Formule 1

Formule 1: De Vries maakt GP-debuut als vervanger van Albon bij Williams

devries-williams

Nyck de Vries maakt dit weekend tijdens de GP van Italië verrassend zijn Grand Prix-debuut. De Nederlander is opgeroepen als vervanger van Alex Albon, die plotseling is getroffen door een blindedarmontsteking.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Williams Racing

De kans voor De Vries ontstond nadat Albon zich op zaterdagochtend niet goed begon te voelen. De Williams-coureur meldde zich daarop bij de FIA en het ziekenhuis van Monza. Daar werd vastgesteld dat hij aan een acute blindedarmontsteking leed. Albon ondergaat daar nu behandeling voor.

Als reservecoureur voor Williams werd Nyck de Vries meteen ingeroepen om Albon te vervangen. De Vries reed dit seizoen al eerder voor Williams tijdens de eerste vrije training voor de GP van Spanje. Dit weekend was hij ook al actief voor Aston Martin, waar hij in de eerste vrijdagtraining de plek van Sebastian Vettel innam.

Hoe bijzonder het ook is, het is geen unicum dat De Vries in één GP-weekend voor twee teams uitkomt. In 1960 testte Stirling Moss de Scarab van Chuck Daigh tijdens de kwalificatie voor de GP van Monaco. Datzelfde weekend zette de Brit de Lotus-Climax 18 van het team van Rob Walker op pole, om daarna naar de overwinning te rijden. En in het Britse GP-weekend van 1969 reed Graham Hill zelfs drie verschillende auto's voor twee teams: in de eerste training een Brabham BT26A, in de tweede de vierwielaangedreven Lotus 63 en vanaf de derde training de Lotus 49B waarmee hij ook zou racen. Vervolgens trainde Rolf Stommelen in de Duitse GP van 1976 eerst in de privé-Brabham van RAM Racing, maar toen dat team naar huis werd gestuurd, bood Bernie Ecclestone de Duitser een derde fabrieks-Brabham aan.

Voor De Vries volgt nu toch de promotie naar de Formule 1, nadat hij in 2019 Formule 2-kampioen werd. Eerder won hij al de Eurocup Formule Renault in 2014. Toen er na zijn F2-titel geen plaats voor hem was in de Formule 1, koos De Vries voor de Formule E. In zijn debuutseizoen 2020-'21 werd hij in die categorie meteen wereldkampioen. Het was zijn derde wereldtitel, nadat De Vries in 2010 (in een eenmalig evenement) en in 2011 (via een seizoen van 20 races) al wereldkampioen karting was geworden. Dit jaar werd hij als Formule E-kampioen opgevolgd door zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne.

Ironisch genoeg wordt De Vries dit weekend teamgenoot van Nicholas Latifi, de coureur die hij in 2019 versloeg op weg naar het F2-kampioenschap en die in 2020 wel naar de Formule 1 promoveerde. In nog een tweede samenloop van omstandigheden vervangt De Vries juist de coureur die in zijn WK-seizoen in de karts van 2011 zijn belangrijkste tegenstander was.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet