Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
VLN

VLN: Afgevinkt op de bucketlist. Eerste NLS-zege voor René Rast en "Kuba" Giermaziak op de Nordschleife

René Rast heeft in zijn lange autosportcarriere al een aantal waardevolle wedstrijden en titels gewonnen. Vandaag kon er een gat in zijn prijzenkast opgevuld worden. Samen met de Pool "Kuba" Giermaziak schreef hij de 45e RCM DMV Grenzlandrennen op zijn naam. Voor zowel de fabrieks Audi-rijder betekende het de eerste overall overwinning op de Nordschleife. Voor al in de slotfase moest de coureur van het Scherer Team Phoenix er in de Audi R8 LMS GT3 er flink aan trekken.


2022 Rast Garmaziak
Eindelijk de eerste NLS-overwinning voor de combinatie Rast Giermaziak op de Nordschleife.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's VLN

Afgevinkt op de bucketlist. Eerste NLS-zege voor René Rast en "Kuba" Giermaziak op de Nordschleife
Rast hoopte eigenlijk wel een beetje op de overwinning. René Rast: "Ik hoopte dat we zouden winnen. Vooral in de laatste stints moesten we er flink voor knokken. Ik heb ervan genoten. De BMW was extreem sterk. In welke serie je ook wint. Elke overwinning is waardevol. En die van vandaag sla ik zeker hoog aan.""


Rast voelde constant de hete adem van de Walkenhorst BMW M4 GT3 in zijn nek. De Noor probeerde werkelijk van alles. En ter hoogte van de "Bilstein-Kurve" stond hij op het punt om d Audi te passeren maar het vele verkeer op de baan verhinderde meerdere kansrijke momenten. Uiteindelijk hadden Krognes en zijn teamgenoot Sami Matti Trogen een achterstand van 4.673 secs. op de winnende Audi R8 LMS GT3.\

Christian Krognes: " Dit was een "close"-race. Er was altijd wel ergens een klein gaatje dat we niet konden opvullen. Ik deed mijn best maar René was erg snel. We hadden de afstelling van de auto wat veranderd waardoor die wat moeilijker te besturen was. Maar we moesten wel iets proberen om hem toch in te halen" Voor de uit de simwereld afkomstige Sami Matti Trogen was dit zijn beste resultaat tot nu toe. Toch heerste er een beetje teleurstelling. Sami Matti Trogen: "De verschillen tussen real racing en de simwereld zijn marginaal. De tweede plek is een solide resultaat."

Voor Phoenix Racing Teambaas Erst Moser was het met een dubbel podium een groot succes. Frank Stippler en Vincent Kolb eindigden op een achterstand van 2.02.775 minuten als derde. Frank Stippler: " Mijn start was goed en ik had een goed duel met Luca Stolz. Op kop liggend heb ik de auto aan Vincent over gegeven en hij heeft goed werk verricht omdat hij tot voor kort nog aan Corona leed. Het was onduidelijk of hij de stints qua kracht wel vol kon houden. Vanuit dit standpunt gezien was P3 het maximaal haalbare en wij zijn dolgelukkig. Felicitaties aan onze zusterauto. Voor Phoenix is dit een super resultaat." Vincent Kolb: "Mijn eerste stint heb ik een beetje verknoeid want daar heb ik gewoon tijd laten liggen. In de laatste stint kon ik weer wat goed maken. Ik leed tien dagen aan Corona. Vandaar ben ik meer dan tevreden."

2022 Walkenhorst BMW BMW M4 GT3 Krognes en Sami Matti Trogen leverden met Rast/Giermaziak een fraai duel.

Pech voor Hubert Haupt in kansrijke positie
Gedurende lange tijd zag het er naar een driestrijd tussen Audi, BMW en de AMG Mercedes GT3 uit. 77 minuten voor het einde kwam Hubert Haupt met een linker achterband op de Döttinger Höhe tot stilstand en moest opgeven. Samen met Luca Stolz had de teambaas van het Haupt Racing Team gedurende lange tijd aan de leiding gelegen. Een groot deel van de Mercedes Armada miste nipt het podium. De vierde plek was weggelegd voor het Landgraf Motorsport Trio Luca Sandro Trefz, Patrick Assenheimer en de jonge Zwitser Julien Apetheloz die vooral in het eerste wedstrijdgedeelte van zich liet spreken. Daarachter volgden de twee Schnitzelalm AMG Mercedes GT3's van de combinatie Marcel Marchewicz/Miklas Born en Carrie Schreiner/Peter Terting. Ook het optreden van Janine Schoffner en Moritz Kranz was erg sterk. Zij zegevierden opnieuw met de GetSpeed AMG Mercedes GT3 in de SP9 AM klasse. Zij moesten vanwege een overtreding tijdens de kwalificatie achteraan starten.

Zeges voor Paul Harkema en Felix von der Laden
In de Porsche Endurance Trophy Nürburgring Cup C2 ging de overwinning naar de combinatie Paul Harkema/Tobias Müller met de Black Falcon Porsche 992 GT3 Cup. In de Cup3 klasse ging de overwinning naar Jens Moetefindt/Moritz Oberheim/Thorsten Walter met een TeamFK Performance Porsche. Zij profiteerden van de pech van het trio Mauro Calemia/Ivan Jacoma/Kai Riemer die in hun klasse slechts als zesde wisten te eindigen. In de CupX klasse bezorgde Felix von der Laden zichzelf op zijn 28e verjaardag een aardig cadeautje door met Georg Griesemann, Maik Ronnefarth en Yves Volte hier in de Teichmann Racing KTM X-Bow GTX de zege te pakken.

In de tussenstand van het kampioenschap staan Oskar Sandberg, Sindre Setsaas en Daniel Zils met de BMW 330(G20) van het Adrenalin Motorsport Team Alzner Automotive aan de leiding die in de VT2 klasse voor de derde achtereenvolgende maal de overwinning pakten.

2022 Phoenix Racing
Dubbelpodium voor Phoenix Racing.

UItslag
1. Kuba Giermaziak/René Rast – Scherer Sport by Phoenix – Audi R8 LMS GT3
2. Christian Krognes/Sami-Matti Trogen – Walkenhorst Motorsport – BMW M4 GT3
3. Frank Stippler/Vincent Kolb – Scherer Sport by Phoenix – Audi R8 LMS GT3
4. Luci Trefz/Patrick Assenheimer/Julien Apotheloz – Landgraf Motorsport – Mercedes-AMG GT3
5. Marcel Marchewicz/Miklas Born – Schnitzelalm Racing – Mercedes-AMG GT3
6. Peter Terting/Carrie Schreiner – Schnitzelalm Racing – Mercedes-AMG GT3
7. Jörg Müller/Mario von Bohlen/Ben Tuck – Walkenhorst Motorsport – BMW M4 GT3
8. Janine Shoffner/Moritz Kranz – GetSpeed – Mercedes-AMG GT3
9. Paul Harkema/Tobias Müller – Black Falcon – Porsche 911 GT3 Cup
10. Maxime Dumarey/Jean Glorieux/Nico Verdonck – PROsport Racing – Aston Martin Vantage GT3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet