Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Teams Van der Helm en Van Uitert op eerste startrij ELMS Monza

220702 ELMS quali Helm
De Vaillante x TDS-Oreca met Tijmen van der Helm start vanaf de pole-position

Twee teams met Nederlandse inbreng op de eerste startrij voor de ELMS-race van morgen op Monza: de TDS Racing x Vaillante-Oreca van Tijmen van der Helm, Mathias Beche en Philippe Cimadomo start vanaf de pole-position, de Panis Racing-auto van Job van Uitert, Julien Canal en Nicolas Jamin vertrekt als tweede. Het waren respectievelijk Beche en Van Uitert die in de beide auto's de kwalificatie voor hun rekening namen. In LMP3 start de United-Ligier met Kay van Berlo als derde, de beide EuroInternational-auto's met Glenn van Berlo en Max Koebolt respectievelijk als negende en elfde. In GTE veroverde de Rinaldi-Ferrari, waarin ook Jeroen Bleekemolen in actie komt, met Christian Hook als rijder de tiende startplaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ELMS/JEP

"Ik denk dat we een goede stap hebben gemaakt ten opzichte van de vrije trainingen, waarin we er ook al goed bij zaten", zei Job van Uitert. "We hebben alles aan elkaar geplakt, alles uit de auto gehaald, dus ik ben tevreden met de eerste startrij. Het team op de eerste plaats is Pro-Am, dus hopelijk hebben we daar een voordeel mee voor de rest van de race. De auto is snel, we kijken ernaar uit."

220702 ELMS quali uitert De Panis Racing-Oreca met Job van Uitert

Kay van Berlo meldde: "Uiteindelijk best tevreden met het resultaat. Na de test op donderdag hebben we alles omgegooid en zijn opnieuw begonnen, elke sessie zijn we een stap vooruit gegaan. FP2 vanmorgen was al een stuk beter en de kwalificatie ging ook goed. We hadden zelfs de snelheid voor P2, maar ik ging net iets te tijd over de track limits in Lesmo 1. Ik heb een goed gevoel met de auto, zien dat we uit de problemen blijven en dan morgen kijken hoe het gaat."

Jeroen Bleekemolen, die vanaf dit weekeinde met de Rinaldi-Ferrari in de ELMS rijdt, vertelde: "Christian Hook deed de kwalificatie, dat ging op zich prima, er zitten wel een paar snelle brons-rijders tussen. We moeten best ver kunnen komen. De auto gaat wel goed, maar de banden worden snel slechter, dus het is zaak om die zo lang mogelijk goed te houden."

Tijmen van der Helm: "Voor ons ging de training in de ochtend goed, we hadden een goede pace met z'n allen en de kwalificatie liep als gepland en we pakten de pole in LMP2. De auto lag behoorlijk goed. Ik denk dat we morgen goed van start kunnen, we gaan het zien."

Glenn van Berlo: "We hebben de hele week al problemen die we niet voor elkaar krijgen. Gelukkig hebben we het net voor de kwalificatie gevonden, het bleek iets met het derde element van de auto te zijn. We zijn alles of niets voor de kwalificatie gegaan, de set-up flink veranderd. De auto voelde goed aan, de eerste twee sectoren zagen er goed uit, maar toen maakte ik een fout in de Parabolica waar ik me gigantisch verremde, dus dat kostte ontzettend veel tijd. Daardoor kwamen we niet verder dan P9, teleurstellend, omdat er veel meer had in gezeten. We hebben wel de race pace, dus ik heb er alle vertrouwen in. Op naar morgen!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet