Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Liam Hezemans schittert op Circuit Zolder. Nederlander richting titel in EuroNASCAR 2?

Liam Hezemans heeft afgelopen weekend met de Hendriks Motorsport Toyota Camry op Circuit Zolder uitstekende zaken gedaan. De Nederlander won beide wedstrijden in de EuroNASCAR 2-series en heeft zich met de maximale score op Circuit Zolder tot titelkandidaat ontplooid waardoor we een droomfinale in het Kroatische Grobnik kunnen verwachten.Liam Hezemans 2
Hoe spectaculair kun je wel niet zijn. Liam Hezemans op weg naar twee overwinningen op Circuit Zolder en de titel? Dat zou mooi zijn.

Tekst: Willem J. Staat

Foto's: NASCAR Whelen/PR

Liam Hezemans schittert op Circuit Zolder. Nederlander richting titel in EuroNASCAR 2?
Naar verwachting gaat het in Grobnik een droomfinale in de EuroNASCAR 2 series worden. Voor Liam Hezemans ligt na een maximale score op Circuit Zolder afgelopen weekend de titel binnen bereik zeker omdat zijn opponent Alberto Naska in België onvoldoende punten wist te scoren. In de finale behaalde Liam een overtuigende overwinning terwijl Naska vanaf een zestiende startplek aan de wedstrijd moest beginnen.

Liam Hezemans na zijn tweede overwinning op Circuit Zolder: " Het kan gewoonweg niet beter. Dankzij het gehele team is het hier een geweldig weekend. Want om met 8 of 9 seconden voorsprong te winnen kun je hier niet doen als je geen goede auto hebt. Op meer konden we ook niet hopen. Voor de volgende wedstrijd moeten we gewoon ons hoofd erbij houden want het gaat een mooie titelstrijd worden.

Vanaf een 16e startplek moest Naska zich naar voren werken maar nam, met het grote plaatje in gedachten, genoegen met een vijfde plek. Alberto Naska: "De coureurs voor mij waren aan het strijden alsof de universele titel op het spel stond. Ik wilde gewoon punten pakken en de auto veilig naar huis rijden. In totaal scoorden we 36 punten, meer dan de rijder die als tweede eindigde en bevinden ons voor de finale in een goede positie." Omdat de Italiaan de meeste inhaalmanoeuvres op zijn conto had werd hij ook nog eens met vier extra bonuspunten beloond."

2022 MB Ondanks zijn leeftijd nog steeds goed voor hoge klasseringen. Michael Bleekemolen houdt een aantal concurrenten met gemakt achter zich.

Vooral de tweede plek werd fel bevochten. De Italiaan Claudio Cappelli werd door de Fransman Ulysse Delsaux flink onder druk gezet maar ook de Finse Team Bleekemolen-coureur Tuomas Pontinen was vanaf een achtste startplek met zijn Chevrolet Camaro op een duidelijke missie en bevond zich in de zevende ronde al in derde positie. Vervolgens zette de Finse Team Bleekemolen-rijder de aanval in en ging zes ronden definitief aan de Race Art Technology Toyota-rijder voorbij en pakte de tweede positie.

Voor Cappelli betekende het zijn eerst EuroNASCAR 2-podium. Delsaux en Naska eindigden resp. als vierde en vijfde. Melvin de Groot ging met zijn Team Bleekemolen Ford Mustang zevende over de finish en eindigde in de Legends Trophy als tweede achter Cappelli. Achter De Groot kwam de Japanner Kemko Miura met zijn Needs 24 Toyota Camry als achtste over de eindstreep en werd bij de Legends als derde geklasseerd. In de tussenstand van het Legends klassement heeft De Groot 13 punten achterstand op de Marko Stipp Motorsport-coureur Yevgen Sokolovskiy en kan in Grobnik eveneens om de titel strijden.

De Cypriotische titelkandidaat Vladimiros Tziortzis was bij de eerste wedstrijd op zaterdag bij een crash betrokken en moest ter controle even naar het ziekenhuis dat hij na controle weer snel mocht verlaten. Naar verwachting zal Tziortzis in Grobnik weer gewoon aan de start verschijnen.


Martin Doubek
Martin Doubek was toch wat minder spectaculair dan zijn teamgenoot Loris Hezemans toch?


De eerste wedstrijd op zaterdag kwam ook op naam van Liam Hezemans te staan. Aanvankelijk streden Alberto Naska en de Luxemburger Gil Linster hier om de leiding. In de tweede ronde ging Naska aan de CAAL Racing Ford Mustang van de Luxemburger voorbij maar moest kort daarna met versnellingsbakproblemen naar binnen. Liam nam in de vijfde ronde de kop van Linster over maar kort daarna moest er vanwege een crash tussen Tziortzis en Martin Doubek geneutraliseerd worden. Het betekende dat beiden in hun titelaspiraties een flinke deuk opliepen. In de 11e ronde volgde opnieuw een neutralisatie voor een crash waarbij Yevgen Sokolovskiy, Kasparas Vingillis en Christoph Lenz betrokken waren

Start wedstrijd 2
Start van de tweede wedstrijd met Liam direct op kop.

Bij de herstart in overtime pakte Liam opnieuw de kop maar de wedstrijd moest vanwege een crash tussen Christian Malcharek en Paul Jouffreau opnieuw geneutraliseerd worden. Laatstgenoemde was even kortstondig "airborne" De wedstrijd werd echter niet meer hervat. Achter Hezemans eindigden de Luxemburger Gil Linster en Melvin de Groot resp. als tweede en derde. De Groot werd met zijn Team Bleekemolen Ford Mustang tevens als eerste in het Legends-klassement geklasseerd.

Liam_2.jpg
Geweldige prestaties van Liam Hezemans op Circuit Zolder afgelopen weekend.

Team Bleekemolen grossierde in trofeeën. Tuomas Pontinen eindigde met zijn Team Bleekemolen Chevrolet Camaro als vijfde en tweede in het rookie klassement. Michael Bleekemolen werd overall als achtste en derde in het Legends klassement geklasseerd. Achter Bleekemolen eindigden de Chevrolet Camaro's van de dames Lulli del Castello (CAAL Racing) en Alina Loibnegger (Racingfuel Motorsport) als negende en tiende. Tevens als eerste en tweede in het Ladies klassement.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet