Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Tweede seizoensoverwinning voor Liam Hezemans in Euro NASCAR 2 Legends Trophy voor Melvin de Groot in R1.

Ondanks een tijdstraf van tien seconden ging Liam Hezemans in de tweede EuroNASCAR 2-wedstrijd op het Autodromo di Vallelunga met een voorsprong van 11.4 secs. op Tuomas Pontinen toch nog als eerste over de streep aangezien het werkelijke verschil dus 1.4 secs. bedroeg. Team Bleekemolen-coureur Melvin de Groot pakte in de eerste wedstrijd op zaterdag andermaal de Legends Trophy voor rijders boven de 40 jaar. Hij eindigde als vijfde overall.

LIam Hezmans 2
Ondanks een tijdstraf bleef Liam Hezemans op kop en won zijn tweede EuroNASCAR 2-wedstrijd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Michael Grossgarten/NASCAR Whelen

Tweede seizoensoverwinning voor Liam Hezemans in Euro NASCAR 2
Hezemans werd door de wedstrijdleiding met een tijdstraf van tien seconden bestraft na een incident met Alberto Naska in de openingsronde. Het was voor velen niet geheel duidelijk over deze bestraffing inderdaad wel terecht was. Liam Hezemans: "Ik kreeg de tien seconden straf via de boordradio te horen en ondanks het feit dat mijn banden bijna op waren heb ik gewoon maar tot de laatste ronde doorgezet."

Liam's doorzettingsvermogen leverde uiteindelijk na Brands Hatch een tweede seizoensoverwinning op. Een aanrijding met Naska betekende dat de jonge Nederlander naar de vijfde plek terugviel. De tijdstraf betekende dat Liam een behoorlijk groot gat met Pontinen moest slaan om zijn eerste plek te behouden.

Liam Hezemans: " Ik startte de wedstrijd en er was een kleine touché met Alberto Naska waardoor ik een paar posities verloor. De wedstrijd was prachtig en omdat ik aan de leiding reed, deed ik het rustig aan, maar toen ik van de 10 seconden tijdstraf hoorde moest ik behoorlijk veel gaan pushen. Ik geloof dat ik mij driemaal of zoiets verremde, maar het werkte wel. Dit geeft toch wel een prettig gevoel."

In de allerlaatste ronde van de wedstrijd zag Pontinen de allereerste overwinning gewoon door zijn vingers glippen aangezien hij er niet in slaagde om het gat met Liam te verkleinen. Voor de Fin betekende het zijn allereerste podium maar was ook niet echt op de hoogte van het feit dat Liam over een tijdstraf beschikte. Pontinen: "Als ik dit geweten had was ik zeker voor de overwinning gegaan maar ben met mijn tweede plek zeker tevreden." De Top 3 in de tweede wedstrijd werd volledig aanvankelijk door Rookies bezet. Aanvankelijk werd Speedhouse-coureur Paul Jouffreau als derde geklasseerd maar die werd later door naar de negende plek teruggezet. Eenzelfde lot was de Fin Tuomas Pontinen beschoren (Team Bleekemolen Ford Mustang). Die werd naar de tiende plek terugverwezen.

2022 Liam Hezmans 1 Liam Hezemans trots op zijn gewonnnen bekers.

Het ging er in de openingsfase heftig aan toe want ook Martin Doubek (Hendriks Motorsport Ford Mustang) lagen flink met elkaar in de clinch. Het resulteerde in een "Drive Through" voor Doubek terwijl Naska behoorlijk wat posities verloor maar werd uiteindelijk toch als tweede geklasseerd. De Cyprioot Vladimiros Tziortis eindigde voor het team van Academy Motorsport/Alex Caffi als derde. In de Legend Trophy gingen de beide podiumplekken Miguel Gomes en Yevgen Sokolovskiy (beiden uitkomend voor het team van Marko Stipp Motorsport met een Chevrolet). De Ladies Trophy werd door de Oostenrijkse Alina Loibnegger (Racingfuel Motosport) gewonnen.

2022 Naska
2022 Winnaar Naska drinkt maar uit zijn raceschoenen. Die hadden we nog niet gezien.

Thuisoverwinning voor Alberto Naska op Vallelunga. Legends Trophy voor Melvin de Groot
De eerste wedstrijd leverde een thuisoverwinning voor Alberto Naska op. Iets waarvoor duizenden Italianen gekomen waren. Vanaf pole wist de Italiaan zijn eerste positie in een fantastische driestrijd met Vladimiros Tziortis en Liam Hezemans te verdedigen. De CAAL-rijder maakte een perfecte start en wist gedurende de gehele wedstrijd zijn rivalen op afstand te houden. Zelfs een late herstart in de wedstrijd kon Naska niet van zijn stuk brengen en behaalde zijn derde seizoensoverwinning.

Alberto Naska: "Maar aan Victory Lane daar raak je nooit aan gewend. Het voelt altijd aan alsof je hier voor de eerste maal staat. Maar om hier in Italië voor al mijn fans om zo hier te staan. Dit geeft toch wel het beste gevoel in de wereld." Liam Hezemans maakte in de 12e ronde een briljante herstart na een incident dat door Alberto Panebianco veroorzaakt werd. Voor Hezemans betekent het dat hij nu in totaal vijf achtereenvolgende podiumresultaten heeft behaald.

Tuomas Pontinen (Team Bleekemolen Ford Mustang) deed het in de allereerste wedstrijd uitstekend en eindigde overall als vierde en was daarmee tevens de derde snelste rookie. Melvin de Groot (Team Bleekemolen Ford Mustang) stond als beste rookie dit seizoen voor de tweede maal op het podium dit seizoen. Christian Malcharek (CZ/ PK Carsport Chevrolet) eindigde als vijfde gevolgd door regerend kampioen Martin Doubek (Hendriks Motorsport Ford Mustang). Aliyah Kolec en Luli Del Castello reden voor de eerste maal in de Top 10 en vochten een verbeten strijd om de achtste plek uit dat in het voordeel van de Italiaanse werd beslist. De Oostenrijker Patrick Schober completeerde met zijn LV Ford Mustang de Top 10.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet