Racing Shows

Racing Shows: Ferrari, BMW en KTM X-Bow tijdens Interclassics Brussel in de spotlights

Op vrijdag 18 november opende de Interclassics in de Brusselse Heysel paleizen haar deuren. BMW, Ferrari en KTM X-Bow staan dit jaar in de spotlights. 75 jaar Ferrari en 50 jaar BMW M waren de thema's terwijl KTM X-Bow met de GT X-R een première vierde. Na twee jaar Corona-narigheid konden de organisatoren op de allereerste dag van de eerste editie al een bezoekersrecord noteren.

Tekst en Foto's: Willem J.Staat

2022 Ferrari 365 GTB Daytona
De Ferrari 365 GTB/4 Groep 4 uit 1972 van de Ecurie Francorchamps miste nipt het podium maar mooier eigenlijk niet. Een absolute klassieker.

Ferrari, BMW, en KTM X-Bow tijdens Interclassics Brussel in de spotlights
De organisatoren hadden hun uiterste best gedaan om een fraaie collectie Ferrari's bij elkaar te brengen. En met de unieke geschiedenis van de Ecurie Francorchamps lag de focus natuurlijk op de GT-sport. Twee absolute hoogtepunten waren de Ferrari 365 GTB/4 Daytona van Derek Bell en Teddy Pilette uit 1972. Zij misten in de 5.0L GTS-klasse nipt het podium. Overigens bestond de Top 5 in deze klasse alleen uit Ferrari's.

2022 Daytona 1972

Prachtig zij-aanzicht van de Ferrari 365 GTB/4Een ander klapstuk van de Ecurie Francorchamps was de Ferrari 512 BB uit 1978 die door de Ecurie Francorchamps voor de combinatie "Beurlys", Teddy Pilette en de Fransman Raymond Touroul werd ingezet. De auto stond ingeschreven in de IMSA GTX klasse maar viel al na vijf uur met versnellingsbakproblemen uit. De Ferrari Monza SP2 werd in 2018 geïntroduceerd. De grijs gekleurde versie waren we in het verleden al eens eerder tegengekomen. De prachtig gekleurde blauwe versie zagen we nog niet eerder.

2022 Ferrari 512 BB
De IMSA GTX-versie kende helaas op Le Mans in 1978 wat minder succes.

Jammer dat hij voor de meeste bezoekers en bezoekende fans wat ongelukkig stond opgesteld. In totaal had de organisatie niet minder dan 20 unieke Ferrari modellen bij elkaar weten te brengen. Het Brusselse Autoworld gaf alvast een voorproefje op hun komende tentoonstelling "Supercar 2 Road vs. Race Edition'' die op 9 december a.s. van start gaat.

2022 Ferrari Autoworld
De Ferrari Omologata uit 2019

Op hun stand troffen we de Ferrari Omologata uit 2019 aan. De publieke belangstelling ging vooral uit naar de 288 GTO, Ferrari F40, Ferrari F50, Ferrari Enzo en de SP2. De auto's zijn vrij uniek omdat de kopers destijds door de firma Ferrari zelf werden uitgekozen.


2022 BMW M1
50 Years of BMW M. De M1 was natuurlijk het paradepaardje in de Procar-series van Jochen Neerpasch.

5O Jaar BMW M
BMW heeft op de Belgische markt altijd een belangrijke rol gespeeld. De successen tijdens de 24U van Francorchamps en de allereerste BMW M1 Procar-wedstrijd in het voorprogramma van de Belgische Grand Prix hebben zeker hiertoe bijgedragen. Hier bedraagt het thema 50 jaar BMW M en mochten de M1 en M3 absoluut niet op de expositie ontbreken.

2022 Qvick Turbo

De Schnitzer 320 Turbo uit 1978 waarmee Harald Erl in 1978 de DRM titel op zijn naam schreef.

In de stand tegenover deze expositie troffen de Schnitzer BMW Group 5 E21 R-26 van Harald Ertl uit 1978 aan. Qvick restorneerde deze Schnitzer BMW volledig. Ook heeft Qvick een aantal replicas van dit type gebouwd. Zelf was Qvick afgelopen seizoen in de Historische Autosport met een "Rodenstock" Winkelhock-versie uit 1978 actief. De KTM GT XR-presentatie trok veel aandacht.

2022 ART Bentley
Pure kunst op de Interclassics.

De Bentley Continental GT3 Art Car van Jean Boghossian die wij eerder deze week omschreven was absoluut de moeite waard om te zien. Zeker omdat deze kunstenaar met verschillende soorten fakkels voor zijn abstracte kunst te werk gaat. We maakten een fotografische impressie van deze expositie die nog tot zondag loopt.

2022 Bentley Art 2
Autosport nodigt uit tot creativiteit en kunst

Van 12 t/m 15 januari 2023 vindt in het Maastrichtse MECC de uitgestelde expositie "Dutch Grand Prix Legends, the cars, the legends plaats. We kunnen nauwelijks wachten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet