Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: A.J. Allmendinger bij Xfinity-debuut Portland van zero naar hero

In een wedstrijd vol actie won A.J. Allmendinger de Pacific Office 147 op de Portland roadcourse. De sleutelwoorden voor deze wedstrijd waren, groen, regen, droog en nog eens regen. Vanaf een laatste startpositie wist Allmendinger de wedstrijd op zijn naam te schrijven


A.J. Allmendinger 2
Allmendinger na zijn overwinning in Portland.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR

A.J. Allmendinger bij Xfinity-debuut Portland van zero naar hero
Behalve de motor had de crew van Kaulig Racing alles aan de auto veranderd en belandde na een avontuurlijke wedstrijd alsnog in Victory Lane. De No 16. Kaulig Chevrolet reed in de 75 ronden durende wedstrijd er slechts zes aan de leiding en Allmendinger versloeg Myatt Snider met een voorsprong van 2.879 secs. en behaalde tevens zijn tweede Xfinity-overwinning dit seizoen. A.J. Allmendinger: "Dit is de meest knotsgekke wedstrijd die ik ooit gereden heb."

Het is ook moeilijk om het tegenovergestelde te beweren. De 40-jarige veteraan startte niet alleen helemaal achteraan maar overleefde ook nog eens een half dozijn off-track excursies voordat hij definitief het zwartwit geblokt zag. Al vroeg in de wedstrijd kwam hij op een ronde achterstand maar wist die ook weer terug te winnen in een wedstrijd die maar liefst negen neutralisaties telde en waarin 21 van de 38 starters het zwart-wit geblokt zagen. A.J. Allmendinger behaalde hier in 2006 zelfs zijn eerste Champcar-overwinning.

A.J. Allmendinger: " Ik probeerde het zo hard maar maakte ontzetten veel fouten. Ik leg mijzelf zoveel druk op in dit soort races omdat ik weet wat iedereen van mij verwacht en ik weet ook wat ik van mijzelf verwacht. Maar belangrijker nog. Wat een overwinning.

Myatt Snider reed in de No 31 Jordan Anderson Chevrolet slechts vijf minuten aan de leiding er erkende dat het ook geen ramp was om door A.J. Almendinger te worden verslagen. Myatt Snider: "Hier telde gewoon A.J.'s ervaring. Hij kwam veel beter uit de bochten. Eigenlijk is het wel cool om met een tweede plek teleurgesteld te zijn. Zeker met een team dat slechts 1,5 jaar oud is en dat ik niet alleen mijn eerste segment overwinning behaalde maar ook nog eens een Top 3 resultaat met deze auto behaalde.

Austin Hill eindigde voor het team van Richard Childress Racing als derde gevolgd door de JR Motorsports-teamgenoten Josh Berry en Justin Allgaier. De Top 10 werd gecompleteerd door Daniel Hemric, Ty Gibbs, JJ Yeley, Noah Gragson en Alex Labbe. Vrijwel alle deelnemers beleefden een natuurlijke dag. In het openingssegment moest van regenbanden gebruikt worden. Maar naarmate de wedstrijd vorderde verdween de regen langzaam. Bij de Break in het tweede segment opteerden de meeste teams voor Goodyear slicks maar naarmate de regen verminderde kwam er zware mist opzetten. En in het laatste segment kwam de regen opnieuw opzetten, juist op het moment nadat iedereen slicks was overgestapt.

Ty Gibbs reed in zijn Toyota maar liefst 45 ronden aan de leiding maar was bij verschillende incidenten betrokken. Onder neutralisatie werd hij zelfs van achteren aangereden door Jesse Iwuji die zich op maar liefst drie ronden achterstand bevond.

Gragson die evenals Allmendinger achteraan aan de wedstrijd begon wist in het tweede segment maar liefst 22 plekken goed te maken. Hij reed zelfs in de top 5 toen hij bij een herstart halverwege er door Gibbs vanaf werd gereden. En die herstart halverwege de wedstrijd had voor veel rijders consequenties. Gibbs maakte met zowel Gragson als Sheldon Creed contact. Creed kwam weer terug de baan op maar was met nog amper 20 ronden te gaan betrokken bij een incident met maar liefst 20 auto's. Creed, die elk moment vader van een dochter kon worden: " Ik dacht dat het wel OK ging. In tweede positie maakte ik een fout en ik dacht dat ik weer op kop kwam. Telkens als we dit jaar snelheid hebben gaat er iets mis. Vandaag had ik het gevoel dat we een goede kans op de overwinning hadden." zegt Creed.

Allmendinger behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap en heeft een voorsprong van respectievelijk 44 en 45 punten op Ty Gibbs en Noah Gragson. Na afgelopen weekend is er twee weken pauze op de Xfinity-kalender. De volgende wedstrijd is pas op 25 juni op de Nashville Superspeedway.

A.J. Almendinger Van zero naar hero. A.J. Allmendinger.

1e Pacific Office Automation 147 Portland International Raceway
1. (10) AJ Allmendinger, Chevrolet, 75 ronden
2. (25) Myatt Snider, Chevrolet, 75.
3. (2) Austin Hill #, Chevrolet, 75.
4. (19) Josh Berry, Chevrolet, 75.
5. (9) Justin Allgaier, Chevrolet, 75.
6. (3) Daniel Hemric, Chevrolet, 75.
7. (6) Ty Gibbs, Toyota, 75.
8. (35) JJ Yeley, Toyota, 75.
9. (11) Noah Gragson, Chevrolet, 75.
10. (23) Alex Labbe, Chevrolet, 75.
11. (22) Brandon Jones, Toyota, 75.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet