Formule 1

Formule 1: CRB verklaart contract tussen Piastri en McLaren geldig

piastri

De Contract Recognition Board (CRB) van de FIA heeft in haar zitting van 29 augustus bepaald dat het contract tussen Oscar Piastri en het Formule 1-team van McLaren rechtsgeldig is. Daarmee is het rivaliserende F1-team van Alpine de verliezer in het geschil. Piastri is nu vrij om in 2023 de plaats van zijn landgenoot Daniel Ricciardo in te nemen. Alpine was voor de opengevallen plek al in gesprek gegaan met diverse kandidaten, van wie Pierre Gasly nu de verrassende eerste keus lijkt te zijn.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Alpine F1

De beslissing van de CRB was unaniem, zo maakte de FIA in haar persbericht van deze middag bekend: alleen Piastri's contract van 4 juli met McLaren is rechtsgeldig. Daarmee blijft Alpine met lege handen achter, enkele weken nadat Fernando Alonso tot ieders verrassing binnen een week een keuze had gemaakt voor Aston Martin. Van drie coureurs voor twee auto's komt het Franse team er nu juist een tekort.

Omdat Alpine de bui al zag hangen, is het team de afgelopen weken in gesprek gegaan met diverse kandidaten, van wie Pierre Gasly verrassend als favoriet uit de bus kwam. Met Gasly en Ocon zou Alpine met twee jonge Fransen verdergaan, al konden die elkaar in het verleden niet echt recht in de ogen kijken. Volgens Gasly ligt die vete allang achter hem en zijn landgenoot.

Gasly had nog een lopend contract met AlphaTauri, maar was voor Alpine wel de beste mogelijkheid op de grid. Dat contract is nu blijkbaar met goedvinden van Red Bull en AlphaTauri afgekocht, waarna het Italiaanse B-team van Red Bull de afgelopen weken al is gaan rondkijken voor vervangers. Daarbij kwam – opnieuw verrassend – Colton Herta als eerste keuze uit de bus. De Amerikaan heeft zijn superlicentie nog niet behaald en zal die gezien zijn magere positie in het huidige IndyCar-kampioenschap ook niet langs de reguliere weg behalen. Via duizenden testkilometers staat er echter nog een achterdeur open voor Herta. Ook Mick Schumacher is overigens in beeld als kandidaat bij AlphaTauri. Zijn periode als Ferrari-junior komt na afloop van dit seizoen ten einde, waardoor hij vrij is om een overstap te maken naar Red Bull.

De CRB is een onafhankelijk juridisch lichaam dat de FIA heeft opgezet om knopen door te hakken in contractuele geschillen zoals deze tussen Alpine en McLaren. Er nemen steeds vier andere juristen van verschillende nationaliteiten in plaats. Deze keer bestond de CRB uit voorzitter Ian Hunter en de leden Klaus Peter Berger, Matthieu de Boisseson en Stefano Azzali. Hun aanstelling geschiedt door de voorzitter van het internationale beroepshof van de internationale Kamer van Koophandel.

Dat Piastri zijn contract al op 4 juli heeft getekend, geeft een extra kijkje achter de schermen van deze contractrel. Ten tijde van de Britse GP was McLaren blijkbaar dus al uitgekeken op Ricciardo, terwijl het voor Piastri toen duidelijk moet zijn geweest dat Alonso een meerjarencontract bij Alpine zou tekenen. Aangezien de jonge Australiër de Williams-route eerder onaanvaardbaar had verklaard en hij bij McLaren als reservecoureur voldoende gelegenheid had om bij te praten over zijn toekomst (en McLaren via zijn data blijkbaar kon zien dat zij goud in handen hadden), was het aanbod van het team uit Woking een schot voor open doel. Kort na de bekendmaking van de CRB bevestigde McLaren de komst van Piastri als nieuwe teamgenoot van Lando Norris.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet