Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: 24 races op kalender van 2023

SI202209110524 hires jpeg 24bit rgb

De FIA heeft de F1-kalender van 2023 bekendgemaakt. Zoals verwacht staan er 24 races op, door het aanblijven van de GP van België en de toevoeging van de GP van Las Vegas. De GP van Nederland wordt de eerste GP na de zomerstop. Diverse overige datums roepen nog vragen op.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Red Bull Racing, FIA

Op de lijst van 24 races valt onder meer de vroege datum voor de GP van China op, een land dat momenteel nog zeer strenge coronamaatregelen hanteert die onmogelijk samen kunnen gaan met een groot internationaal evenement. Niet alleen zijn de test- en quarantainevereisten schrikbarend, ook kunnen er nog altijd per direct lokale lockdowns worden afgekondigd. Het is bekend dat de Chinese organisatie daarom liever een datum in oktober had gewild, in de buurt van de GP van Singapore.

Verder is de GP van Azerbeidzjan verschoven naar april – een gedachte die logisch zou zijn als het daarmee zijn logistiek dure 'losse' positie in juni tussen Monaco en Canada zou verliezen, maar ook eind april blijft Bakoe een stand-alone-evenement met maar een week speling tot de GP van Miami.

f1-calendar-2023

Om dezelfde reden is het eigenlijk wonderlijk dat de GP's van België en Nederland zijn 'gesplitst': Spa wordt nu de laatste race voor de zomerstop, Zandvoort de eerste erna. De relatief makkelijke verhuizing van België naar Nederland wordt daarmee ongedaan gemaakt. Bovendien is de Belgische GP nu ingetekend in hetzelfde weekend waarin traditioneel de 24 Uur van Spa plaatsvindt. België heeft vooralsnog dus wel een plek op de kalender behouden, terwijl Frankrijk die nu toch is kwijtgeraakt. Zo staan twee landen die ooit de bakermat van de autosport waren - Frankrijk en Duitsland - niet meer op de belangrijkste autosportkalender ter wereld. Wel wilde de wereldbond ruimte op de kalender laten voor dat veel grotere Franse evenement: de 24 Uur van Le Mans. Die valt in 2023 niet meer samen met een GP.

Aan het slot krijgt het vermoeide F1-circus nog een zware 'triple header' voor de kiezen: de GP's van de VS, Mexico en Brazilië worden op drie achtereenvolgende weekenden verreden. Ook het logistiek altijd lastige Monaco zit nu ingeklemd in nóg een triple header met Imola en Barcelona, al zijn de reisafstanden daarvan nog wel te overzien.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet