Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Zes Nederlandse rijders met veranderde status op FIA-lijst

221007 FIA driver ratings Vanze
Renger van der Zande (l.) wordt opgewaardeerde van goud naar platina

De FIA publiceerde een lijst met de rijderscategorieën (platina, goud, zilver en brons), zoals die vanaf 1 januari 2023 van kracht zijn. In totaal staan er 133 Nederlandse rijders (m/v) op de lijst, die maar liefst 177 pagina's omvat. Van een aantal Nederlandse rijders werd de categorie gewijzigd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer
Foto: PR

Sandra van der Sloot staat twee keer op de lijst: eenmaal als "Sloot, van der, Sandra" en eenmaal als "van der Sloot, Sandra". En raad eens: bij de tweede vermelding blijft de Alphense gewoon "zilver", bij de eerste vermelding gaat ze van "zilver" naar "brons". Kijkend naar dat voorbeeld moet je je afvragen hoe serieus die indeling genomen moet worden, terwijl een opschaling naar een hogere categorie toch al veel rijders voor een serieus probleem in hun carrièreverloop gesteld heeft.

De voornaamste veranderingen vinden we bij Nederlanders die actief zijn in de lange-afstandsracerij. Renger van der Zande wordt opgewaardeerd van "goud" naar "platina", passend bij zijn status als fabrieksrijder bij Cadillac. Tijmen van der Helm en Bent Viscaal, beide actief in de LMP2-categorie van de European Le Mans Series, promoveren van "zilver" naar "goud", net als Kay van Berlo, die in ELMS en IMSA in de LMP3-klasse rijdt en meervoudig racewinnaar is in de Noord-Amerikaanse Porsche Carrera Cup. In de GT-racerij schuift Steijn Schothorst door van "zilver" naar "goud".

De volledige lijst is hier te vinden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet