Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Coureur en investeerder Till Bechtolsheimer neemt Lola over

Lola by johnnypuetz 00010

Wie "raceautofabrikant" zegt, denkt wellicht onwillekeurig aan Dallara of Oreca, maar geen enkele andere constructeur kan terugblikken op zo'n rijke en gevarieerde historie als het Britse Lola. Onder leiding van achtereenvolgens Eric Broadley en Martin Birrane werden bijna 500 auto's in 400 (!) verschillende uitvoeringen gebouwd, van Indycars en Formule 1 tot Le Mans-auto's, A1GP en toerwagens. Na een wat onzekere periode is nu de toekomst van Lola veiliggesteld: de Brit Till Bechtolsheimer, gehuisvest in de Verenigde Staten, heeft het eigendom van Lola verworven.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Lola/Johnny Puetz

Bechtolsheimer is een bekende naam in historische autosportkringen, maar reed ook met GT3-auto's in het Noord-Amerikaanse IMSA-kampioenschap. Hij is mede-oprichter en CEO van Arosa Capital Management en hapte toe toen zich de mogelijkheid voordeed om Lola over te nemen. "Ik heb mijn hele leven lang al een passie voor de autosport en ben net als veel autosportfans een liefhebber van Lola. Wat zowel Eric Broadley als Martin Birrane met Lola bereikt hebben, is indrukwekkend. Het is een spannend, maar opwindend vooruitzicht om te proberen, Lola in hun voetstappen opnieuw op te bouwen en recht te doen aan hun erfgoed", aldus Bechtolsheimer.

Lola by johnnypuetz 00030 Bechtolsheimer wil Lola weer terugbrengen naar het circuit

Hij heeft duidelijke plannen met Lola, en zeker niet alleen op historisch vlak: "We willen Lola opnieuw vestigen als een toonaangevende kracht op het gebied van design en engineering in de moderne autosport. Ik heb carrière gemaakt door te investeren in energie-efficiëntie en ik zie een belangrijke rol weggelegd voor de autosport op het gebied van innovatie en testen van nieuwe oplossingen. Via Lola hopen we een aantal van zulke oplossingen te ontwikkelen en er kapitaal voor te leveren. Ik heb veel respect voor de industrie en begrijp dat het een langdurig proces zal zijn. Op korte termijn al hebben we plannen voor belangrijke upgrades van het Lola Technical Centre, in het bijzonder de windtunnel, en we werken actief aan ons eerste project om weer nieuwe Lola's op het circuit te zetten."

Lola by johnnypuetz 00039

Daarbij is Bechtolsheimer zich bewust van het erfgoed: "Ik geloof sterk dat de naam Lola, en wat die betekent voor zoveel mensen in de autosportbranche, onze sterkste troef is. Dit zal ons helpen om groot talent aan ons te binden en langdurige verbintenissen aan te gaan."

Bechtolsheimer verwierf de aandelen van Peer Group plc, waarin het kapitaal van de familie Birrane is ondergebracht. Amanda Birrane, bestuursvoorzitter van de Peer Group, verklaarde: "Mijn familie is heel blij dat het merk Lola in het bezit is van een zakenman en coureur die het volgende hoofdstuk voor dit gevestigde Britse motorsport-ikoon zal schrijven. Mijn vader zou blij geweest zijn, Lola te zien terugkeren in de autosport en vooral in Le Mans. We wensen Till alle succes."

Lola by johnnypuetz 00033
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet