Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Sainz doet goede zaken met pole bij kwalificatie van Grand Prix Verenigde Staten

220023-scuderia-ferrari-usa-gp-friday

Carlos Sainz heeft de derde pole position in zijn F1-carrière binnengehaald. Even leek het erop dat Charles Leclerc of F1-wereldkampioen Max Verstappen de juiste eindjes aan elkaar wisten te knopen, maar beiden zagen dat het uiteindelijk de Spanjaard was met de snelste tijd. Sergio Pérez zette een onopvallende maar consistente vierde tijd neer, voor de beide Mercedessen van Hamilton en Russell. Het was ditmaal Lance Stroll die gekenmerkt werd als "best of the rest" door zijn Aston Martin op een knappe zevende plaats te zetten, net voor Lando Norris, die ook op zijn beurt sterk in deze sessie was. Fernando Alonso en Valtteri Bottas maakten de top tien compleet.

Tekst: Redactie Autosport.nl
Foto's: Ferrari, Red Bull

Verstappen was de eerste van de twee snelste teams (Ferrari, Red Bull) die een snelle ronde neerzette. De Nederlander dook bijna twee seconden onderdoor aan Valtteri Bottas, terwijl Leclerc met zijn ronde meteen de snelste tijd kon afpakken. Heel veel spanning was er op dit punt in de kwalificatiesessie niet, maar het leek een voorbode te zijn voor een spannend eind van Q3. De top bleef na één run lekker binnen tijdens deze eerste kwalificatiesessie, maar in de staart van het tijdsklassement zou er nog genoeg veranderen. Veel groene sectoren waren er te zien en het bleek dat er verrassende coureurs zouden kunnen wegvallen. Beide Aston Martin's waren tevreden want ze leken zich veilig door naar Q2 te manoeuvreren. Het was echter nog wachten op McLaren, Haas en de losse flodders onder de namen van Esteban Ocon, Alexander Albon en Yuki Tsunoda.

220026-scuderia-ferrari-usa-gp-friday

Norris kon zijn McLaren op een goede tijd binnen de top tien neerzetten, waardoor hij hoogstwaarschijnlijk genoeg had gedaan om Q1 te overleven. Ondanks dat remproblemen opnieuw bij Pierre Gasly's auto aanwezig waren, kon ook hij zijn auto binnen de top vijftien zetten, net zoals teamgenoot Yuki Tsunoda. Het onderlinge gevecht tussen constructeurs Alpine en McLaren bleef vooralsnog in de kwalificatie in balans; zowel Daniel Ricciardo als Esteban Ocon konden hun ambities niet waarmaken en bleven achter, net zoals beide Haas-coureurs Mick Schumacher en Kevin Magnussen. Nicholas Latifi was opnieuw hekkensluiter van Q1.

Afvallers Q1: Magnussen, Ricciardo, Ocon, Schumacher, Latifi

Het tweede deel van de kwalificatiesessie werd niet al te goed begonnen. Opnieuw teisterden remproblemen Pierre Gasly, die zijn frustratie hierover via de boordradio uitriep. Duel nummer twee werd ondertussen opnieuw gewonnen door Leclerc. De Monegask dook opnieuw met een minimale marge onderdoor aan Verstappen. Sainz kon beide coureurs ditmaal niet bijhouden en sloot aan als derde. De tijden van de coureurs druppelden intussen binnen, maar Sebastian Vettel werd door de raceleiding teruggefloten vanwege het overschrijven van de baanlimiet bij bocht negen. Hierdoor bevonden zowel Vettel als Gasly zich in "the hot seat" met beiden een "no time" opmerking achter hun naam, met nog amper vijf minuten resterend op de klok.

SI202210210664 hires jpeg 24bit rgb

Richting het einde van Q2 moesten beiden AlphaTauri's en Aston Martin's nog gaan aanzetten; samen met Alexander Albon maakten zij het rijtje compleet van de langzaamste vijf van dat moment. De top teams vonden het wel best en bleven in de garage, behalve Verstappen, die toch nog even het circuit opging. De tweevoudig F1-wereldkampioen hoefde geen serieuze poging doen, want hij stond ruim voldoende in de top vijf. Voormalig teamgenoot van Verstappen Albon moest echter wel het uiterste eruit halen. De Thais-Britse coureur zette zijn auto naar de achtste plaats van dat moment. Vettel sloot aan op P9, terwijl Stroll naar P7 reed. Aan het eind van de streep kon Norris zijn McLaren niet verder krijgen dan de elfde tijd en leek Q2 niet te gaan overleven. Naast Yuki Tsunoda werd ook Zhou Guanyu echter achteraan gezet vanwege track limits, waardoor Norris alsnog verder kon richting de finale van de kwalificatie. Gasly was opnieuw met zijn AlphaTauri-bolide aan het worstelen en na opnieuw problemen te hebben met zijn remmen, volgde terecht opnieuw een tirade over de boordradio. Ook Gasly bleef achter in Q2.

Afvallers Q2: Albon, Vettel, Gasly, Zhou, Tsunoda

In sessie drie van de kwalificatie bleef Verstappen met zijn ronde nét boven de 1:34's. De Limburger zette een ogenschijnlijk snelle tijd neer met een 1:35:044. Terwijl Verstappen zich opmaakte voor de rit richting de garage was Leclerc zeer snel onderweg. Leclerc snoepte ruim vier tienden van Verstappen's tijd af. Na hem sloten zowel Sainz en Hamilton aan, wat betekende dat de ronde van Verstappen in vergelijking met de top niet snel genoeg was. Geheel uit synchroon (net zoals Lance Stroll, die in alle rust een ietwat onopvallende maar snelle tijd neerzette) met de rest van het veld, kwam Verstappen snel weer uit zijn pit-box. De Nederlander hield het echter niet bij één opwarmronde, maar koos ervoor om nog een rondje te rijden voordat hij daadwerkelijk aan zou gaan zetten. Dit betekende dat Verstappen in de slotfase van Q3 in dezelfde out-lap zat als alle anderen.

220031-scuderia-ferrari-usa-gp-friday

De finishvlag werd gezwaaid, de klok op 0:00. Leclerc verbeterde zijn tijd, die op dat moment al goed genoeg was voor pole, waardoor hij zijn grip op de snelste tijd versterkte. Teamgenoot Sainz verblijdde zijn fans, want de Spanjaard dook er met amper een tiende van een seconde onderdoor. Echter was Verstappen bij het inrijden van de laatste sector bijna vier tienden sneller dan Leclerc en leek het erop dat de Nederlander alsnog de blijdschap van de Tifosi-fans zou kunnen gaan ruineren. De kleur van sector drie voor Verstappen was echter geelgekleurd: Verstappen verloor in het laatste deel van zijn ronde teveel tijd en moest genoegen nemen met een derde plek in het tijdsklassement, waardoor Sainz pole position veroverde. De startplek van Verstappen zou echter geüpgraded worden naar de eerste startrij bij de race, want Leclerc incasseerde een gridstraf van tien plaatsten vanwege de verwisseling van motorcomponenten. Ditzelfde gold voor Pérez, die met zijn vijf strafplekken terugviel naar een achtste startplek voor de race. Zowel Lance Stroll als Lando Norris maakten hun kwalificatiesessie met hele sterke prestaties compleet. De coureurs finishten op respectievelijk de zevende en achtste tijd. Alonso en Zhou moesten ook startplekken inleveren vanwege de gridstraf door verse motorcomponenten.

Grand Prix van de Verenigde Staten, Texas, Kwalificatie, 22 oktober 2022

1. Carlos Sainz (Ferrari) - 1'34"356
2. Charles Leclerc (Ferrari) - 1'34"421 
3. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 1'34"448 - Q3
4. Sergio Perez (Red Bull-Honda) - 1'34"645 - Q3 
5. Lewis Hamilton (Mercedes) - 1'34"947 - Q3
6. George Russell (Mercedes) - 1'34"988 - Q3
7. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) - 1'35"598 - Q3
8. Lando Norris (McLaren-Mercedes) - 1'35"690 - Q3
9. Fernando Alonso (Alpine-Renault) - 1'35"876 - Q3 
10. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'36"319 - Q3
11. Alexander Albon (Williams-Mercedes) - 1'36"368 - Q2
12. Sebastian Vettel (Aston Martin-Mercedes) - 1'36"398 - Q2
13. Pierre Gasly (Alpha Tauri-Honda) - 1'36"740 - Q2
14. Zhou Guanyu (Alfa Romeo-Ferrari) - 1'36"970 - Q2 
15. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri-Honda) - 1'37"147 - Q2
16. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 1'36"949 - Q1
17. Daniel Ricciardo (McLaren-Mercedes) - 1'37"046 - Q1
18. Esteban Ocon (Alpine-Renault) - 1'37"068 - Q1
19. Mick Schumacher (Haas-Ferrari) - 1'37"111 - Q1
20. Nicholas Latifi (Williams-Mercedes) - 1'37"244 - Q1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet