Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Tomas De Backer wint race 1, titelstrijd nog niet beslist

Roodenburg2

Voor aanvang van de voorlaatste race zijn alle titels nog te verdelen in de Ford Fiesta Sprint Cup. De beide vrije trainingen en de kwalificatie hebben laten zien dat de hoofdrolspelers vrijwel niet voor elkaar onderdoen waardoor het voor aanvang nog helemaal openligt wie de overwinning, de podiumplaatsen en de maximale punten gaan opstrijken.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Met minder dan drie uur tussen de kwalificatie en de eerste race was het flink sleutelen voor het team van Philippe Huart om de in de kwalificatie gesneuvelde turbo te vervangen. En ook in het Poolse ALU-MET kamp kon de gereedschapskist open voor de vroegtijdig gestrande Ford Fiesta van Aleksander Olejniczak. Door inspanning van de monteurs kunnen beide mannen toch deelnemen aan de eerste race.

Om even voor half zes nemen de vijfien Fiesta's na de opwarmronde hun startposities in met Aleksander Olejniczak op polepostion en naast zich Tom Feyaerts. Op de tweede rij gevolgd door Veeti Rajala en Tom Vanderheyden. De derde rij is voor Sen Roodenburg en Philippe Huart.

Start

Bij de start behoudt Olejniczak zijn positie en is het Rajala die een goede start heeft vanaf rij twee en achter hem aan de Haarbocht in gaat, gevolgd door de rest van het veld.

Wanneer de wagens voor het eerst op race snelheid over het rechte eind komen ligt de Pool nog steeds op kop met op zijn bumper Philippe Huart die Veeti Rajala heeft weten te verschalken. Maar niet veel later valt Olejniczak terug naar de derde positie en dan is het Huart die het veld aanvoert. Alan Czyz weet zich op te werken naar de tweede plaats, gevolgd door Senna van Soelen die bij een goede klassering nog kans kan maken op de titel in Divisie 1 wanneer Czyz en Rodenburg flink wat punten zouden laten liggen. Maar dat is in deze eerste ronden zeker nog niet het geval.

Huart

Als aan een touwtje gaan de Fiesta's over het Drentse circuit en dan is er weer een nieuwe koploper. Nu is het in ronde vier Alan Czyz die leiding overneemt op de Veenslang. Klassementsleider Sen Roodenburg heeft het in deze eerste fase lastig op een achtste plaats. Maar dan gaat hij er eens even goed voor zitten en passeert in ronde vijf maar liefst drie concurrenten om hiermee op te klimmen naar plek vijf. Hij had hier wel een wat kortere route dan gebruikelijk door de Geert Timmerbocht voor nodig, maar het levert hem geen straf op en mag dus van de wedstrijdleiding. Olejniczak daarentegen mag aan het eind van de wedstrijd drie seconden gaan inleveren als penalty voor het meermaals gerapporteerd worden voor overschrijding van de tracklimits.

Czyz

Bij het ingaan van ronde zes klinkt de wagen van Alan Czyz ineens niet bepaald gezond meer wanneer hij over het rechte eind komt. Hij lijkt er niet echt last van te hebben, want de snelheid blijft goed en de jonge Pool kan de leiderspositie vasthouden. Landgenoot Aleksander Olejniczak valt dan ineens stil bij Stekkenwal wat op een herhaling lijkt van het voorval in de kwalificatie waar hij toen ook vroegtijdig de pijp aan Maarten moest geven.

Olejniczak

Het uitvallen van Olejniczak zorgt er tevens voor dat, wanneer Stefan Barewijk blijft rijden op zijn huidige zesde positie hij zich kampioen Divisie 2 mag noemen.

De Backer gaat in ronde acht Senna van Soelen voorbij en pakt de derde plaats. Dat blijkt echter niet voor lang, want achter op het circuit neemt Philippe Huart het stokje over. Nadat het hele veld voorbij start-finish is gekomen komt de zwaar teleurgestelde Alan Czyc bij de pitbox van zijn team met een motor die terminale schade heeft.

DeBacker-1

Het blijft een keihard gevecht op het scherpst van de snede en even later is het Tomas de Backer aan kop en zijn het Senna van Soelen en Sen Roodenburg die Philppe Huart naar plek vier terugwijzen.

Naast de strijd om het podium is er verderop in het veld ook de nodige strijd gaande. De enige dame in het veld, Esmee Kosterman, weert zich kranig en wint langzaam maar zeker terrein op haar concurrenten en heeft een mooie, faire knokpartij me Tom Vanderheyden en Ellis Spiezia om plaats acht, negen en tien.

Craats

Gianni van der Craats komt dan bijna als onzichtbaar langzaam verder naar voren en pakt elke ronde een betere positie om zo door te stoten naar de derde plaats. Hierbij gaat het er soms stevig aan toe waarbij Huart en Van der Craats elkaar raken wat gelukkig voor beiden zonder gevolgen blijft.

Soelen

Dan ineens in ronde 13 gaat Senna van Soelen er af in de Ramshoek en moet zijn auto met schade stilzetten naast de GT bocht waar hij zichtbaar niet blij mee is. Weg titelaspiraties.

Podium1

Door dit voorval komt Sen Roodenburg ineens in een riante positie, want door het wegvallen van zijn directe concurrenten Czyz en van Soelen is de tweede plaats waar hij nu rijdt voldoende om het kampioenschap binnen te hengelen. 

DeBacker-3

Nadat bij Bas Koeten Racing de champagne gespoten heeft voor de titel van Sen Roodenburg komt de domper. Roodenburg heeft in zijn jacht naar voren even buiten de lijntjes gekleurd en dat kost hem twee posities, waarmee hij dus niet tweede wordt maar vierde. Het betekent echter ook dat de titel nog niet binnen is, al scheelt het niet veel. Wanneer Roodenburg de tweede race van start gaat is de titel een feit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet