Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Jake Dennis eerste winnaar van het seizoen, Frijns wacht operatie na crash

230113 FE Mexico
Vol huis in Mexico voor de Formule E-seizoensstart

Een sterk begin voor Porsche van het nieuwe seizoen in het ABB FIA WK Formule E, tevens de première van de nieuwe Gen3-raceauto's. Terwijl Robin Frijns na een aanrijding al in de eerste ronde uitviel en nog in Mexico aan zijn gebroken linker pols moet worden geopereerd, ging de overwinning in het Autodromo Hermanos Rodriguez naar de Brit Jake Dennis in de Avalanche-Andretti-Formule E, die van de Porsche-aandrijflijn gebruikt maakt. Porsche-fabrieksrijder Pascal Wehrlein, vorig jaar winnaar in Mexico, completeerde het succes als tweede, terwijl Lucas Di Grassi voor Mahindra als derde eindigde. Met Dennis' teamgenoot André Lotterer als vierde en António Félix da Costa in de tweede fabrieks-Porsche als zevende eindigden alle vier de auto's met Porsche-aandrijflijn in de top zeven. Sterk was ook het optreden van debutant Jake Hughes (McLaren), die lange tijd op de derde plaats reed, maar uiteindelijk achter Lotterer als vijfde eindigde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA Formula E


Di Grassi neemt de leiding voor Dennis en Hughes, Lotterer, Ticktum, Wehrlein en Fenestraz. Frijns rijdt op de 20e plaats. De chicane levert geen in het voorste gedeelte van het veld geen problemen op. Verderop gaat het mis: Frijns rijdt achterop bij Nato en strandt in de eerste ronde, wat tot een interventie van de safety-car leidt. Voor Frijns is het na twee seizoenen zonder uitval gelijk al het eerste nul-resultaat van het jaar. Het duurt lang om de gestrande Abt-Cupra-auto van Frijns te kunnen bergen. De beelden van de onboard-camera doen vermoeden dat Frijns wellicht door de heftige terugslag van het stuur een blessure aan zijn hand opgelopen zou kunnen hebben.

230113 FE Mexico start
Eerste start van het Formule E-seizoen 2023

 

De herstart na drie ronden leidt niet tot positiewisselingen. Di Grassi loopt een beetje uit op Dennis. Sam Bird is de volgende die strandt: bij het uitkomen van de eerste bocht meldt hij een gebroken aandrijfas. Opnieuw komt de safety-car in actie. Ondertussen meldt Abt-baas Thomas Biermaier bij de Duitse zender ProSieben dat Frijns pijn aan zijn linkerhand heeft. Norman Nato heeft zijn auto na de aanrijding door Frijns met een gebroken ophanging in de pits geparkeerd en is daarmee ook uit de race.

Na de herstart activeren Vergne, Vandoorne en Mortara als eersten in dit seizoen de lange "attack mode". Ondertussen passeert Dennis Di Grassi en neemt daarmee de leiding over. Ticktum rijdt voor een straf vanwege teveel energieverbruik eenmaal door de pitstraat. Dennis activeert in de 13e ronde de korte "attack mode" om daarmee zijn voorsprong uit te bouwen.

In de 16e ronde passeert Wehrlein zijn vroegere Porsche-teamgenoot Lotterer en is vierde. Halverwege leidt Dennis met inmiddels vier seconden voorsprong, voor Di Grassi, Hughes, Wehrlein, Lotterer, Fenestraz, Félix da Costa, Buemi, Evans en Vergne. In de 18e ronde crasht Edoardo Mortara in de eerste bocht. Opnieuw een interventie van de safety-car. Vanuit het Abt-team komt het bericht dat Robin Frijns nog in Mexico aan zijn hand geopereerd moet worden.

Bij de herstart blijft de volgorde ongewijzigd. Met nog tien ronden te gaan activeren diverse rijders hun tweede "attack mode". Wehrlein passeert daarmee Hughes in de strijd om de derde plaats. Twee ronden later weet Wehrlein ook Di Grassi in te halen en verovert de tweede plaats. De gegevens laten ook zien dat Di Grassi drie procent meer energie verbruikt heeft dan de overige rijders in de kopgroep, wat het in de slotfase van de race nog lastig voor hem kan maken.

Vanwege de drie safety-car-interventies voegt de wedstrijdleiding vijf extra ronden aan het oorspronkelijk geplande totaal van 36 toe. Dennis vergroot vooraan zijn voorsprong, Wehrlein rijdt relatief eenzaam op de tweede plaats, daarachter Di Grassi, maar Lotterer rijdt dicht achter Jake Hughes in de strijd om de vierde plaats. Buemi vindt ook aansluiting, die is zesde. René Rast is intussen uitgevallen, zijn auto staat in de eerste sector naast de baan geparkeerd.

230113 FE Mexico Dennis
Jake Dennis won met ogenschijnlijk gemak de seizoensstart van de Formule E

In de slotfase maakt Jake Dennis geen fouten meer en rijdt zo zijn vierde overwinning in de Formule E naar huis. Wehrlein eindigt als tweede, Di Grassi wordt derde. Lotterer passeert in de slotronde met een mooie actie Hughes en wordt zo vierde, Hughes sluit zijn eerste Formule E-race als vijfde af. Draarachter Buemi, Félix da Costa, Evans, Cassidy en Vandoorne.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet