst spannende slotfase behaalden Mohammed Saud Fahad Al Saud, Diego Menchaca, Jean-Baptiste Simmenauer, Jens Klingmann en Dries Vanthoor met de BMW M4 GT3 van het team de overwinning in de 18e editie van de Hankook 24H Dubai. De Herberth-Porsche van Daniel Allemann, Ralf Bohn en de broers Alfred en Robert Renauer eindigde op de tweede plaats, de andere WRT-BMW van Timothy Wahle, Valentino Rossi, Sean Gelael, Max Hesse en Maxime Martin werd als derde geklasseerd. De beste Nederlandse auto was de Team GP Elite-Porsche 911 GT3 van Jesse en Daan van Kuijk, Lucas Groeneveld en Thierry Vermeulen, die na een sterk gereden race als zevende algmeen eindigden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Creventic

230115 24h Dubai WRT BMW actie De winnende WRT-BMW

De strijd om de overwinning in Dubai bleef spannend tot het einde. Met nog 20 minuten te gaan koos het Herberth-team bij de laatste serie pitstops ervoor om korter te tanken dan de concurrentie, maar de betere positie op de baan leverde uiteindelijk niet het beslissende voordeel op. Tien minuten later moest er toch nog wat brandstof in de Porsche en zo verloor het team de leiding aan de WRT-BMW, waarmee Dries Vanthoor vervolgens de overwinning naar huis reed. Voor WRT was het al de derde zege in Dubai, na eerdere successen in 2016 en vorig jaar. BMW had zelfs twaalf jaar lang op de volgende overwinning in Dubai moeten wachten, nadat het merk in 2011 met het team Need for Speed by Schubert de tot dusver laatste overwinning in de 24-uursrace behaald had.

230115 24H Dubai GP Elite
Zevende plaats algemeen voor GP Elite als best geklasseerde Nederlandse team

Na de klassezege in de 992-Cup-klasse van vorig jaar sloot Team GP Elite nu het eerste optreden in de GT3-categorie in Dubai sterk af met de zevende plaats na een probleemloze race voor Daan en Jesse van Kuijk, Lucas Groeneveld en Thierry Vermeulen. Laatstgenoemde werd te elfder ure opgenomen in het team, nadat Max van Splunteren bij het oefenen van rijderswissels een blessure had opgelopen. Het team eindigde als zevende algemeen.

Voor het Mercedes-team HRT, dat met beide auto's op de eerste startrij een prima uitgangspositie had, gingen de hooggespannen verwachtingen niet in vervulling. De ene auto crashte in het vijfde uur al de vangrails en vatte daarbij zelfs vlam, de andere auto viel korte tijd later uit met een gebroken ophanging. Ook de Mercedes van het Nederlandse team MP Motorsport haalde de eindstreep niet. Een olielek zorgde al voor tijdverlies en daarna was er sprake van een defect in de aandrijflijn, wat voor vader en zoon Henk en Daniël de Jong, Bert de Heus en Jaap van Lagen de voortijdige uitval betekende.

230115 24h Dubai Fach
992-klassezege voor Larry ten Voorde en Huub van Eijndhoven met de FACH-Porsche

Nederlands klassesucces was er voor Larry ten Voorde en Huub van Eijndhoven, die deel uitmaakten van de bezetting van de winnende Fach Auto Tech-Porsche in de 992-Cup-klasse. Het Zwitserse team bezette de eerste twee plaatsen in de Cup-klasse, waarbij de beide 911's van het team tot in de laatste uren in een felle onderlinge strijd verwikkeld waren. Hoe hoog het tempo van de beide Porsches lag, bleek wel uit het feit dat ze slechts nipt buiten de top tien in het algemeen klassement eindigden.

230115 24h Dubai NKPP
Podiumplaats in de 992-Am-klasse voor de NKPP-Porsche

Podiumsuccessen waren er ook in de 992-Am-klasse, waarin de NKPP Racing by HRT Performance-Porsche van Harry Hilders, Gijs Bessem, Bob Herber en Mark van der Aa op de derde plaats eindigde, en in de GT3-Am-divisie, waarin de Porsche 911 GT3 R van Saalocin by Kox Racing met Peter en Stéphane Kox, Nico Pronk, Dennis Retera en Tom Boonen tweede werd, ondanks een motorwissel direct aan het begin van de race, die al gelijk een uur tijdverlies opleverde.

230115 24h Dubai Kox
De Porsche van Saalocin by Kox Racing eindigde als tweede in de GT3-Am-klasse

De Red Camel-Jordans.nl-Porsche van Ivo, Rik en Luc Breukers en Fabian Danz haalde de eindstreep niet. Datzelfde gold voor de RHC Jorgensen Strom by Century-BMW M4 GT4, waarmee ook Jeroen Bleekemolen in actie kwam. De BMW voerde lange tijd de GT4-klasse aan, maar een gebroken subframe betekende het voortijdige einde van de race.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet