Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IndyCar: Rinus VeeKay scoort knappe vierde plaats op de oval van Iowa

rinus-actie-2

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft de eerste van twee wedstrijden op de Iowa Speedway afgesloten op een knappe vierde plaats. De 21-jarige Nederlander kon zich eenvoudig handhaven in de voorste regionen en bekroonde een puike race met zijn vijfde toptienklassering van het jaar.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Nadat de Iowa Speedway, The Fastest Short Track on The Planet, voor het IndyCar-seizoen 2021 werd overgeslagen, mochten Rinus VeeKay en diens NTT INDYCAR Series-tegenstanders zich dit jaar opmaken voor een terugkeer op het 0,875 mijl korte circuit. Aangezien het een doubleheader betreft, werd er op zaterdagochtend (lokale tijd) middels twee vliegende ronden voor beide wedstrijden op de Iowa Speedway tegelijkertijd gekwalificeerd.

VeeKay, die een prima kwalificatierun kende, noteerde een achtste tijd voor de eerste wedstrijd – de Hy-VeeDeals.com 250 presented by DoorDash – om voor de tweede wedstrijd van het weekend – de Hy-Vee Salute to Farmers 300 presented by Google – een negende tijd te rijden. Het stemde VeeKay en diens werkgever, Ed Carpenter Racing, optimistisch.

Ondanks vier neutralisaties bleek de Iowa 250 van zaterdagmiddag (lokale tijd) een rappe opvoering. De 250 raceronden werden namelijk binnen zeven kwartier afgewerkt. Gedurende die 250 ronden wist VeeKay zich eenvoudig te handhaven in de top van het klassement. De bestuurder van de #21 Bitcoin Racing Team with BitNile Chevrolet was continu bij de beste tien te vinden en hield daarin zijn tegenstanders, zoals gebruikelijk, druk bezig. VeeKay toonde zichzelf andermaal van zijn meest strijdlustige kant door het duel niet te schuwen.

Met zijn vierde finishpositie noteerde VeeKay voor de vijfde keer in elf races een toptienklassering, voorwaar geen slecht ratio in een zeer competitieve klasse als de NTT INDYCAR Series. De 21-jarige Nederlander trok met deze toptienfinish de sterke lijn van de maand juli door en scoorde een flinke sloot punten voor de strijd om het kampioenschap, waarin hij nu met 243 punten de twaalfde plaats bezet en gerede kansen heeft om de top tien aan te vallen.
  rinus-portret

"Het was echt een fijne race, ik heb genoten", laat VeeKay vanuit de Verenigde Staten weten. "Ik ben nog heel dichtbij het podium gekomen, maar ik ben tevreden. Het was niet eenvoudig vandaag! Zeker de tweede lijn was verraderlijk. Na een goede kwalificatierun mocht ik vanaf de vierde startrij mocht vertrekken en daarin heb ik gedurende de hele wedstrijd leuke gevechten kunnen leveren. Ik ben zeer tevreden met deze vierde plaats. Vanaf de eerste training, waarin ik de snelste tijd no-tow liet noteren, had ik het gevoel dat een goede klassering tot de mogelijkheden zou behoren."

"In de uiterste slotfase was het belangrijk om de banden zo lang mogelijk te laten werken. We maakten onze laatste pitstop tijdens de vierde neutralisatie en eigenlijk kwam iedereen een paar ronden tekort om het te laten werken. Gedurende de stint was het belangrijk om de banden heel te houden en dat is me gelukt, waardoor ik op het einde nog een paar tegenstanders kon inhalen."

"Nu is het zaak om dit gevoel mee te nemen naar morgen (zondag), als we aan de start verschijnen voor de tweede race op dit circuit. Ik zal vanwege andermans straf wederom vanaf de achtste plaats starten en wil proberen om het morgen nog een beetje beter te doen. Als het allemaal meezit, ben ik ervan overtuigd dat wij om de podiumplaatsen kunnen strijden. Voor vandaag ben ik erg tevreden met mijn eigen optreden en natuurlijk het harde werk van Ed Carpenter Racing. We hebben andermaal bewezen met de sterksten van het veld mee te kunnen."

De Hy-Vee Salute to Farmers 300 presented by Google start zondagavond (Nederlandse tijd) rond 21.20 uur. Er staan 300 ronden gepland. De wedstrijd zal live te volgen zijn via één van de kanalen van Ziggo Sport.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet