Formule 1

Formule 1: Williams legt Albon vast in meerjarencontract

albon-capito

Alex Albon heeft een meerjarencontract getekend met Williams, zo heeft het team uit Grove deze middag bekendgemaakt. Daarmee haalt Williams in ieder geval één pion voor langere tijd uit het schaakspel dat zich de komende tijd zal afspelen op de transfermarkt van de Formule 1.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Williams F1 Team

De contractverlenging van Albon lag weliswaar voor de hand, maar zijn naam kwam de afgelopen dagen toch ter sprake als een mogelijke kandidaat voor de opengevallen plek bij Alpine – sommige bronnen liepen daarmee al vooruit op de bizarre gebeurtenissen van gisteravond, waarin Oscar Piastri zijn rol als gedoodverfd opvolger van Fernando Alonso bij Alpine resoluut van zich afwierp.

Albon kwam in 2022 voor Williams rijden nadat hij in 2021 een jaar langs de zijlijn stond, als reservecoureur van Red Bull en intussen als DTM-coureur voor het door Red Bull gesponsorde Ferrari-team van AF Corse. Dat bleef hij bij Williams doen als Red Bull-protégé, maar nu Red Bull tot 2024 Sergio Pérez heeft vastgelegd naast Max Verstappen, zullen de Red Bull-rechten op hem van weinig waarde meer zijn.

De keuze voor een meerjarig contract lag daarom voor beide partijen voor de hand. Albon onderscheidde zich dit jaar als een opportunistisch rijdende coureur die de tegenvallende Williams soms op plaatsen kreeg die de auto niet verdiende. Daarmee tekende de Britse Thai voor de enige drie WK-punten die de hekkensluiter in het constructeurskampioenschap dit jaar scoorde.

Tot de gebeurtenissen van de afgelopen dagen was de verwachting dat Oscar Piastri de nieuwe teamgenoot van Albon zou worden, op uitleenbasis terwijl de Australiër Alpine-coureur zou blijven. Die kans is nu nihil. Daardoor moet Williams opnieuw op zoek naar een vervanger van Nicholas Latifi, wiens rol bij het team lijkt uitgespeeld, ook al is zijn financiële bijdrage (via zijn vaders bedrijf Sofina) aan het budget royaal.

Een kanshebber daarvoor lijkt Nyck de Vries, die ook de afgelopen winter al door Williams werd overwogen voordat het koos voor Albon. Maar ook Williams-junior Logan Sargeant is een optie. De Amerikaan staat momenteel derde in het F2-kampioenschap en lijkt daarmee voldoende superlicentiepunten te behalen voor promotie. Zijn nationaliteit is bovendien zeer interessant voor de F1-rechtenhouder, die volgend jaar het aantal Amerikaanse races uitbreidt naar drie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet