Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Car Collection Motorsport-Audi op pole voor Hankook 12H Hockenheimring

220514 12H Hock pole
De pole-winnende Car Collection-Audi in het Motodrom van Hockenheim

Dit weekeinde wordt, zoals bij Creventic gebruikelijk in twee delen, de derde editie van de Hankook 12H Hockenheimring verreden. Na Mugello en Spa-Francorchamps is het de derde Europese race van het seizoen in de 24H Series powered by Hankook. De kwalificatie was een rommelige aangelegenheid met maar liefst drie keer een code-60 na incidenten. De pole-position was voor een Duits team met een Duitse auto: Car Collection Motorsport, met dr. Johannes Kirchhoff, Max Edelhoff en Elmar Grimm in de Audi R8. De eerste drie teams kwamen tot gemiddelde tijden binnen iets meer dan twee tienden. Snelste toerwagen was de Audi RS 3 LMS van het Zweedse Lestrup Racing Teammet Emil Sällberg, Marcus Fluch, Oliver Söderström en Andreas Backman. Het eerste deel van de race start op zaterdag om 14.00 uur en duurt tot 19.55 uur. De rest wordt op zondag verreden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Creventic/Petr Fryba

Twee van de drie code-60's in de kwalificatie kwamen op naam van het Franse team Porsche Lorient Racing, uitkomend in de 992-klasse. De tweede crash in de bandenstapels was dusdanig dat de Porsche van het team in de derde kwalificatieheat niet meer in actie kwam. De gereden tijden in de kwalificatie geven daardoor een wat vertekend beeld, want veel hing af van de vraag of teams al dan niet al een snelle ronde hadden afgelegd op het moment dat de sessie geneutraliseerd werd. Dat trof bijvoorbeeld het team JR Motorsport met de BMW M6 GT3, dat met Ted van Vliet, Bas Schouten en Dirk Schouten in twee van de drie sessies tot de snelsten behoorde, maar in de resterende sessie niet uit de verf kwam. Eenzelfde verhaal gold voor Poenix Racing met de Audi R8 van Michael Doppelmayr, Pierre Kaffer, Elia Erhart en Swen Herberger.

Bij het Car Collection-team daarentegen verliep alles naar behoren en zo behaalden dr. Johannes Kirchhoff, Max Edelhoff en Elmar Grimm met een gecombineerd gemiddelde van 1.43,109 minuten de pole-position, de eerste van het team in de 24H Series sinds Brno in 2019. Het Letse Juta Racing maakte er met de R8 van Julius Adomavicius, Eimantas Navikauskas en Jonas Gelzinis een volledige eerste startrij voor Audi van. Slechts 17 duizendste daarachter eindigde de CP Racing-Mercedes van Charles Putman, Charles Espenlaub en Joe Foster als derde, gevolgd door de RedAnt Racing-Porsche van vader Bert en zonen Yannick en Ayrton Redant als de snelste auto uit de 992-klasse.

220514 12H Hock Lestrup De Lestrup-Audi was het snelst in de toerwagendivisie

Snelste auto met Nederlandse inbreng was de Red Camel-Jordans.nl-Porsche van Ivo, Rik en Luc Breukers als achste algemeen en als derde in de Porsche-klasse. De JR-Motorsport-BMW van Ted van Vliet, Bas Schouten en Dirk Schouten start als tiende, Gijs Bessem en Harry Hilders kwamen met de Porsche van NKPP by HRT Performance tot de twaalfde tijd en starten als vijfde in der Porsche-klasse. In de kleinere klassen, aangeduid als TCE-divisie, bepaalden de TCR's het tempo, aangevoerd door het Zweedse Lestrup Racing Team, dat bij de eerste race na de overstap van Volkswagen naar Audi de pole-position behaalde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet