Formule 1

Formule 1: Piastri tekent bij Alpine als vervanger van Alonso (UPDATE: Piastri ontkent!)

piastri

De eenvoudige optelsom die gisteren zo logisch leek na de overstap van Fernando Alonso naar Aston Martin, is vandaag op papier gezet: Oscar Piastri rijdt in 2023 inderdaad voor het Formule 1-team van Alpine. Slechts 24 uur na de geruchtmakende bekendmaking van Alonso en Aston Martin volgde het Franse team met de bevestiging dat de Australische F2-kampioen van 2021 volgend seizoen een duo vormt met Esteban Ocon. UPDATE: Nog geen uur na de bekendmaking van Alpine meldt Piastri dat hij niet heeft getekend én volgend jaar niet voor Alpine rijdt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Alpine F1 Team, Dutch Photo Agency

Piastri werd vorig jaar als debutant in de Formule 2 overtuigend kampioen in de klasse, nadat hij in 2020 ook al Formule 3-kampioen werd, opnieuw als rookie. Daarmee was de 21-jarige Australiër in één klap het sensationeelste talent sinds Charles Leclerc dat op de deur van de Formule 1 klopt. Toch werd er niet meteen opengedaan: zijn rivaal in het F2-kampioenschap van 2021, Guanyu Zhou, kreeg wel een zitje bij Alfa Romeo (waarmee hij de enige F1-debutant van 2022 werd), maar Piastri moet dit seizoen toekijken als Alpine-reserve.
  piastri

Gewild was hij desondanks, want zijn manager Mark Webber knoopte – al dan niet met goedkeuring van Alpine – gesprekken aan met andere teams, om zo toch voor de jongeling een plaats veilig te stellen op de F1-grid van 2023. Zolang Fernando Alonso aanspraak bleef op een vervolg bij Alpine en diens teamgenoot Ocon langdurig onder contract stond, moesten er immers andere wegen worden bewandeld. De optie Williams lag lange tijd het meest voor de hand: Nicholas Latifi zit er ondanks zijn royale financiële inbreng op de schopstoel. Maar Webber sprak ook met McLaren, waar Piastri's ervaren landgenoot Daniel Ricciardo nu voor het tweede achtereenvolgende seizoen onderpresteert.

Die gesprekken deden gisteren de geruchten aanzwellen. Zo simpel als de promotie van Piastri van reserve naar het raceteam van Alpine zou het allemaal niet zijn, aldus welingelichte kringen. De Australiër zou Alpine inmiddels versmaden en voor McLaren gaan – en dat zou weer een hele keten aan transfers in gang zetten bij Williams, Haas en mogelijk zelfs AlphaTauri. Die geruchten lijken na vandaag meteen weer de kast in te kunnen: het blijkt inderdaad zo simpel, althans, als het aan Alpine ligt.
  alpine-drivers

Alpine besloot snel toe te slaan nadat het bekendmaakte dat het pas van Alonso's Aston Martin-contract vernam op het moment dat de rest van de wereld er ook door werd verrast. Teambaas Otmar Szafnauer liet weten dat hij er tot dat moment van was uitgegaan dat Alonso uiteindelijk toch een jaarcontract zou ondertekenen, met een optie op een seizoen verlenging. Tegelijk bevestigde de Amerikaan dat een langer contract – voor minstens twee of drie jaar – hoog op Alonso's wensenlijstje stond. Dat was waarschijnlijk de reden dat Aston Martin zo snel Alonso kon wegkapen, aldus Szafnauer.

Eerder vandaag maakte Szafnauer al aan de media duidelijk dat Piastri nog steeds aan Alpine gebonden is, ondanks de geruchten over een voorcontract met McLaren. Alpine had volgens de teambaas tot nu toe aan alle verplichtingen voldaan, evenals Piastri, die in de huidige omstandigheden de duidelijke eerste keuze van Alpine was, volgens Szafnauer. Op dat moment hadden Szafnauer en Piastri's manager Webber nog niet gesproken, maar de Amerikaan sprak de verwachting uit dat het niet lang hoefde te duren zodra er eenmaal contact was met het vakantieadres van Webber. Opvallend is wel dat de bekendmaking van Alpine geen citaat van Piastri bevat – mogelijk heeft het team dus gewoon zijn optie op de F2-kampioen uitgeoefend.

UPDATE: Dat opvallende laatste detail bleek een uur later tóch het addertje onder het gras van het Alpine-nieuws te zijn – waarmee de welingelichte kringen alsnog hun gelijk krijgen. Oscar Piastri meldde op Twitter dat hij géén contract met Alpine heeft getekend en bovendien dat hij volgend jaar niet voor het Franse team zal rijden. Daarmee gaat de Formule 1 waarschijnlijk een zelfde rel tegemoet als die nu al in IndyCar speelt tussen Ganassi en McLaren, met daartussen Alex Palou als speelbal. Ook in deze F1-contractsoap lijkt McLaren een hoofdrol te spelen, al noemde Piastri het team niet in zijn korte verklaring. Een ander team lijkt echter uitgesloten: alleen McLaren kan Piastri potentieel meer kansen in de F1 bieden dan Alpine.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet